EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πολιτιστικό ΑξιοθέατοΚάστροΠολιτιστικό Αξιοθέατο // Κάστρο

Παλαιοχώρα

Από την Ι.Μ. Καλτεζών ξεκινούμε την δύσκολη εξερεύνηση της Βυζαντινής καστροπολιτείας, η οποία αριθμούσε περισσότερους από 2.000 κατοίκους. Στην κορυφή του λόφου θα δούμε ερείπια του κάστρου. Εμφανή τα σημάδια οχυρώσεων από την εποχή της Αρχαίας Σπάρτης.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 750

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 560
Χρονική Περίοδος : Βυζαντινή Περίοδος
Πρόσβαση : ΧωματόδρομοςΧωματόδρομος
ΜονοπάτιΜονοπάτι
Προσιτό : ΔύσκολαΔύσκολα
Διάρκεια Επίσκεψης : 4 ώρες

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Πολιτιστικά Αξιοθέατα

Καλτεζές Αρκαδίας - Παλαιοχώρα - Αγία Βαρβάρα
Αρχαιολογικός Χώρος
Αγία Βαρβάρα
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Καλτεζές Αρκαδίας - Παλαιοχώρα - Αγιος Δημήτριος
Αρχαιολογικός Χώρος
Αγιος Δημήτριος
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Καλτεζές Αρκαδίας - Παλαιοχώρα - Αγιος Νικόλαος
Αρχαιολογικός Χώρος
Αγιος Νικόλαος
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Καλτεζές Αρκαδίας - Παλαιοχώρα
Κοινότητα
ΚΑΛΤΕΖΕΣ (11)
(Κοινότητα)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, ΒΑΛΤΕΤΣΙ
.   ..

Τοποθεσία - Ιστορία

Απο τον χωματόδρομο που ξεκινά αριστερά της Ι.Μ. Καλτεζών, ερχόμενοι από το χωριό Καλτεζές, θα προχωρήσουμε για περίπου χίλια μέτρα, μέχρις εκεί που τελειώνει ο δρόμος. Από το σημείο αυτό και μετά ξεκινά η εξερεύνησή μας για τα ερείπια της Βυζαντινής Καστροπολιτείας της Παλαιοχώρας.

Τα μονοπάτια έχουν σχεδόν χαθεί, μέσα σε αρκετά πυκνή βλάστηση (πουρνάρια, αγκαθιές, αγριελιές κ.λ.π.), και θα χρειασθεί να έχετε μαζύ σας κάποιον που να γνωρίζει το μέρος, ή να ακολουθήσετε την διαδρομή που δείχνουμε στον χάρτη.

Περισσότερες από δύο χιλιάδες ψυχές ζούσαν μέσα ή γύρω από τα τείχη του κάστρου στην Βυζαντινή περίοδο. Εδώ έδωσαν τις μάχες τους πολιορκημένοι από τους εχθρούς τους.

Περισσότερες από 300 εκκλησίες και εκκλησάκια έχουν καταγραφεί, στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοχώρας. Τα ερείπια μερικών από αυτές διασώζονται ακόμη. Στον οδηγό έχουμε καταγράψει τα ερείπια από τα εκκλησάκια των Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου και Αγίας Βαρβάρας, ενώ λίγο πιό νότια από την κορυφή του κάστρου βλέπουμε τα ερείπια της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας.

Διάσπαρτα στον χώρο θα βρούμε και ερείπια παλαιών κατοικιών, υπολείμματα κεραμοσκεπών κ.λ.π. Τα Ιστορικά ευρήματα, όμως, δεν σταματούν στην Βυζαντινή εποχή. Κατά μήκος των μονοπατιών που μας οδηγούν στο κάστρο, συναντούμε οχυρωματική τοιχοποιία που ανάγεται στην εποχή της αρχαίας Σπάρτης (όπως επίσης στην ίδια εποχή ανάγονται αρκετά από τα υπολείμματα κεραμοσκεπών τα οποία βρίσκουμε διάσπαρτα στον χώρο).

Για να οδηγηθούμε μέσα στο κάστρο και να φτάσουμε στην κορυφή του, θα πρέπει να βρούμε την μοναδική φυσική είσοδο που μας οδηγεί σ' αυτό, και είναι λαξευμένη εδώ και εκατοντάδες χρόνια μέσα στο βράχο.

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου της Παλαιοχώρας, θα βρούμε τον μεγάλο πύργο με την δεξαμενή του νερού. Η απόσταση από το σημείο που ξεκινήσαμε το περπάτημα, είναι περίπου ένα χιλιόμετρο, όχι μεγάλη, αλλά αρκετά κουραστική λόγω του ότι, όπως είπαμε, τα μονοπάτια έχουν κλείσει.

Πιό χαμηλά (νότια) και πίσω από τον πύργο, σε σημείο αρκετά δύσβατο πλέον και επικίνδυνο να προσεγγίσει κανείς, βρίσκονται τα ερείπια του Διοικητηρίου. Εντυπωσιακή η Θέα από την κορυφή του λόφου προς το καταπράσινο και δυσκολοδιάβατο φαράγγι της Λαγκάδας (νοτιοδυτικά του κάστρου).

Η αναζήτηση και η περιπλάνηση στον χώρο της Παλαιοχώρας θα μας γυρίσει εκατοντάδες χρόνια πίσω, τότε που στον τόπο αυτό υπήρχε μία ολοζώντανη πολιτεία. Μοναδική εμπειρία που θα χρειασθείτε αρκετό διαθέσιμο χρόνο για να την απολαύσετε. Μέχρι και μερικές δεκαετίες πρίν, οι κάτοικοι των γύρω χωριών (Καλτεζές, Κουβέλια, Μαυρόγιαννης) καλλιεργούσαν, εδώ τα κτήματά τους και ο τόπος είχε ακόμη κάποια ζωή. Σήμερα δυστυχώς τα πάντα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει την αρμονία και την ομορφιά της γύρω φύσης.

Πηγές

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ


Το Ταξίδι μου
0.4783 20.41MB SSL