EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map

ΠεριοχήΚοινότηταΠεριοχή // Κοινότητα

Σχοινούσα
(Σχοινούσση)

Το δεύτερο στη σειρά και μικρότερο σε έκταση (αν υπολογίσουμε μαζί τα δύο Κουφονήσια) από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Αν η Ηρακλειά ξεχωρίζει για το άγριο του τοπίου της και την πλούσια βιοποικιλότητα του, η Σχοινούσα σε αντίθεση (αν και μόλις 3 ν.μ. μακριά) μας μεταφέρει σε ένα ειδυλλιακό, ήπιο και πολύ καλοκαιρινό περιβάλλον. Χαμηλοί λόφοι (κανένας δεν ξεπερνά σε ύψος τα 150μ.), πλήθος από πανέμορφες παραλίες (καταγράψαμε 24) σχεδόν σε κάθε σημείο της ακτογραμμής του νησιού, ήπια χρήση μεταφορικών μέσων (σχεδόν όλοι οι δρόμοι είναι χωματόδρομοι και από την Χώρα πάς παντού σε λιγότερο από 3-4 χλμ.), άπλετο Κυκλαδίτικο φώς και πολύ καλής ποιότητας τουριστική υποδομή (τόσο για διαμονή όσο και για εστίαση), καθιστούν την Σχοινούσα ιδανικό τουριστικό προορισμό για όσους επιζητούν αυτόν τον συνδυασμό.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 641

Χαρακτηριστικά

Έδρα : Χώρα
Επιφάνεια : 8 τ.χλμ.
Θάλασσα/Νερό : Νησί
Πληθυσμός 2011 : 227
Τύπος Μέρους : ΓραφικόΓραφικό
ΚοσμοπολίτικοΚοσμοπολίτικο
Κωδικός Καλλικράτη : 6702060101

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Γήπεδο Μπάσκετ
Στάδιο / Αθλητικό Κέντρο
Γήπεδο μπάσκετ
(Στάδιο / Αθλητικό Κέντρο )
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΝΑΞΟΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ
.   ..

Πώς θα πάτε

Στην Σχοινούσα ακτοπλοικά μπορείτε να πάτε: 1. Με συμβατικά πλοία της Blue Star Ferries που ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο, πάντως δεν είναι καθημερινά (συνήθως τρείς φορές εβδομαδιαίως). Διάρκεια ταξιδιού 7 – 7 ½ ώρες Ενδεικτική τιμή επιβάτη 33,50 Ευρώ και αυτοκινήτου 76,50 Ευρώ Σταθμοί: Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα – Αμοργός (Κατάπολα)

  1. Με ταχύπλοο (τύπου καταμαράν) της Hellenic Seaways από το λιμάνι της Ραφήνας. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο, πάντως δεν είναι καθημερινά (συνήθως τέσσερις φορές εβδομαδιαίως την θερινή περίοδο). Διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες και 10 λεπτά. Ενδεικτική τιμή επιβάτη 59 Ευρώ. Το ταχύπλοο δεν μεταφέρει αυτοκίνητο. Σταθμοί: Ραφήνα – Τήνος – Μύκονος – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα - Κουφονήσι

  2. Με συμβατικό πλοίο της NEL, που ξεκινά από την Ερμούπολη της Σύρου. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο (συνήθως μία φορά την εβδομάδα) Διάρκεια ταξιδιού 10 ώρες. Ενδεικτική τιμή επιβάτη 13 Ευρώ και αυτοκινήτου 30 Ευρώ. Σταθμοί: Σύρος – Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αμοργός (Αιγιάλη) – Αμοργός (Κατάπολα) – Κουφονήσι – Σχοινούσα – Ηρακλειά – Νάξος – Πάρος – Σύρος.

