EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Διαδρομές και Μονοπάτια στο Βελημάχι

Η ευρύτερη περιοχή του Βελημαχίου και των γύρω χωριών της περιοχής, προσφέρεται -μεταξύ άλλων- και για όμορφους περιπάτους στο μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Με πρωτοβουλία μελών του Συλλόγου Βελημαχιτών και κατοίκων του χωριού, σας παρουσιάζουμε τις διαδρομές και τα μονοπάτια που προτείνουν στους επισκέπτες της περιοχής και τους λάτρεις της πεζοπορίας!
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 445

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 850

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

Διαδρομές και Μονοπάτια στο Βελημάχι

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα-χάρτη όπου έχουν σχεδιαστεί οι διαδρομές ξεκινάμε από τις αντίστοιχες αριθμήσεις, ενώ η διάρκεια διαδρομής είναι ο χρόνος μιας κατεύθυνσης, δηλαδή μόνο να πάμε:

1) Κεντρική πλατεία προς τη βρύση Αι Γιάννη (μέσω μύλου Καραλή) Από την πλατεία του χωριού (σημείο 1), περνάμε δίπλα από το Σχολαρχείο (που είναι μισοερειπωμένο για να το προσέξουμε και να κάνουμε κάτι), συνεχίζουμε προς το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου δίπλα στο νεκροταφείο. Κατηφορίζουμε προς τον 1ο νερόμυλο του χωριού, το μύλο του Καραλή, περνάμε πάνω από το τοξωτό γεφύρι και ανηφορίζουμε προς τη βρύση του Αι Γιάννη με το δροσερό πόσιμο νερό της. Σηκώστε το κεφάλι, μπορείτε να δείτε το ψηλότερο δένδρο στο Βελημάχι και ίσως στην ευρύτερη περιοχή μας! Η βρύση χρειάζεται μια κάποια διαμόρφωση και λίγο παραπάνω προς τον κεντρικό δρόμο βρίσκεται το εικονοστάσι που πήρε το όνομά της (πορεία: εύκολη, διάρκεια διαδρομής: 20-30 λεπτά).

2) Τσουρέϊκα προς την Αγία Μαρίνα Από το δρόμο προς τα Τσουρέϊκα (στου Κάσαρη), κατεβαίνουμε το μονοπάτι περπατάμε βατά, παράλληλα με τα νερά του ποταμού ακούγοντας το κύλισμά του, δίπλα στα χωράφια με τις καρυδιές και απέναντι βγαίνουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, πάνω στον κεντρικό δρόμο προς Κοντοβάζαινα (κοντά στο σημείο 5, πορεία: εύκολη, διάρκεια διαδρομής: 20-30 λεπτά).

3) Βρύση Γούμενου στην Απόσκια προς τη νεροτριβή Από τη βρύση Γούμενου στην Απόσκια (σημείο 3) περνάμε απέναντι στο μονοπάτι και κατεβαίνουμε προς τη νεροτριβή του χωριού δίπλα στο ποτάμι. Αν θέλουμε συνεχίζουμε και βγαίνουμε στην απέναντι πλευρά του δρόμου, προς Σούδελη (πορεία: εύκολη, διάρκεια διαδρομής: 15-20 λεπτά).

4) Σχολείο Σούδελης, Αγία Βαρβάρα προς την βρύση Αι Γιάννη (μέσω μύλου Νταή) Απέναντι από το πρόσφατα ανακαινισμένο σχολείο του Συλλόγου Σούδελης-Απόσκιας, κατεβαίνουμε στο μονοπάτι προς το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, φτάνουμε στον 2ο νερόμυλο του χωριού, στο μύλο του Νταή και συνεχίζοντας βγαίνουμε απέναντι στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας (κοντά στο σημείο 5, πορεία: εύκολη, διάρκεια διαδρομής: 30-35 λεπτά).

5) Απόσκια, Αγία Μαρίνα (μέσω Προφ. Ηλία) προς την Κοντοβάζαινα Λίγο πιο πέρα από την Αγία Μαρίνα (σημείο 5) ανεβαίνουμε το δρόμο προς τον Προφ. Ηλία, ανατολικά προς την περιοχή Mπολιάνα, το κλήμα και βγαίνουμε πάνω από την Κοντοβάζαινα. Είναι η διαδρομή που συνδέει τα δύο χωριά και τις αγορές όπου πήγαιναν τα βελημαχιοτόπουλα για να πάνε στο γυμνάσιο που δεν υπήρχε στο χωριό (πορεία: δύσκολη, διάρκεια διαδρομής: 2-2,5 ώρες).

6) Απόσκια προς την Αγία Ανάληψη και μαύρη βρύση (μέσω οδού Κωστ. Αποσκίτη) Από το γεφυράκι της Απόσκιας (σημείο 6) διαβαίνουμε την οδό «Κωστ.Αποσκίτη». Στην κορυφή των Αφροδισίων Όρεων συναντάμε την εκκλησία Αγία Ανάληψη, ενώ το μονοπάτι παραπέρα μας πάει στη μαύρη βρύση με την ιστορία της, όπως περιγράφεται στο βιβλίο: «Το Βελημάχι Αρκαδίας» του Γ.Χριστόπουλου, σελ.77. Είναι πολύ όμορφη διαδρομή, αγαπημένη των Βελημαχιτών που συνήθιζαν να ψήνουν και να πίνουν γιορτάζοντας ψηλά στην Αγία Ανάληψη (πορεία: μέτρια, διάρκεια διαδρομής: 1-1,5 ώρες, πάει το ΙΧ).

