EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map

ΠεριοχήΚοινότηταΠεριοχή // Κοινότητα

Ηρακλειά
(Ρακλειά, Αρακλειά, Άη Γιώργης)

Το πρώτο στη σειρά και πιο μεγάλο σε έκταση από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Η Ηρακλειά είναι ιδανικός προορισμός για όσους επιζητούν την ηρεμία, την απλότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό. Η πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην γεωμορφολογία του εδάφους του (με τις πολλές και απόκρημνες σπηλιές, μέρη ιδανικά για φωλιές) έχει οδηγήσει στην ένταξη όλης της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000 . Οι κατακόρυφοι βράχοι του Μέριχα, που βυθίζονται στην θάλασσα από ύψος 150μ., αποτελούν το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του τοπίου της Ηρακλειάς. Η Ηρακλειά διαθέτει ένα πρότυπο δίκτυο από οκτώ βασικά σηματοδοτημένα μονοπάτια, συνολικού μήκους 16χλμ., που αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσει κανείς όλες τις ομορφιές του νησιού και αξίζει να τα περπατήσετε. Αν και το νησί έχει λίγες παραλίες, δύο από αυτές η Αλιμνιά και ο Καρβουνόλακκος είναι από τις καλύτερες των Μικρών Κυκλάδων με πανέμορφα και καταγάλανα νερά μέσα σε ένα παρθένο και άγριο τοπίο.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 575

Χαρακτηριστικά

Έδρα : Παναγία - Πάνω Χωριό
Επιφάνεια : 18 τ.χλμ.
Πληθυσμός 2011 : 141
Τύπος Μέρους : ΓραφικόΓραφικό
ΉσυχοΉσυχο
Natura 2000 : Ναι
Κωδικός Καλλικράτη : 670204

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

Πώς θα πάτε

Στην Ηρακλειά ακτοπλοικά μπορείτε να πάτε:

  1. Με συμβατικά πλοία της Blue Star Ferries που ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο, πάντως δεν είναι καθημερινά (συνήθως τρείς φορές εβδομαδιαίως). Διάρκεια ταξιδιού 7 – 7 ½ ώρες Ενδεικτική τιμή επιβάτη 33,50 Ευρώ και αυτοκινήτου 76,50 Ευρώ Σταθμοί: Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα – Αμοργός (Κατάπολα)

  2. Με ταχύπλοο (τύπου καταμαράν) της Hellenic Seaways από το λιμάνι της Ραφήνας. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο, πάντως δεν είναι καθημερινά (συνήθως τέσσερις φορές εβδομαδιαίως την θερινή περίοδο). Διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες και 10 λεπτά. Ενδεικτική τιμή επιβάτη 59 Ευρώ. Το ταχύπλοο δεν μεταφέρει αυτοκίνητο. Σταθμοί: Ραφήνα – Τήνος – Μύκονος – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα - Κουφονήσι

  3. Με συμβατικό πλοίο της NEL, που ξεκινά από την Ερμούπολη της Σύρου. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο (συνήθως μία φορά την εβδομάδα) Διάρκεια ταξιδιού 10 ώρες. Ενδεικτική τιμή επιβάτη 13 Ευρώ και αυτοκινήτου 30 Ευρώ. Σταθμοί: Σύρος – Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αμοργός (Αιγιάλη) – Αμοργός (Κατάπολα) – Κουφονήσι – Σχοινούσα – Ηρακλειά – Νάξος – Πάρος – Σύρος.

  4. Με τον θρυλικό Σκοπελίτη, που χρόνια τώρα συνδέει ημερησίως με όλους τους καιρούς τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με Αμοργό (Κατάπολα/Αιγιάλη) και Νάξο. Στο μικρό γκαράζ του πλοίου χωρούn 11-12 ΙΧ, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε κράτηση αρκετά νωρύτερα, όπως επίσης να είστε στο λιμάνι έγκαιρα γιατί το καλοκαίρι οι θέσεις είναι μετρημένες στον πόντο! Διάρκεια ταξιδιού: Ηρακλειά – Σχοινούσα 10 λεπτά, Ηρακλειά – Κουφονήσι 55 λεπτά, Ηρακλειά – Δονούσα 2 ώρες και 15 λεπτά, Ηρακλειά – Κατάπολα 4 ώρες και 40 λεπτά, Ηρακλειά – Αιγιάλη 3 ώρες και 40 λεπτά, Ηρακλειά – Νάξος 1 ώρα και 25 λεπτά. Μέση ενδεικτική τιμή επιβάτη 4,80 Ευρώ και αυτοκινήτου 22,50 Ευρώ. Σταθμοί: Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα - Αμοργός (Αιγιάλη) – Αμοργός (Κατάπολα)

Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια και κρατήσεις στο www.digitickets.gr.

Το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο.

Οδικό δίκτυο

Η Ηρακλειά έχει ένα μικρό ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο περίπου 7.5 χιλιομέτρων που συνδέει το λιμάνι και τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου με την Παναγία (4.5 χιλιόμετρα) και την Παναγία με την όμορφη παραλία του Τουρκοπήγαδου (3 χιλιόμετρα). Υπάρχουν ακόμη λίγοι και βατοί, ως επί το πλείστον χωματόδρομοι και μικρά τμήματα δρόμων με τσιμέντο. Το δυνατό σημείο όμως του νησιού και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το πρότυπο δίκτυο από οκτώ βασικά σηματοδοτημένα μονοπάτια, συνολικού μήκους 16χλμ., που αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσει κανείς όλες τις ομορφιές του νησιού και αξίζει να τα περπατήσετε. Το νησί περπατιέται ολόκληρο μέσα σε 4-5 μέρες, και συνεπώς ιδιωτικό μέσο μεταφοράς δεν είναι απαραίτητο. Δεν υπάρχουν λεωφορεία ή ταξί, ούτε βενζινάδικα, μπορείτε όμως να νοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο (Πληροφορίες: Μαρία Πράσινου, τηλ: 22850 71991 / 6972-430163).

