EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πόλη/ΧωριόΟικισμόςΠόλη/Χωριό // Οικισμός

Καστέλι

Από το γεφύρι αυτό ξεκινά η ιστορική παλιά συνοικία των Σπετσών, το Καστέλι.Στην οχυρή αυτή θέση ήταν συγκεντρωμένη η πόλη των Σπετσών πρίν τα Ορλωφικά (1769) και πρίν μεταφερθεί προς την θάλασσα.Σήμερα τα περισσότερα ιστορικά σπίτια έχουν γίνει ερείπια.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 435

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 36

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Πόλεις/Χωριά

Παλιό Λιμάνι
Οικισμός
Παλιό Λιμάνι
(Οικισμός)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Σπετσοπούλα
Νησίδα
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Ζωγεριά
Αλλη Περιοχή
Ζωγεριά
(Αλλη Περιοχή)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Αγία Μαρίνα
Οικισμός
Αγία Μαρίνα
(Οικισμός)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Οικισμός Πιτυούσσα
Αλλη Περιοχή
Πιτιούσσα
(Αλλη Περιοχή)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Αναργύρειος Σχολή
Αλλη Περιοχή
Σχολές
(Αλλη Περιοχή)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Συνάντηση Κυνηγών
Αλλη Περιοχή
Συνάντηση Κυνηγών
(Αλλη Περιοχή)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Κουνουπίτσα
Οικισμός
Κουνουπίτσα
(Οικισμός)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Βρέλλος
Αλλη Περιοχή
Βρέλλος
(Αλλη Περιοχή)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παραλία Αγίας Παρασκευής
Δήμος ΟΤΑ
Σπέτσες (563)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ
DSC02303_Spetses_Oikismos_Michanikon
Οικισμός
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
.   ..

Καστέλι - Η Ιστορική Συνοικία των Σπετσών

Η περιήγησή μας στο Καστέλι ξεκινά από την Ντάπια και συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του οποίου η εικόνα λιτανεύεται στην εορτή του.

Λίγο μετά περνάμε έξω από τον έναν από τους δύο, θερινούς κινηματογράφους των Σπετσών, το Τιτάνια. Ο άλλος είναι το Σινέ-Μαρίνα. Πόσες αναμνήσεις παιδικής ηλικίας δεν ζωντανεύουν οι κινηματογράφοι αυτοί?

Στα 200 περίπου μέτρα από το Τιτάνια, θα συναντήσουμε την Οικία του αγωνιστή της Επανάστασης Παύλου Αναργύρου (1816) και του συγγραφέα Κώστα Κυριαζή.

Σε άλλα 100 μέτρα θα βρούμε δίπλα-δίπλα τα "Δύο αρχοντικά της οικογένειας Μπόταση". Ιστορική οικογένεια των Σπετσών με σημαντική συνεισφορά στον αγώνα της απελευθέρωσης. Το πρώτο αρχοντικό είναι γνωστό και σαν "καράβι" γιατί ο Μπότασης έφτιαξε την πάνω αίθουσα σαν εσωτερικό ιστιοφόρου πλοίου. Λίγο πριν τα δύο αρχοντικά Μπόταση στον κεντρικό δρόμο για το Καστέλι θα συναντήσουμε την Εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Λίγο πρίν το γεφυράκι, στον τον δρόμο που δεξιά ανεβαίνει προς το Καστέλλι, περνάμε (στα 150μ. από την Ευαγγελίστρια) από το μικρό εκκλησάκι του Αι-Γιώργη. Αμέσως μετά στρίβουμε δεξιά στο γεφύρι. Από εδώ ξεκινά η ιστορική παλιά συνοικία των Σπετσών, το Καστέλι.Στην οχυρή αυτή θέση ήταν συγκεντρωμένη η πόλη των Σπετσών πρίν τα Ορλωφικά (1769) και πρίν μεταφερθεί προς την θάλασσα.Σήμερα τα περισσότερα ιστορικά σπίτια έχουν γίνει ερείπια. Η γέφυρα παλιά (την εποχή εκείνη) ήταν ανασυρόμενη, για να ελέγχεται η είσοδος στην οχυρή συνοικία.

Πρώτος σταθμός μας στο Καστέλι η εκκλησία των Ταξιαρχών (στα 250 μέτρα από το γεφυι). Από εδώ η θέα προς την πόλη των Σπετσών και τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου μέχρι την Υδρα, είναι φανταστική.