  3. Με τον θρυλικό Σκοπελίτη, που χρόνια τώρα συνδέει ημερησίως με όλους τους καιρούς τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με Αμοργό (Κατάπολα/Αιγιάλη) και Νάξο. Στο μικρό γκαράζ του πλοίου χωρούn 11-12 ΙΧ, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε κράτηση αρκετά νωρύτερα, όπως επίσης να είστε στο λιμάνι έγκαιρα γιατί το καλοκαίρι οι θέσεις είναι μετρημένες στον πόντο! Διάρκεια ταξιδιού: Σχοινούσα – Ηρακλειά 10 λεπτά, Σχοινούσα – Κουφονήσι 35 λεπτά, Σχοινούσα – Δονούσα 1 ώρες και 45 λεπτά, Σχοινούσα– Κατάπολα 4 ώρες και 25 λεπτά, Σχοινούσα – Αιγιάλη 3 ώρες και 25 λεπτά, Σχοινούσα – Νάξος 1 ώρα και 40 λεπτά. Μέση ενδεικτική τιμή επιβάτη 4,80 Ευρώ και αυτοκινήτου 22,50 Ευρώ. Σταθμοί: Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα - Αμοργός (Αιγιάλη) – Αμοργός (Κατάπολα)

Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια και κρατήσεις στο www.digitickets.gr. Το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο.

Οδικό δίκτυο

Η Σχοινούσα έχει ένα αρκετά πυκνό (για το μέγεθός της) οδικό δίκτυο το οποίο στην μεγάλη του πλειοψηφία είναι βατοί χωματόδρομοι. Ουσιαστικά ο μόνος ασφαλτοστρωμένος δρόμος του νησιού είναι αυτός που συνδέει το λιμάνι στο Μερσίνι με την Χώρα (1.100 μέτρα). Σχεδόν όλοι οι δρόμοι του νησιού συναντώνται στον «περιφερειακό» δρόμο στην Χώρα, και πρακτικά δεν υπάρχει από εκεί απόσταση (προς οποιοδήποτε άλλο σημείο) που να είναι μεγαλύτερη από τα 3.5 χιλιόμετρα.

Από τις εσπερινές ώρες και μέχρι αργά το βράδι, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων μέσα στην Χώρα (υπάρχουν δύο κοινοτικά parkings στα δύο άκρα της), και η κυκλοφορία γίνεται μέσω του μικρού περιφερειακού δρόμου.

Σε αντίθεση με την Ηρακλειά και την Δονούσα δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο κοινοτικών μονοπατιών. Λόγω των μικρών του αποστάσεων το νησί περπατιέται ολόκληρο μέσα σε 3-4 μέρες. Σχεδόν σε όλες τις παραλίες του νησιού (εκτός αυτών που βρίσκονται στην χερσόνησο του Αγίου Βασιλείου που είναι ιδιωτική περιοχή) μπορείτε να φθάσετε από βατό χωματόδρομο ή σύντομα μονοπάτια. Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο νησί, είναι η δυσκολία πρόσβασης σε ορισμένα σημεία του λόγω των ερμητικά περιφραγμένων κτημάτων του (όπως στην παραλία του Παπά τ’ Αυλάκι και στον λόφο του Προφήτη Ηλία).

Δεν υπάρχουν λεωφορεία ή ταξί, μπορείτε όμως να νοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο. Υπάρχει ένα βενζινάδικο στον δρόμο από την Χώρα προς την Μεσσαριά.

Άλλα μέσα μετακίνησης

Από το λιμάνι στο Μερσίνι γίνονται καθημερινά, με το τουριστικό σκάφος Αιολία ημερήσιες εκδρομές στο νησί, αλλά και μακρύτερα. Η βασική εκδρομή, με κόστος 12 Ευρώ το άτομο, είναι ο γύρος του νησιού με δύο στάσεις για μπάνιο, στον όρμο του Γερολιμνιώνα και στο νησάκι Φιδούσα. Πολύ όμορφη διαδρομή γιατί θα δείτε όλο το νησί και τις υπέροχες παραλίες του (περισσότερες από είκοσι) με την δαντελοειδή ακτογραμμή του. Μία δεύτερη εκδρομή που γίνεται 1 ή 2 φορές την εβδομάδα είναι η επίσκεψη στην Κέρο με μπάνιο στην πολύ όμορφη παραλία Μούριαμα, και από εκεί στο κάτω Κουφονήσι στην Παναγιά (κόστος 35 ευρώ/άτομο). Εκτελούνται επίσης διαδρομές προς Ηρακλειά και Πάνω Κουφονήσια. Πιστεύουμε ότι αξίζει, εφόσον μπορείτε, να κάνετε κάποιες ή κάποια από αυτές.

