EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πολιτιστικό ΑξιοθέατοΚάστροΠολιτιστικό Αξιοθέατο // Κάστρο

Κάστρο Οριόντα ή Ρεόντα

Το Βυζαντινό Κάστρο του Οριόντα ή Ρέοντα, βρίσκεται στα ΒΔ της Παλιοχώρας στην κορυφή του βουνού Ορίοντας. Εδώ βρέθηκαν και λίθινα εργαλεία νεολιθικής εποχής. Θα φθάσουμε, μετά από πεζοπορία 75'-90' από μονοπάτι που φεύγει ΝΑ της Μονής Καρυάς.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 645

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 1200
Χρονική Περίοδος : Βυζαντινή Περίοδος
Πρόσβαση : ΜονοπάτιΜονοπάτι
Προσιτό : ΔύσκολαΔύσκολα
Διάρκεια Επίσκεψης : 3 ώρες 20 λεπτά

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Πολιτιστικά Αξιοθέατα

Μοναστήρι Καρυάς
Κοινότητα
ΠΡΑΣΤΟΣ (22)
(Κοινότητα)
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ, Δημοτική Ενότητα
.   ..

Οδοιπορικό στο Κάστρο του Οριόντα

Από όλα τα κάστρα της Αρκαδίας, το κάστρο αυτό είναι το πιό δύσκολο για να φτάσει κανείς. Η δυσκολία έχει περισσότερο να κάνει με την απόσταση και το υψόμετρο στο οποίο χρειάζεται να ανεβείτε. Το σημείο εκκίνησης είναι δεδομένο και είναι η Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς στην περιοχή του Πραστού.

Το βυζαντινό κάστρο του Οριόντα, για το οποίο δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα, βρίσκεται στην κορυφή του απέναντι την Μονής βουνού (με το ομώνυμο με το κάστρο όνομα). Η κορυφή βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200μ. Το Μοναστήρι βρίσκεται στα 840μ., συνεπώς θα χρειασθεί να ανεβούμε, σε υψόμετρο, γύρω στα 350-360μ.

Από την, απέναντι της εισόδου, άκρη του Μοναστηριού, ξεκινά σχηματισμένο μονοπάτι που σε 15'-20' φθάνει στην άκρη μιάς ρεματιάς, παρακάπτοντάς της. Από το σημείο αυτό και μετά δεν υπάρχει συγκεκριμένο μονοπάτι. Ουσιαστικά κινούμαστε ανηφορικά προς την κορυφή του βουνού, φροντίζοντας να αποφεύγουμε (όσο μπορούμε) την πυκνή (από πουρνάρια και αγκαθιές) βλάστηση. Οσο ανεβαίνουμε η βλάστηση (ευτυχώς) αραιώνει. Στην κορυφή θα φθάσουμε σε 60'-90', από το σημείο της ρεματιάς που ξεκινήσαμε. Συνολικά από το Μοναστήριο θα κάνουμε 90'-120' για να ανέβουμε και 75'-90' για να κατεβούμε.

Από το κάστρο του Οριόντα δεν έχουν μείνει όρθια και πολλά πράγματα. Ενα μικρό τοιχείο στέκει ακόμη, τμήμα πύργου του κάστρου, και αρκετοί λιθοσωροί μαρτυρούν ότι το κάστρο πρέπει να είχε μία σημαντική έκταση και να δέσποζε πάνω από οροπέδιο της Παλαιοχώρας του Λεωνιδίου. Η θέα πάντως από την κορυφή του Οριόντα είναι πανέμορφη και μας αποζημιώνει για την δύσκολη ανάβαση.

Στην επιστροφή (από τον ίδιο δρόμο) στην Μονή Καρυάς, κατάκοποι όπως θα είμαστε, θα δροσιστούμε με το κρυστάλλινο δροσερό νερό που τρέχει μέσα από βράχο στην αυλή της Μονής, και θα ξεκουρασθούμε κάτω από τον δροσερό ίσκιο της μεγάλης καρυδιάς. Στιγμές απλές αλλά και τόσο ξεχωριστές.

Πηγές

Κάστρο Οριόντα

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.3891 20.49MB