EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map

ΠεριοχήΚοινότηταΠεριοχή // Κοινότητα

Κουφονήσια

Το Πάνω Κουφονήσι, το μικρότερο από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, είναι και αυτό που κάθε χρόνο φιλοξενεί και τους περισσότερους επισκέπτες. Υπέροχες αμμουδιές με διάφανα νερά, κοντινές αποστάσεις που σας επιτρέπουν να περπατήσετε όλο το νησί καθιστώντας περιττό κάθε μεταφορικό μέσο εκτός ίσως από το ποδήλατο, πολλές και καλές μονάδες διαμονής και εστίασης και βραδυνή διασκέδαση απολαμβάνοντας το ποτό σας κάτω από το φεγγαρόφωτο και με φόντο το λιμάνι και το στενό των Κουφονησίων, είναι μερικά από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που έκαναν, εδώ και πολλά χρόνια, το Κουφονήσι αγαπημένο τόπο προορισμού Ελλήνων και ξένων τουριστών. Αν κάποια στιγμή αισθανθείτε ότι η πολυκοσμία στο Πάνω νησί αρχίζει και σας κουράζει, μπείτε στο καίκι και σε 10 λεπτά θα μεταφερθείτε, στο Κάτω Κουφονήσι, έναν κόσμο παρθένο, σχεδόν χωρίς κατοίκους, χωρίς καταλύματα, χωρίς οχήματα και δρόμους, ιδανικό για πεζοπορία, με μόνη συντροφιά το άνυδρο τοπίο, το Κυκλαδίτικο φώς και τις υπέροχες παραλίες.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 388

Χαρακτηριστικά

Έδρα : Χώρα
Επιφάνεια : 11 τ.χλμ.
Θάλασσα/Νερό : Νησί
Πληθυσμός 2011 : 399
Τύπος Μέρους : ΓραφικόΓραφικό
ΚοσμοπολίτικοΚοσμοπολίτικο
Κωδικός Καλλικράτη : 6702050101

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Το μάτι του διαβόλου
Θαλάσσιο Αξιοθέατο
Μάτι του Διαβόλου
(Θαλάσσιο Αξιοθέατο)
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΝΑΞΟΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΑ
.   ..

Πώς θα πάτε

Στo Κουφονήσι ακτοπλοικά μπορείτε να πάτε:

  1. Με συμβατικά πλοία της Blue Star Ferries που ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο, πάντως δεν είναι καθημερινά (συνήθως τρείς φορές εβδομαδιαίως). Διάρκεια ταξιδιού 8 – 8 ½ ώρες Ενδεικτική τιμή επιβάτη 33,50 Ευρώ και αυτοκινήτου 76,50 Ευρώ Σταθμοί: Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα – Αμοργός (Κατάπολα)

  2. Με ταχύπλοο (τύπου καταμαράν) της Hellenic Seaways από το λιμάνι της Ραφήνας. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο, πάντως δεν είναι καθημερινά (συνήθως τέσσερις φορές εβδομαδιαίως την θερινή περίοδο). Διάρκεια ταξιδιού 4 ½ ώρες. Ενδεικτική τιμή επιβάτη 59 Ευρώ. Το ταχύπλοο δεν μεταφέρει αυτοκίνητο. Σταθμοί: Ραφήνα – Τήνος – Μύκονος – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα - Κουφονήσι

  3. Με συμβατικό πλοίο της NEL, που ξεκινά από την Ερμούπολη της Σύρου. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο (συνήθως μία φορά την εβδομάδα) Διάρκεια ταξιδιού 10 ½ ώρες. Ενδεικτική τιμή επιβάτη 13 Ευρώ και αυτοκινήτου 30 Ευρώ. Σταθμοί: Σύρος – Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αμοργός (Αιγιάλη) – Αμοργός (Κατάπολα) – Κουφονήσι – Σχοινούσα – Ηρακλειά – Νάξος – Πάρος – Σύρος.

  4. Με τον θρυλικό Σκοπελίτη, που χρόνια τώρα συνδέει ημερησίως με όλους τους καιρούς τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με Αμοργό (Κατάπολα/Αιγιάλη) και Νάξο. Στο μικρό γκαράζ του πλοίου χωρούn 11-12 ΙΧ, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε κράτηση αρκετά νωρύτερα, όπως επίσης να είστε στο λιμάνι έγκαιρα γιατί το καλοκαίρι οι θέσεις είναι μετρημένες στον πόντο!