Για κρατήσεις θα φροντίσετε από την προηγουμένη, στο ταξιδιωτικό πρακτορείο Keros στην Χώρα.  

Χρήσιμες Συμβουλές

  1. Η Σχοινούσα με τα Κουφονήσια, από όλες τις Μικρές Κυκλάδες, είναι τα νησιά με τις περισσότερες παραλίες. Καταγράψαμε 24 σχεδόν σε κάθε σημείο της ακτογραμμής του νησιού, και σχεδόν όλες είναι προσβάσιμες είτε από χωματόδρομο είτε από σύντομο μονοπάτι. Ετσι και ανάλογα με το από που φυσά ο άνεμος, μπορείτε πάντα να βρείτε μία όμορφη αμμουδιά που δεν την πιάνει ο αέρας για να κολυμπήσετε. Σαν πιό ιδιαίτερες ξεχωρίσαμε τις πανέμορφες αμμουδιές στο Φυκιό και την Ψιλή Αμμο, τον ειδυλλιακό Γερολιμνιώνα, τις αμμουδερές αγκάλες στον όρμο του Μπαζαίου, αλλά πάνω απ’ όλες τα Βοτσαλάκια (τις μόνες μη αμμουδιές στο νησί) στο ΝΑ άκρο του νησιού στον Κάβο του Μιχάλη.
  2. Ολο το τοπίο στην Σχοινούσα είναι ήπιο. Ο ψηλότερος λόφος στο νησί, με τον ερειπωμένο ανεμόμυλο, έχει υψόμετρο 140 μέτρα και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού δυτικά της Μεσσαριάς.
  3. Το νησί έχει μία ιδιαιτερότητα στο ότι ολόκληρη η χερσόνησος του Αγίου Βασιλείου είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και δεν επιτρέπεται σε αυτή η πρόσβαση τρίτων δια ξηράς. Ετσι δεν μπορείτε να απολαύσετε τις όμορφες αμμουδιές που βρίσκονται εκεί (Αλυγαριά, Μόλοι, Αγίου Βασιλείου, Σαντοριναίικο).
  4. Στο νησί υπάρχει ένα βενζινάδικο στον δρόμο από την Χώρα προς την Μεσσαριά
  5. Στο νησί δεν υπάρχουν ταξί και λεωφορεία
  6. Στο νησί δεν υπάρχει φαρμακείο
  7. Στο νησί υπάρχει ένα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, στην Χώρα.
  8. Δεν υπάρχει ελεύθερο ή οργανωμένο camping.
  9. Το γραφικό λιμανάκι της Σχοινούσας στο Μερσίνι, είναι φυσικό λιμάνι, και θεωρείται το ασφαλέστερο ναυτικό καταφύγιο αυτής της περιοχής των Κυκλάδων. Λόγω του ότι είναι δύσκολο σε αυτό να δέσουν μεγάλα πλοία, έχει ξεκινήσει η κατασκευή νέου λιμανιού στον όρμο του Λιβαδιού, εκεί που έχουν ανασκαφεί και αρχαιολογικά ευρήματα.
  10. Το νησί διαθέτει αρκετά καταλύματα, αλλά ειδικά για τον Αύγουστο, πρέπει να φροντίσετε να κάνετε τις κρατήσεις σας αρκετό καιρό πρίν (από τον Ιούνιο τουλάχιστον).

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κοινότητα Σχοινούσας 22850-71170

ΚΕΠ Σχοινούσας 22850-74250

Ιατρείο – ΠΕΣΥ (Χώρα) 22850-71385

Λιμεναρχείο 22850-29229

Σχολείο 22850-74255











Το Ταξίδι μου
0.0142 1.77MB