EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Γαλαξίδι, Ιτέα, Δελφοί, Ερατεινή

Τμήμα του νομού Φωκίδας, αλλά με τόσο μοναδική προσωπικότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η νοτιοανατολική αυτή περιοχή, κυριαρχείται από τέσσερις κωμοπόλεις: τους Δελφούς, την Ιτέα, το Γαλαξίδι και την Ερατεινή.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 757

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 550

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

Γαλαξίδι - Ιτέα - Δελφοί - Ερατεινή

Τμήμα του νομού Φωκίδας, αλλά με τόσο μοναδική προσωπικότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η νοτιοανατολική αυτή περιοχή, κυριαρχείται από τέσσερις κωμοπόλεις: τους Δελφούς, την Ιτέα, το Γαλαξίδι και την Ερατεινή. Στη σκιά μεγάλων βουνών, όπως ο Παρνασσός, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια η περιοχή ευλογείται από τη μικρή απόσταση από τη θάλασσα και ταυτόχρονα τα κοντινά, γραφικά ορεινά χωριά.

Ξεκινώντας από τους ιστορικούς Δελφούς και περνώντας μέσα από τον εντυπωσιακό ελαιώνα της Άμφισσας, ο επισκέπτης θα φτάσει στην παραθαλάσσια Ιτέα, η οποία δε φημίζεται ως τουριστικός προορισμός, αλλά κρύβει πολλές ομορφιές. Ακολουθώντας την ακτογραμμή, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, θα συναντήσετε το Γαλαξίδι. Η ιστορική ναυτοπολιτεία διατηρεί τα πολύχρωμα αρχοντικά της, τα στενά σοκάκια, την αδυναμία στο καλό ψάρι και τα θαλασσινά και την ησυχία των βραδινών ανοιξιάτικων περιπάτων.

Από εκεί και μέχρι λίγο πριν τη Ναύπακτο, ο δρόμος ακολουθεί τις καμπύλες της ακτής και αποκαλύπτει γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς από τη μία και παραδοσιακά ορεινά χωριά με μαγευτική θέα από την άλλη. Σημαντικός σταθμός, το μοναδικό κατοικήσιμο νησάκι του Κορινθιακού Κόλπου, τα Τριζόνια.

Δελφοί

Η μαγεία του τοπίου σε καθηλώνει. Από το ψηλότερο σημείο του αρχαιολογικού χώρου, λίγο πριν το Αρχαίο Στάδιο, η θέα στη χαράδρα και στις βουνοπλαγιές κόβει την ανάσα. Με αυτήν την εικόνα στο φόντο, οι κίονες από το Ναό του Απόλλωνα στο προσκήνιο μόνο δέος μπορούν να προκαλέσουν: δέος για τη μεγάλη και πλούσια ιστορία αυτών των χωμάτων αλλά και θαυμασμό για την τέχνη και την ικανότητα των αρχαίων προγόνων.

Η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών είναι μοναδική εμπειρία, ανεξάρτητα εθνικότητας και φυλής και χωρίς να έχει μεγάλη σημασία αν κάποιος γνωρίζει και αγαπά την αρχαία ιστορία. Μέσα σε λίγα λεπτά, το τοπίο των Δελφών σε συνδυασμό με τους μύθους και τις ιστορίες του παρελθόντος, θα κατακτήσουν την καρδιά και τη μνήμη κάθε επισκέπτη.

Αμέσως μετά την είσοδο και ενώ οι επισκέπτες έχουν αρχίσει ήδη να ανηφορίζουν την πλαγιά, θα συναντήσουν την αρχαία Αγορά, κατάλοιπο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στους Δελφούς. Ακολουθεί η Ιερά Οδός, ο Θησαυρός και η Στοά των Αθηναίων και το πιο μεγαλειώδες μνημείο του αρχαιολογικού χώρου, ο Ναός του Απόλλωνα. Εδώ δίνονταν οι χρησμοί, εδώ γίνονταν οι τελετουργίες και για την είσοδο σε αυτόν τον ναό, σχημάτιζαν ουρές οι πιστοί.

Πιο πάνω, το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο, μαρτυρούν τον κομβικό ρόλο που έπαιζαν οι τέχνες και ο αθλητισμός στη ζωή των αρχαίων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών έχει να επιδείξει μοναδικά δείγματα γλυπτικής τέχνης, με πιο σημαντικά τον Ηνίοχο, τη Σφίγγα και πολλά ακόμα μοναδικά εκθέματα.

Ο νέος οικισμός των Δελφών βρίσκεται ένα περίπου χιλιόμετρο μετά τον αρχαιολογικό χώρο και οι επισκέπτες θα βρουν πλήθος ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ, πολλά από αυτά με θέα στην Ιτέα και στον ελαιώνα της Άμφισσας.

Ιτέα

Η παραθάλασσια κωμόπολη διαθέτει ένα άψογο ρυμοτομικό σχέδιο με φαρδείς παράλληλους και κάθετους δρόμους, πλατείες και παραλιακό μέτωπο. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 4.362 κατοίκους και όλη η πόλη είναι στραμμένη προς τη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο της Ιτέας, όπου ο παραλιακός δρόμος συγκεντρώνει την περισσότερη κίνηση με ταβέρνες, καφέ αλλά και ξενοδοχεία. Η σύγχρονη μαρίνα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 250 σκάφη, ενώ σε κοντινή απόσταση από την Ιτέα, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν αρκετές παραλίες, οργανωμένες και μη.