Άλλα μέσα μετακίνησης

Από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου γίνονται καθημερινά ημερήσιες εκδρομές προς τις ομορφότερες παραλίες της Ηρακλειάς, αυτές της Αλιμνιάς και του Καρβουνόλακκου με το τουριστικό εκδρομικό σκάφος Anemos. Στην πορεία της λιγότερο από μία ώρα διαδρομής θα θαυμάσουμε τις θαλάσσιες σπηλιές στην Αγριομέλισσα, τα απόκρημνα κατακόρυφα βράχια του Μέριχα (με ύψος μεγαλύτερο των 100μ.) και τις Φωκοσπηλιές. Στην Αλιμνιά και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει θα σταθούμε πάνω από το βυθισμένο Γερμανικό υδροπλάνο το οποίο ξεχωρίζει ακόμη και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και στις δύο παραλίες έχουν φτιαχθεί αυτοσχέδιοι μώλοι για την εύκολη αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών. Με καλό καιρό το σκάφος επιστρέφει στο λιμάνι ολοκληρώνοντας τον γύρο του νησιού, διαφορετικά επιστρέφει ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Κόστος 15 Ευρώ ανά άτομο. Γίνονται επίσης ημερήσιες εκδρομές προς Σχοινούσα και Κουφονήσια. Εισιτήρια θα προμηθευτείτε από την προηγουμένη, στο Super Market, Το Περγιάλι, στον Αγιο Γεώργιο. Πληροφορίες Δημήτρης Κωβαίος 6977310427 - 6972296405  

Χρήσιμες Συμβουλές

  1. Το νησί έχει λίγες, αλλά πολύ καλές παραλίες. Η παραλία στον Αγιο Γεώργιο είναι η πιό εύκολα προσβάσιμη. Στο Λιβάδι (η μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού) και στο Τουρκοπήγαδο πηγαίνετε και οδικώς. Πάνω από το Λιβάδι στέκονται φύλακες της περιοχής τα ερείπια Ελληνιστικού κάστρου. Οι δύο ομορφότερες του νησιού, της Αλιμνιάς (με το βυθισμένο Γερμανικό υδροπλάνο) και του Καρβουνόλακκου είναι προσβάσιμες μόνο από την θάλασσα (βλ. παραπάνω για το τουριστικό σκάφος ΑΝΕΜΟΣ). Στην Αλιμνιά μπορείτε να πάτε, με αρκετή όμως προσπάθεια, και μέσω των μονοπατιών 3 & 5. Στην απόμακρη παραλία της Βορεινής Σπηλιάς καταλήγει το μονοπάτι 8, και τέλος οι όμορφες και δυσπρόσιτες παραλίες του Ασπρου και Κόκκινου Μώλου και το Αμμούδι στον Μέριχα είναι προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης με δικό σας όμως μέσο.

  2. Στο νησί δεν υπάρχουν βενζινάδικα, ταξί και λεωφορεία

  3. Στο νησί δεν υπάρχει φαρμακείο

  4. Στο νησί υπάρχει ένα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, στο λιμάνι.

  5. Δεν υπάρχει ελεύθερο ή οργανωμένο camping. Παλαιότερα υπήρχε ελέυθερο στην παραλία Λιβάδι, σήμερα θα βρείτε στημένες λίγες σκηνές στην ανατολική της άκρη.

  6. Στο Super Market, στον Αγιο Γεώργιο, ζητήστε τον πολύ καλό και ενημερωμένο χάρτη, της www.terrainmaps.gr, του νησιού με τα μονοπάτια του (κόστος 3 ευρώ).

  7. Η Ηρακλειά είναι το νησί από τις Μικρές Κυκλάδες που αποκλείεται πιο δύσκολα από όλα τα υπόλοιπα λόγω καιρού. Αυτό οφείλεται τόσο στο φυσικό της λιμάνι στον Αγιο Γεώργιο όσο και στο ότι αυτό καλύπτεται πίσω από τον ορεινό όγκο της Νάξου και έτσι προστατεύεται από τους πολύ δυνατούς καιρούς.

  8. Το νησί έχει λίγα καταλύματα, συνεπώς ειδικά για τον Αύγουστο, πρέπει να φροντίσετε να κάνετε τις κρατήσεις σας αρκετό καιρό πρίν (από τον Ιούνιο τουλάχιστον).

  9. Στον οικισμό της Παναγίας, υπάρχει πηγή (και [υδατοδεξαμενή) με δροσερό πόσιμο νερό (κάτι σπάνιο για τις Κυκλάδες)!

  10. Στην είσοδο του όρμου του Αγίου Γεωργίου, λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2007 η πρώτη στον κόσμο πλωτή πλατφόρμα αφαλάτωσης που λειτουργεί με υβριδικό σχήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταικά πάνελς).

  11. Η πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού έχει οδηγήσει στην ένταξη όλης της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000 σαν Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).  

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κοινότητα Ηρακλειάς: 22850-71545

Λιμεναρχείο Νάξου: 22850-22300

Αγροτικό Ιατρείο (Αγ. Γεώργιος): 22850-71177

Αγροτικό Ιατρείο (Παναγία): 22850-71388











Το Ταξίδι μου
0.0079 1.78MB