Διάρκεια ταξιδιού: Ηρακλειά – Κουφονήσι 45 λεπτά, Σχοινούσα – Κουφονήσι 35 λεπτά, Κουφονήσι – Δονούσα 1 ώρες και 15 λεπτά, Κουφονήσι – Κατάπολα 4 ώρες, Κουφονήσι – Αιγιάλη 3 ώρες, Κουφονήσι – Νάξος 2 ώρες και 25 λεπτά. Μέση ενδεικτική τιμή επιβάτη 4,80 Ευρώ και αυτοκινήτου 22,50 Ευρώ. Σταθμοί: Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα - Αμοργός (Αιγιάλη) – Αμοργός (Κατάπολα)

  1. Εκτελούνται και δρομολόγια με εκδρομικά σκάφη από την Νάξο και την Πάρο (Λιβάδι) προς Κουφονήσια.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια και κρατήσεις στο www.digitickets.gr.

Το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο.

Οδικό δίκτυο

Πρακτικά στα Κουφονήσια δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Στο Πάνω Κουφονήσι υπάρχει ένα σχετικά πυκνό δίκτυο δρόμων (άσφαλτος και βατοί χωματόδρομοι) όπου η μέγιστη απόσταση είναι αυτή μεταξύ Χώρας και Πορί στα τρία χιλιόμετρα.

Λόγω των μικρών του αποστάσεων το Πάνω Κουφονήσι περπατιέται ολόκληρο μέσα σε δύο (2) μέρες. Σε όλες τις παραλίες του νησιού μπορείτε να φθάσετε από δρόμο, βατό χωματόδρομο ή σύντομα μονοπάτια. Χωρίς να έχει την οργάνωση των μονοπατιών της Ηρακλειάς ή της Δονούσας, υπάρχουν κάποιες πινακίδες μονοπατιών χωρίς κάτι περισσότερο.

Η βασική πεζοπορική διαδρομή που αξίζει να κάνετε είναι ο παράλιος περίπατος από την Χώρα μέχρι το Πορί (3.5 χλμ.). Μία δεύτερη διαδρομή που διασχίζει το νησί οριζόντια από ανατολικά προς δυτικά, ξεκινά από το Πορί με το μονοπάτι Χωρισταριά (1 χλμ.), κατευθύνεται βόρεια προς τα Λιμενάρια (1.400μ.) και καταλήγει δυτικά στον Προφήτη Ηλία (1.800μ.) και τελικά τις Κλαδαριές (1 Χλμ.).

Δεν υπάρχουν ταξί, μπορείτε όμως να νοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο. Χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές και με μικρές αποστάσεις το ποδήλατο είναι ένα πολύ καλό μέσο μεταφοράς. Υπάρχει ένα βενζινάδικο στον βόρειο δρόμο από την Χώρα προς τον σκουπιδότοπο του νησιού (στα 1.500 μέτρα).

Το Κάτω Κουφονήσι είναι μέρος ιδανικό για πεζοπορία καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι παρά μόνο μονοπάτια. Μπορείτε να κάνετε τον γύρο του νησιού σε 4-5 περίπου ώρες και σύνολο 14 χιλιομέτρων (μέγιστη υψομετρική διαφορά 80μ.).

Άλλα μέσα μετακίνησης

Από το λιμάνι αναχωρεί καθημερινά τουριστικό λεωφορείο κάθε μισή ώρα από τις 10:00 – 20:00, με στάσεις σε Παραλία Αμμο, Paradise Resort, Πόρτες, Χοντρό Κάβο, Φοίνικα και Πορί (υπάρχει και ένα δρομολόγιο για το Hotel Koufonisia). Κόστος 1 Ευρώ (μετ΄επιστροφής) μέχρι τον Φοίνικα και 2.5 Ευρώ μέχρι το Πορί.

