EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Φυσικό ΑξιοθέατοΘαλάσσιο ΑξιοθέατοΦυσικό Αξιοθέατο // Θαλάσσιο Αξιοθέατο

Ακρωτήρι Ταίναρο
(Κάβο Ματαπάς)

Το Ακρωτήρι Ταίναρον είναι το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Φτάνουμε σε 30-45 λεπτά ακολουθώντας ένα βατό μονοπάτι από τον οικισμό Κοκκινόγεια. Το μονοπάτι καταλήγει σε λιθόκτιστο φάρο που κατασκευάστηκε το 1882 από Γάλλους Μηχανικούς.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 646

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 15
Πρόσβαση : ΜονοπάτιΜονοπάτι
Κατηγορία Κόστους : ΔωρεάνΔωρεάν
Κόστος από : 0 Ευρώ
Προσιτό : ΜέτριαΜέτρια

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

Ακρωτήρι Ταίναρον - Μάνη

Τοποθεσία

Το Ακρωτήρι Ταίναρον είναι το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Τόπος μοναδικός σε φυσική ομορφιά και με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εκεί τοποθετούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι τις πύλες του Αδη, από όπου ο Ηρακλής κατέβασε τον Κέρβερο στον Κάτω Κόσμο.

Ο δρόμος με το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι τον μικρό οικισμό Κοκκινόγεια. Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι με τελική κατάληξη τον Φάρο του Ακρωτηρίου. Στην διαδρομή θα συναντήσουμε τμήματα του αρχαίου οικισμού των Ταιναρίων. Το μονοπάτι είναι αρκετά βατό ως προς την κλίση αλλά σχετικά δύσβατο ώς προς το έδαφος, με πολλές διάσπαρτες πέτρες (θέλει προσοχή). Η περιοχή του φάρου είναι προστατευόμενη περιοχή Natura.

Το τοπίο είναι πανέμορφο αλλά εντελώς γυμνό. Δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο. Ετσι λοιπόν, το καλοκαίρι χρειάζεται αρκετή προφύλαξη για τον ήλιο. Η εμπειρία της διάσχισης του μονοπατιού κάτω από πολύ ισχυρούς ανέμους είναι πραγματικά μοναδική.

Μονοπάτι προς Ακρ. Ταίναρον

Μετά από πορεία 25-40 λεπτών (ανάλογα με τον ρυθμό μας) καταλήγουμε στον όμορφο λιθόκτιστο φάρο που κατασκευάστηκε το 1882 από Γάλλους Μηχανικούς. Eχει εμβέλεια 22 ναυτικά μίλια και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Η πρώτη ανακαίνιση του φάρου έγινε στα 1930. Στα χρόνια της Κατοχής έπαψε να λειτουργεί και στα 1950, μετά τη δεύτερη ανακαίνιση, φιλοξενούσε 3 φαροφύλακες. Σήμερα ο φάρος φυλάσσεται από προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο μπορεί να ξεναγήσει τον επισκέπτη στο εσωτερικό του.

Φάρος Ακρ. Ταίναρον

Από τον περίβολο του φάρου μπορούμε να αγναντέψουμε την Μεσόγειο και τα πλοία που περνούν συνεχώς μπροστά παρακάμπτοντας τον φημισμένο Κάβο Ματαπά.

Ακρ. Ταίναρον - Θέα προς την Θάλλασα

Ιστορία

Γύρω από τον όρμο του Οικισμού Κοκκινόγεια και του ακρωτηρίου Ταίναρο απλώνεται τμήμα του αρχαίου οικισμού των Ταιναρίων. Οι πολλές στέρνες που βρίσκονται στον αρχαίο οικισμό φαίνεται ότι έλυναν το πρόβλημα ύδρευσης. Σημαντικό εύρημα του οικισμού είναι διακοσμητικό ψηφιδωτό από δάπεδο οικίας της Ελληνιστικής εποχής (1ου αι. μ.Χ.), αποκαλούμενο «Άστρο της Αριάς».

Άστρο της Αριάς

Ο οικισμός των Ταιναρίων, εκτός από την πολιτεία περιελάμβανε και το περίφημο Ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Ταινάριο Ποσειδώνα. Κάποιοι το τοποθετούν εκεί που σήμερα σώζονται τα ερείπια του μεταβυζαντινού μικρού ναού του Ασωμάτου για το κτίσιμο του οποίου, ισχυρίζονται, ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά του Ιερού του Ποσειδώνα. Εν τούτοις σύμφωνα με τα σημερινά ερευνητικά στοιχεία δεν θεωρείται πιθανή η εκδοχή ο αρχαίος ναός να κατείχε ακριβώς τη θέση της χριστιανικής εκκλησίας.

Ναός Ασωμάτου











Το Ταξίδι μου
0.3760 19.62MB