EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
ΠεριοχήΔημ. ΚοινότηταΠεριοχή // Δημ. Κοινότητα

ΨΑΡΑ
(Ψύρα, Ψυρίη, Ψυρία)

Όσο μικρό είναι το μέγεθος των Ψαρών τόσο μεγάλη είναι η ιστορία τους, στενά συνδεδεμένη με τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά την διάρκεια του οποίου καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Τούρκους τον Ιούνιο του 1824. Την ιστορία αυτή την νιώθει ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης του νησιού παντού. Ονόματα αγωνιστών σε πλατείες, προτομές αγωνιστών, εκκλησίες, μνημεία με αποκορύφωμα τον τόπο του ολοκαυτώματος στην κορυφή της Μαύρης Ράχης, μας την θυμίζουν σε κάθε μας βήμα. Το νησί όμως δεν ξεχωρίζει μόνο για την ιστορία του. Τόπος παρθένος με υπέροχη φυσική ομορφιά και αναλλοίωτος από τον τουρισμό, δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις για να περάσετε λίγες μέρες διακοπών μακριά από τον πολύ κόσμο, την ένταση και την κίνηση. Ετσι, θα συναντήσετε πανέμορφες μεγάλες αμμουδιές όπου πολλές φορές θα τις απολαμβάνετε εντελώς μόνοι! Μόνο που αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές των Ψαρών θα πρέπει να προγραμματίσετε έγκαιρα την διαμονή σας γιατί το νησί διαθέτει λιγοστά καταλύματα.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 550

Χαρακτηριστικά

Έδρα : Ψαρά

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Ψαρά - Αντίψαρα
Νησί
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Παραλία Φανάρι
Δημ. Κοινότητα
ΨΑΡΑ (212)
(Δημ. Κοινότητα)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Μνημείο Μαύρης Ράχης
Ιστορική Τοποθεσία
Μνημείο Μαύρης Ράχης
(Ιστορική Τοποθεσία)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά
Χωριό
Ψαρά
(Χωριό)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Αρχοντίκι - Αρχαιολογικός Χώρος
Αρχαιολογικός Χώρος
Αρχοντίκι - Αρχαιολογικός Χώρος
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Άγιος Νικόλαος
Εκκλησία
Άγιος Νικόλαος
(Εκκλησία)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Παραλία Λαζαρέτα
Παραλία
Λαζαρέτα
(Παραλία)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Παραλία Μικρή Λαζαρέτα
Παραλία
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Παραλία Λιμνονάρια
Παραλία
Λιμνονάρια
(Παραλία)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Μνημείο Φτελιού
Ιστορική Τοποθεσία
Μνημείο Φτελιού
(Ιστορική Τοποθεσία)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Οικία Κωνσταντίνου Κανάρη
Ιστορική Τοποθεσία
Οικία Κωνσταντίνου Κανάρη
(Ιστορική Τοποθεσία)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
Ψαρά - Μνημείο Φτελιού
Ιστορική Τοποθεσία
Μνημείο Φτελιού
(Ιστορική Τοποθεσία)
ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ, Δημοτική Ενότητα
.   ..

Πώς θα πάτε

Τα Ψαρά συνδέονται με τον Πειραιά δύο φορές την εβδομάδα. Συνήθως το δρομολόγιο ξεκινά από τον Πειραιά και πιάνει Ψαρά, Οινούσες, Χίο και Μυτιλήνη. Από τον Πειραιά το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες και 40 λεπτά. Υπάρχει ένα λιμάνι, εκεί που είναι και η Χώρα. Το κόστος είναι 38.50 ευρώ ανά άτομο και 81.50 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Από τα Ψαρά υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με την Χίο, με τοπική ακτοπολοϊκή γραμμή που εκτελεί το πλοίο Psara Glory. Τις καθημερινές το πλοίο πηγαίνει στο λιμάνι της Χίου (διάρκεια 3 ώρες και 45 λεπτά) και τα Σαββατοκύριακο στα Λιμνιά της Χίου (Βολισσός) που βρίσκονται απέναντι από τα Ψαρά (διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά). Μάλιστα την θερινή περίοδο (20/6 - 09/09) εκτελούνται τα Σαββατοκύριακα προς Χίο δύο δρομολόγια ημερησίως. Οι τιμές εισιτηρίου είναι 11.20 ευρώ ανά άτομο και 22 (<4.25μ) / 33 (>= 4.25μ) ευρώ για τα αυτοκίνητα (ανάλογα με το μέγεθος).