Απέναντι από τους Ταξιάρχες, βρίσκεται η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδος που ιδρύθηκε από τον Εμ. Παπαθεοδώρου. Η εκκλησία χτίσθηκε το 1793 και ήταν η μεγαλύτερη των Σπετσών μέχρι να κτισθεί ο ναός των Τριών Σπετσιωτών Μαρτύρων.

Στα 250 μέτρα περίπου από την Αγία Τριάδα, ξανακατεβαίνοντας προς την Ντάπια, θα βρούμε την θέση της Οικίας Αναστασίου Κυριακού, ίσως το παλαιότερο σπίτι του νησιού. Σήμερα έχει ανακαινισθεί.

Ξανα-ανεβαίνουμε και κατευθυνόμαστε προς το γεφυράκι (εκεί που αρχικά στρίψαμε δεξιά για το Καστέλι). Τώρα ακολουθούμε την ανηφορική κατεύθυνση ευθεία, αφήνοντας στα αριστερά μας την ταβέρνα του Λάζαρου. Στα 150 μέτρα, θα βρούμε δεξιά μας δύο εκκλησάκια δίπλα-δίπλα. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (ή Αγιασωτήρα) με το ωραίο αλλά ετοιμόρροπο καμπαναριό κτίσθηκε το 1769 απέναντι από την καμένη Κοίμηση. Ο διπλανός ναός του Αγίου Δημητρίου κτίσθηκε στα θεμέλια της οικίας του Μπαρμπάτση.

Περνώντας την Αγιασωτήρα και τον Αγιο Δημήτριο, στα 100 μέτρα, ο δρόμος χωρίζει σε τρείς κατευθύνσεις. Δεξιά, μετά το ρέμα, προς την Εκκλησία της Κοίμησης. Αριστερά στο νεκροταφείου του Αγίου Αδριανού και ευθεία προς τις Θολωτές Δεξαμενές.

Εμείς ακολουθούμε αρχικά την κατεύθυνση δεξιά προς την εκκλησία της Κοίμησης όπου και φθάνουμε μετά από 250 μέτρα. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι η παλαιότερη του Καστελιού και η πρώτη μητρόπολη των Σπετσών. Την έκαψαν οι Τουρκαλβανοί στα Ορλωφικά το 1769. Γιορτάζει λαμπρά τον δεκαπενταύγουστο και όλο το νησί ανεβαίνει να την τιμήσει.

Πίσω από την Κοίμηση, ξεκινά σύντομο μονοπάτι που σε 200 μέτρα μας ανεβάζει στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, με την μοναδική θέα. Πριν από 250 χρόνια, εδώ υπήρχε μία εύρωστη και μεγάλη ενορία. Σήμερα δεν έχουν μείνει ούτε τα ερείπια. Κάτω από τον Αγιο Βασίλειο λειτούργησε το πρώτο κοινοτικό σχολείο του νησιού το 1790.

Ξαναγυρίζουμε στο τρίστρατο και τώρα ακολουθούμε την δεύτερη κατεύθυνση, ευθεία. Στο τέρμα του δρόμου της Ανάληψης (στα 300 μέτρα από το τρίστρατο) από την αριστερή πλευρά του ρέματος θα δούμε τις τρείς παλιές θολωτές δεξαμενές όπου αποθήκευαν το νερό για το καλοκαίρι. Οι δύο πιό μικρές κτίσθηκαν επί τουρκοκρατίας ενώ η τρίτη, η μεγαλύτερη, από τον Σωτήριο Ανάργυρο.

Συνεχίζοντας για 150μ. τον δρόμο από τις θολωτές δεξαμενές, θα βρούμε μέσα σε μία μεγάλη σπηλιά την πηγή του ρέματος, που φέρνει νερό χειμώνα - καλοκαίρι.

Πίσω στο τρίστρατο και Αριστερά αριστερά (αυτή την φορά) θα βρούμε, στα 250μ., το νεκροταφείο των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας. Η Εκκλησία του νεκροταφείου κτίσθηκε το 1800, κατέρρευσε το 1927 και ξανακτίσθηκε το 1930. Εδώ βρίσκεται ο τάφος του πυρπολητή Μπαρμπάτση.

Πηγές

Σπέτσες

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.3481 19.64MB