EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Πεζοπορώντας στα Μοναστήρια της Ύδρας

Στην Υδρα βρίσκονται οκτώ Μονές, όλες στο βορειο-ανατολικό μισό τμήμα της, αριθμός εντυπωσιακός για το μέγεθος της και τον αριθμό των κατοίκων της. Οδοιπορώντας από Μονή σε Μονή, μέσα από τα παλιά μονοπάτια, θα γνωρίσετε κάθε λεπτομέρεια του πανέμορφου νησιού και της υπέροχης φύσης του. Στην πορεία σας, με μικρές ή μεγαλύτερες λοξοδρομήσεις θα μπορέσετε να επισκεφθείτε και άλλα αξιοθέατα όπως π.χ. τον φάρο της Ζούρβας ΒΑ της ομώνυμης Μονής της Παναγίας ή την παραλία Λιμιώνιζα λίγο μετά την Μονή του Αγίου Νικολάου. Στην συνέχεια περιγράφουμε αναλυτικότερα και τα οκτώ Μοναστήρια.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 621

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 250
Κατάλληλο για : ΖευγάριαΖευγάρια
ΝέοιΝέοι

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Προτάσεις/Προσφορές

Αγιος Κυπριανός
Πρόταση
ΑΤΤΙΚΗ, ΥΔΡΑ
Υδρα - Θέα από ΙΜ Ματρώνης
Δήμος ΟΤΑ
Υδρα (309)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ
.   ..

Μονές Προφήτη Ηλία και Αγίας Ευπραξίας

Μία πολύ όμορφη περιπατητική διαδρομή από την πόλη της Υδρας είναι να ανεβούμε (στα 485 μέτρα υψόμετρο) προς τις Μονές του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Ευπραξίας, οι οποίες δεσπόζουν ψηλά πάνω από την πόλη. Κοντά (στα 1000 μέτρα νότια) βρίσκεται, το υψηλότερο σημείο του νησιού, η κορυφή του βουνού Ερως, στα 590 μέτρα.

Η Μονή του Προφήτη Ηλία ιδρύθηκε το 1813 από «Κολλυβάδες» πατέρες και διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη που οργανώθηκε ιδιαίτερα το 1870 από τον τότε ηγούμενο, Ιερόθεο Κωστόπουλο. Εδώ φυλακίσθηκε για 4 μήνες, το 1825, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η απόσταση από την πόλη είναι περίπου τρία χιλιόμετρα και φυσικά αρκετά ανηφορική. Θα πάμε ή με τα πόδια (καλός ανηφορικός πευκόφυτος δρόμος 1 ώρας πορείας) ή με γαιδουράκι. Το μονοπάτι έχει ανακαινισθεί και είναι πιό ξεκούραστο (αλλά και πιό μεγάλο σε απόσταση) από το παλιό.

Η θέα προς όλο το νησί, την πόλη της Υδρας, τον Αργοσαρωνικό, την νήσο Δοκό και τις απέναντι ακτές της Ερμιονίδας, απλά υπέροχη.

Ανεβαίνοντας προς τον Προφήτη Ηλία και περίπου 300 μέτρα πρίν την Μονή, ξεκινά δεξιά μας σύντομο μονοπάτι 150 μέτρων, που καταλήγει στην Μονή της Αγίας Ευπραξίας. Γυναικείο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1821 και φημίζεται για τα εργόχειρα των μοναχών του. Από την Μονή της Αγίας Ευπραξία, σύντομο μονοπάτι διακοσίων μέτρων, ΝΔ, μας οδηγεί στην μονή του Προφήτη Ηλία. Διαφορετικά ξαναγυρίζουμε πίσω εκεί που στρίψαμε και κάνουμε συνολικά περίπου 450 μέτρα διαδρομή μέχρι τον Προφήτη ηλία.

Πηγές

Ι.Μ. Προφήτη Ηλία - Υδρας

Ι.Μ. Αγίας Ευπραξίας - Υδρας

Ησυχαστήριο Αγίας Φωτεινής και Ελισάβετ

Γυναικείο ησυχαστήριο πάνω από πόλη της Υδρας σε πευκόφυτη περιοχή, στο Κοιμητήριο της Υδρας. Ανεβαίνουμε από το λιμάνι την οδό Σαχτούρη προς το Γήπεδο της Υδρας (περίπου 400 μέτρα) και από το Στάδιο, σρίβουμε δεξιά, περνάμε το γεφυράκι και ακολουθούμε τον δρόμο προς το κοιμητήριο. Από εδώ η απόσταση μέχρι το Κοιμητήριο και το Ησυχαστήριο είναι περίπου άλλα 750 μέτρα.

Μονή Αγίου Νικολάου

Η Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4Χλμ. από την πόλη της Υδρας (μία ώρα περπάτημα) και περίπου 5.2Χλμ. από την Μονή της Γενεσίου Θετοκόκου (μιάμιση ώρα περπάτημα). Το μονοπάτι πρός την Μονή της Θεοτόκου είναι αρκετά κακοτράχηλο. Χρονολογία ίδρυσης δεν έχει εξακριβωθεί. Κατά μερικούς είναι το 1675 ενώ κατ’ άλλους το 1724.