Για περισσότερες πληροφορίες δρομολογίων και κρατήσεις θέσεων, στο www.digitickets.gr και στο Psara Travel

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Τα δρομολόγια των πλοίων για την κάθε σεζόν συνήθως οριστικοποιούνται την περίοδο λίγο πριν το Πάσχα και μέσα στον Μάιο.

Χρήσιμες Πληροφορίες

1. Αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές των Ψαρών θα πρέπει να προγραμματίσετε έγκαιρα την διαμονή σας γιατί το νησί διαθέτει λιγοστά καταλύματα.

2. Στα Ψαρά υπάρχει μόνο ένα πρατήριο βενζίνης, στη Χώρα λίγο μετά το ελικοδρόμειο. Μπορεί οι αποστάσεις να είναι μικρές, αλλά φροντίστε να γεμίσετε το ντεπόζιτο γιατί το βενζινάδικο δεν είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο.

3. Το βασικό οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση. Ο βασικός άξονας, με μήκος 9.5 χιλιομέτρων, έχει κατεύθυνση από νότο προς βορρά, ξεκινά από την Χώρα και καταλήγει στο Μοναστήρι της Κοίμησης. O δευτερεύον άξονας, με μήκος 5.5 χιλιομέτρων, έχει κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά, ξεκινά από την Χώρα και καταλήγει στο Φανάρι (την παραλία ή τον φάρο). Οι χωματόδρομοι είναι σε μέτρια κατάσταση και μερικοί σε αρκετά κακή (όπως αυτοί που οδηγούν στην κορυφή του Προφήτη Ηλία και την Παναγιά στην Σπηλιούσενα).

4. Δεν υπάρχει Φαρμακείο παρά μόνο το Αγροτικό Ιατρείο.

5. Ο Αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι είναι ανοικτός από Τετάρτη - Παρασκευή από 07:00 - 14:00 και το Σάββατο από 11:00 - 14:00. Εν τούτοις αν δεν προλαβαίνετε και θέλετε να τον επισκεφθείτε άλλη μέρα μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα που φαίνονται στην συνέχεια για να κανονίσετε μία συνάντηση με ραντεβού με την υπεύθυνη του πάρκου.

6. Για τους περιπατητές, δεν υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια. Εν τούτοις επειδή η βλάστηση είναι χαμηλή και αραιή, τα δε αγριοκάτσικα έχουν δημιουργήσει πολλά ανοίγματα, προχωράμε προσεκτικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

7. Είναι αξιοσημείωτο ότι στα Ψαρά (όπως και στην Αστυπάλαια) δεν συναντάμε φίδια. Υπάρχουν και λαϊκοί θρύλοι που σχετίζουν το γεγονός αυτό με ένα θαύμα της Παναγίας της Ματρώνας ή Κιουράς το οποίο εξαφάνισε τα φίδια από το νησί (εκκλησάκι του 1735, 1.400 μέτρα ανατολικά της Παναγίας της Σπηλιούσενας, το οποίο βρίσκεται σε μία περιοχή που λέγεται φιδόλακος και που φαίνεται ότι κάποτε εκεί αφθονούσαν τα φίδια). Μάλιστα κάποιοι παίρνουν χώμα από την περιοχή αυτή και το σκορπούν στα σπίτια τους (σε άλλη περιοχή της Ελλάδας) για να διώχνουν από αυτά τα φίδια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αστυνομικό Τμήμα +302274061222

Λιμεναρχείο +302274061336

Αγροτικό Ιατρείο +302274061277

Δημαρχείο +302274061101 - +302274350110

ΚΕΠ +302274350116

Psara Travel +302274061351

Ταχυδρομικό Κατάστημα ΕΛΤΑ +302274061097

Αρχαιολογικό Πάρκο +302274061077 & +306934014495Το Ταξίδι μου
0.0067 1.76MB