Από το λιμάνι αναχωρούν καθημερινά και σε τακτά χρονικά διαστήματα καίκια, με δρομολόγιο τόσο το Κάτω Κουφονήσι (κάθε δύο ώρες) όσο και τις παραλίες στον Φοίνικα και το Πορί (κάθε μία ώρα). Στο Κάτω Κουφονήσι το καίκι κατεβάζει τόσο στην Παναγία (εκεί που είναι η Ταβέρνα) όσο και στην όμορφη παραλία Νερό. Ειδικά για την Ταβέρνα υπάρχει και ένα βραδινό δρομολόγιο στις 20:30 με επιστροφή στις 23:00. Κόστος 3 Ευρώ με επιστροφή.

Εισιτήρια θα προμηθευτείτε στο κιόσκι μπροστά από τα καίκια, απλά φροντίστε να είστε εκεί 15’-20’ πρίν την προγραμματισμένη αναχώρηση.

Μπορείτε επίσης με μίσθωση, μετά από συμφωνία, με τους καπετάνιους που εκτελούν τις παραπάνω τουριστικές διαδρομές να ζητήσετε να σας μεταφέρουν (με επιστροφή) στις υπέροχες παραλίες στο Γλαρονήσι και στην ΒΔ πλευρά του Κάτω νησιού (παραλία Καστέλλοι) με τους πανέμορφους σχηματισμούς των βράχων.

Χρήσιμες Συμβουλές

  1. Στα Κουφονήσια καταγράψαμε 48 πανέμορφες παραλίες (27 στο Πάνω Κουφονήσι και 21 στο Κάτω νησί και το Γλαρονήσι). Στο Πάνω νησί καμμία παραλία δεν είναι βορεινή και όλες είναι προσβάσιμες είτε από χωματόδρομο είτε από σύντομο μονοπάτι. Στο Κάτω νησί οι βορεινές Αφρυανιά και Καστέλλοι με τους εκπληκτικούς σχηματισμούς των βράχων είναι προσβάσιμες μόνο από την θάλασσα.

Σαν πιό ιδιαίτερες ξεχωρίσαμε τις πανέμορφες αμμουδιές στο Πορί και την Πλατιά Πούντα - Ιταλίδα στο Πάνω Κουφονήσι, ενώ στο Κάτω νησί, την βοτσαλωτή του Δέτη με τα κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά, και την μοναχική αμμουδιά της Πεζούλιας στο νότιο άκρο του νησιού μετά το Νερό.

  1. Ολο το τοπίο στο Πάνω Κουφονήσι είναι ήπιο. Ο ψηλότερος λόφος στο νησί, έχει υψόμετρο 120 μέτρα και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην Βάρδια, δυτικά από το βενζινάδικο στον δρόμο για τον σκουπιδότοπο.

  2. Τα Κάτω Κουφονήσι είναι σχεδόν έρημο, ενώ δεν έχει ούτε ηλεκτρικό. Στην Παναγία, εκεί που κατεβάζει το καίκι,, υπάρχει μία πολύ όμορφη παραδοσιακή ταβέρνα, ο Βενετσάνος, όπου τα περισσότερα φαγητά που θα βρείτε προέρχονται από ντόπια υλικά ή ζωντανά (με πρώτα και καλύτερα τα κατσίκια!).

  3. Στο νησί υπάρχει ένα βενζινάδικο στον βόρειο δρόμο από την Χώρα προς τον σκουπιδότοπο του νησιού (στα 1.500 μέτρα).

  4. Στο νησί υπάρχει φαρμακείο στην Χώρα.

  5. Στο νησί υπάρχει ένα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, στην Χώρα.

  6. Δεν υπάρχει ελεύθερο ή οργανωμένο camping στο Πάνω Κουφονήσι, υπάρχει όμως ελεύθερο στο Κάτω νησί, πάνω από την παραλία Λάκκοι, σε ιδιωτικό χώρο. Η μόνη παράκληση προς τους κατασκηνωτές είναι να ενημερώνουν τους ανθρώπους στην μοναδική Ταβέρνα του νησιού, όταν εγκατασταθούν.

  7. Το νησί διαθέτει πολλά καταλύματα για το μέγεθός του (περισσότερα από 75), αλλά ειδικά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει να φροντίσετε να κάνετε τις κρατήσεις σας αρκετό καιρό πρίν (από τον Ιούνιο τουλάχιστον).

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κοινότητα Κουφονησίων 22850-71379

ΚΕΠ Κουφονησίων 22850-29243

Ιατρείο – ΠΕΣΥ 22850-71370











Το Ταξίδι μου
0.0080 1.79MB