Ο Ιερός Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο. Η ιερά Μονή είχε μια περίοδο ακμής μετά την επανάσταση του 1821 αλλά παρήκμασε μετά τον πόλεμο του 1940. Αρχικά η μονή ήταν αντρική, αλλά από το 1983, όταν αναστηλώθηκε και ανακαινίσθηκε, μετατράπηκε σε Γυναικεία.

Από τον Αγ. Νικόλαο, μπορούμε να κατεβούμε στην πανέμορφη ερημική παραλία της Λιμιώνιζας (1.100 μέτρα) και να κολυμπήσουμε στα κρυστάλλινα νερά του όρμου της. Μία όμορφη απόλαυση που θα μας αποζημιώσει για το κοπιαστικό μας περπάτημα. Το τίμημα θα το πληρώσουμε δυστυχώς στην επιστροφή, όπου θα πρέπει να περπατήσουμε 700 μέτρα και να ανεβούμε 250μ. σε υψόμετρο για να βγούμε στο σημείο που κατεβήκαμε.

Αν αντί να κατέβουμε αριστερά προς Λημνιόνιζα συνεχίσουμε στον δρόμο προς την πόλη της Υδρας, τότε στα περίπου 1.400 μέτρα από την Μονή του Αγίου Νικολάου θα συναντήσουμε το αντρικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος που ιδρύθηκε το 1704.

Πηγές

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου - Υδρας

Μονή Ματρώνας

Γυναικείο ησυχαστήριο που ιδρύθηκε το 1865. Βρίσκεται στα 290μ. πάνω από την πόλη της Υδρας με πανέμορφη θέα σε όλη την πόλη και το λιμάνι. Θα φθάσουμε ακολουθώντας μονοπάτι που ξεκινά αριστερά στο τέλος της οδ. Μιαούλη (δεξιά πάει για Πρoφήτη Ηλία). Συνολική απόσταση από πόλη της Υδρας περίπου 2.600Χλμ.

Κατηφορίζοντας από την Μονή Ματρώνας και ανατολικά, περίπου στα 1.000-1.200 μέτρα θα συναντήσουμε το ανδρικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος που ιδρύθηκε το 1704 και βρίσκεται σε λόφο πάνω από το Μανδράκι.

Πηγές

Ιερά Μονή Ματρώνας - Υδρας

Μονή Αγίας Τριάδος

Ανδρικό Μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1704 και βρίσκεται σε λόφο πάνω από το Μανδράκι. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.4Χλμ. από το Μοναστήρι του Αγιου Νικολάου (στα ανατολικά).

Από την Αγία Τριάδα έχουμε τρείς επιλογές:

  1. Να κινηθούμε δυτικά προς την πόλη της Υδρας (περίπου 2.500 μέτρα).
  2. Να ανηφορίσουμε νότια προς την Μονή Ματρώνας (περίπου 1.000 μέτρα).
  3. Μέσα από κακό μονοπάτι λίγο μετά την Αγία Τριάδα, να κατηφορίσουμε βόρεια προς το Μανδράκι (περίπου 1.700 μέτρα) και να "πέσουμε" στον δρόμο που έρχεται από την πόλη της Υδρας.

Πηγές

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος - Υδρας

Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου - Ζούρβας

Το Γυναικείο μοναστήρι του Γενεσίου της Θεοτόκου βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του νησιού και κτίσθηκε το 1814. Θα φθάσουμε εκεί είτε με πλωτό μέσο (π.χ. θαλάσσιο ταξί) στον όρμο Λέδεζας και μετά 20-30 λεπτά ανηφορικό περπάτημα 1.100 μέτρων (και συνολική ανάβαση 180 μέτρων), είτε από την πόλη της Υδρας μέσα από μονοπάτια (2.5ώρες, 8.200 μέτρα συνολική απόσταση) περπατώντας κατά μήκος της κορυφογραμμής του νησιού.

Από το Μοναστήρι ξεκινά, με ανατολική κατεύθυνση, μονοπάτι τεσσάρων χιλιομέτρων που μετά από περπάτημα μίας ώρας θα μας οδηγήσει στον Μεγάλο Φάρο στο ανατολικό άκρο του νησιού.

Αν κινηθούμε δυτικά θα πάρουμε τον δρόμο προς την πόλη της Υδρας (2.5ώρες, 8.200 μέτρα συνολική απόσταση), συναντώντας διαδοχικά στον δρόμο μας το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (3.100 μέτρα, 385μ. υψόμετρο), το Μοναστήρι του Αγιου Νικολάου (5 Χλμ.) και το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος (6.5 Χλμ.). Η διαδρομή μέχρι τον Αγιο Νικόλαο, είναι σχετικά κοπιαστική γιατί τα μονοπάτια είναι κακοτράχαλα, αλλά η εμπειρία είναι μοναδική. Περπατάμε στην κορυφογραμμή του νησιού, και είναι σαν να είμαστε πάνω σε ένα πελώριο καράβι που πλέει στα νερά του Σαρωνικού.

Πηγές

Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου - Ζούρβας

I.M. Κοίμησης της Θεοτόκου

Ιστορικό Μοναστήρι, και Μητρόπολις της Υδρας. Τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, και μαρμάρινο τέμπλο. Στην Μονή στεγάζονται το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο. Στο προαύλιο θα δούμε το κενοτάφιο του Λ. Κουντουριώτη.

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece











Το Ταξίδι μου
0.3226 18.95MB