7) Διασταύρωση (θέση «Σταυρός») προς την Παναγιά Στη θέση «Σταυρός» μπορούμε να ανέβουμε (σημείο 7) στην εκκλησία της Παναγίας όπου ήταν η εικόνα της Παναγίας Νοτενών, το παλιό μοναστήρι («Το Βελημάχι Αρκαδίας» του Γ.Χριστόπουλου, σελ.337). Η θέα από το σημείο είναι πολύ όμορφη, όπου κανείς αγναντεύει προς το Βελημάχι από τη νότια πλευρά και τα χωριά της Ηλείας στο βάθος (πορεία: εύκολη, διάρκεια διαδρομής: 15-20 λεπτά, πάει το ΙΧ).

8) Διασταύρωση (θέση «Σταυρός») προς Κορώνι και Άγιοι Θεόδωροι Στη θέση «Σταυρός», στη διασταύρωση του δρόμου προς του «Κορώνι», μετά πάει προς το Βούτση, ενώ δεξιότερα-βορινά ανεβαίνουμε προς το εκκλησάκι Άγιοι Θεόδωροι και τη «βρύση του Πασχάλη», όπου ξεκουράζονταν οι ντόπιοι από τις αγροτικές δουλειές τους. Αν θέλουμε, επιστρέφουμε στην επίπεδη αυτή διαδρομή, κυκλικά, πάλι στη θέση «Σταυρός» (πορεία: εύκολη, διάρκεια διαδρομής: 50-60 λεπτά).

9) Βελημάχι (μέσω αθλητικού κέντρου) προς Αγία Παρασκευή και το Καρδαρίτσι Ο αγαπημένος απογευματινός περίπατος των Βελημαχιτών προς το γειτονικό χωριό, το Καρδαρίτσι. Μπορούμε να πάμε προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και στην επιστροφή κάνουμε τον περιμετρικό δρόμο του Καρδαριτσίου μέσα από την πλατεία του χωριού (πορεία: αρκετά εύκολη, διάρκεια διαδρομής: 30-35 λεπτά).

10) Βρύση στα Στεργιανέϊκα, ποταμός Αρτσίνα (Άρσην) προς τη Σούδελη Από τη βρύση στα στεργιανέϊκα ανεβαίνουμε βορειοανατολικά προς τις πηγές του Άρσην ποταμού, μέσα από τις λούμπες που έκαναν μπάνιο παλιά τα βελημαχιτόπουλα και κατεβαίνοντας παράλληλα με το ποτάμι βγαίνουμε στις παρυφές της Σούδελης (πορεία: μέτρια, διάρκεια διαδρομής: 1-1,5 ώρες).

11) Βελημάχι, βρύση στα Στεργιανέϊκα, προς Σερά, Νταούρ τις λίμνες, Αγία Ανάληψη Από τη βρύση στα στεργιανέϊκα ανεβαίνουμε τη στενόλακα, προς την περιοχή Σερά (πάει στις Σειρές), περνάμε τα βαρκά (Νταούρ τις λίμνες) και μετά προς το παλιόκαστρο, ανεβαίνουμε την κορυφογραμμή προς την Αγία Ανάληψη (πορεία: αρκετά δύσκολη, διάρκεια διαδρομής: 1,5-2 ώρες).

12) Βελημάχι, βρύση στα Στεργιανέϊκα, τρικοκιά, προς Παραλογγίτικο, Τριπόταμα Από τη βρύση στα στεργιανέϊκα ανεβαίνουμε τη στενόλακα πηγαίνουμε αριστερά προς στην «τρικοκιά», στο ύψωμα του «βλάχου το κοτρώνι» και βαδίζουμε ευθεία προς το Παραλογγίτικο, όπου μετά τις ρεματιές αγναντεύουμε τα Τριπόταμα, εκεί που πήγαιναν για εμπορικές δουλειές και παζάρια τα προηγούμενα χρόνια οι Βελημαχίτες (πορεία: δύσκολη, διάρκεια διαδρομής: 2-2,5 ώρες).

Καλές διαδρομές και καλή πορεία στην όμορφη φύση που κουβαλάει όλη την ιστορία του τόπου!

Υ.Γ.Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Βελημαχίτες Βασίλη Θωμά, Νίκο (Κουσονίκο) και Ντίνα Καραβασίλη, Χαράλαμπο (Μπάμπη) Δασκαλόπουλο, Χρήστο Χριστόπουλο για τις πολύτιμες οδηγίες που μας έδωσαν, κυρίως στις μεγάλες διαδρομές προς Σερά, Αγία Ανάληψη (από Νταού τις λίμνες), Κοντοβάζαινα, Τριπόταμα. Για περαιτέρω επικοινωνία για μονοπάτια και διαδρομές, με τον Κων/νο Βασ.Θωμά στο kostasvthomas@gmail.com .











Το Ταξίδι μου
0.3150 18.83MB