Η πόλη είναι η ιδανική βάση για εξορμήσεις στην περιοχή, αφού βρίσκεται αρκετά κοντά στην Άμφισσα, τους Δελφούς και το Γαλαξίδι. Ο παραλιακός δρόμος ενδείκνυται για βραδινές βόλτες, που συνοδεύονται από καλό φαγητό στα εστιατόρια της πόλης και ποτό και διασκέδαση στα μπαρ της Ιτέας, που είναι από τα πιο ζωντανά σημεία της περιοχής για βραδινή διασκέδαση. Σχεδόν κολλητά στην Ιτέα, στη συνέχεια του παραλιακού μετώπου βρίσκεται το χωριό Κίρρα,το οποίο παρ' όλη την άναρχη δόμηση και τη δυσκολία πρόσβασης στη θάλασσα, διαθέτει ωραία σημεία για καφέ και βόλτα.

Γαλαξίδι

Η γραφική παραλιακή κωμόπολη του Γαλαξιδίου έχει πλούσια ιστορία ως ναυτική πολιτεία. Το Γαλαξίδι ήταν μια σημαντική ναυτική πολιτεία με πολύ μεγάλο στόλο, ναυπηγείο και πολλούς καπετάνιους. Η ναυτική ιστορία της πόλης είναι τόσο έντονη, που ακόμα και σήμερα οι επισκέπτες τη νιώθουν παντού: στα σοκάκια με τα καπετανόσπιτα, στο μαγευτικό Ναυτικό Μουσείο, στις ψαρόβαρκες στο λιμάνι και στο παλιό ναυπηγείο.

Σε ένα καθαρά νησιώτικο σκηνικό με αρχοντικά σπίτια και ξύλινα χρωματιστά παραθυρόφυλλα, η θάλασσα είναι πάντα το επίκεντρο. Το λιμάνι και η Ακτή Οιάνθειας είναι το κέντρο του Γαλαξιδίου και οι εκδρομείς γεμίζουν τα καφέ και τις ταβέρνες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Η απλή και απέριττη ομορφιά, η γαλήνη και η ηρεμία του απλού και η ζεστασιά ενός τόπου χωρίς υπερβολές και εξεζητημένες καταστάσεις είναι τα στοιχεία που έχουν κάνει το Γαλαξίδι τόσο αγαπητό στους επισκέπτες.

Εκτός από την ιστορική και ρομαντική ατμόσφαιρα, οι επισκέπτες θα εκτιμήσουν και τις φυσικές ομορφιές. Το Άλσος Πέρα Πάντα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι και είναι στην ουσία μια πρασινισμένη από δέντρα χερσόνησος, περικυκλωμένη από θάλασσα. Και οι ίδιοι οι Γαλαξιδιώτες αγαπούν πολύ το άλσος και το επιλέγουν για τον απογευματινό τους περίπατο.

Επίσης, σε κοντινή απόσταση από το Γαλαξίδι, υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες, συχνά κρυμμένες από το δρόμο, τις οποίες θα ανακαλύψουν οι επισκέπτες μόνο με τη βοήθεια των ντόπιων.

Ερατεινή, Τριζόνια και παράλια

Φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά, βουτιές στη διπλανή παραλία και ο χρόνος που περνάει αργά, ειδικά τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Η Ερατεινή φημίζεται για τις ψαροταβέρνες και τα ουζερί της αλλά και την κοντινή απόσταση σε παραλίες. Όλο το παραλιακό μέτωπο, από το Γαλαξίδι μέχρι και τη Ναύπακτο είναι σχετικά άγνωστο ως τουριστικός προορισμός, παρ' όλο που κρύβει μοναδικές παραλίες, γραφικούς οικισμούς αλλά και παραδοσιακά ορεινά χωριά στις πλαγιές πάνω από τη θάλασσα.

Με ήπια τουριστική ανάπτυξη, οι οικισμοί της Γλυφάδας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνα και του Πάνορμου προσφέρουν τουριστικές δομές, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ.

Το μοναδικό κατοικήσιμο νησάκι του Κορινθιακού Κόλπου, τα Τριζόνια, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη βόρεια ακτή. Μόλις 10 λεπτά θα χρειαστούν οι επισκέπτες με το καραβάκι που αναχωρεί από τα Χάνια. Τα δρομολόγια είναι αρκετά συχνά και το μικρό νησάκι είναι αρκετά μικρό για να μη χρειαστείτε όχημα. Δίπλα στο γαλάζιο το πράσινο, δίπλα στην άμμο το βότσαλο, δίπλα στις ανθισμένες λεμονιές τα ασβεστωμένα σπίτια. Τα Τριζόνια διαθέτουν μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και εστιατορίων με ειδίκευση στα ψάρια και τα θαλασσινά.











Το Ταξίδι μου
0.3028 18.84MB