EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map

ΠεριοχήΚοινότηταΠεριοχή // Κοινότητα

Δονούσα

Το τελευταίο στην σειρά και πιό απόμακρο και απομονωμένο νησί των Μικρών Κυκλάδων είναι ένας από τους λίγους τόπους αυθεντικότητας και εναλλακτικού τουρισμού που έχουν απομείνει στις Κυκλάδες. Νησί με ψηλούς, για το μέγεθός του, ορεινούς όγκους που χαρίζουν από τις κορυφές τους άπλετη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και την Νάξο, την Ικαρία, την Αμοργό και τα Κουφονήσια. Στην Δονούσα υπάρχει ένα άρτιο δίκτυο σηματοδοτουμένων μονοπατιών που καλύπτουν σημαντικό μέρος του νησιού και αποτελούν το καλύτερο τρόπο για να γνωρίσει κανείς από κοντά τις ομορφιές του. Αν και όχι πολλές, η Δονούσα διαθέτει πανέμορφες αμμουδιές με διάφανα ανοιχτογάλαζα νερά που τις λούζει το λαμπερό Κυκλαδίτικο φώς. Και αυτός ο συνδιασμός του ορεινού τοπίου με τα μονοπάτια του, της θάλασσας, του ήλιου, της απλότητας και της επιστροφής σε άλλους ρυθμούς ζωής είναι που κάνει την Δονούσα αγαπημένο προορισμό για τους πιστούς θαυμαστές της.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 641

Χαρακτηριστικά

Έδρα : Σταυρός
Επιφάνεια : 14 τ.χλμ.
Θάλασσα/Νερό : Νησί
Πληθυσμός 2011 : 167
Τύπος Μέρους : ΓραφικόΓραφικό
ΉσυχοΉσυχο
Κωδικός Καλλικράτη : 67020201

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

Πώς θα πάτε

Στην Δονούσα ακτοπλοικά μπορείτε να πάτε:

  1. Με συμβατικά πλοία της Blue Star Ferries που ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο, πάντως δεν είναι καθημερινά (συνήθως τρείς φορές εβδομαδιαίως). Διάρκεια ταξιδιού 7 – 7 ½ ώρες Ενδεικτική τιμή επιβάτη 33,50 Ευρώ και αυτοκινήτου 76,50 Ευρώ Σταθμοί: Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα – Αμοργός (Κατάπολα)

  2. Με συμβατικό πλοίο της NEL, που ξεκινά από την Ερμούπολη της Σύρου. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο (συνήθως μία φορά την εβδομάδα) Διάρκεια ταξιδιού 10 ώρες. Ενδεικτική τιμή επιβάτη 13 Ευρώ και αυτοκινήτου 30 Ευρώ. Σταθμοί: Σύρος – Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αμοργός (Αιγιάλη) – Αμοργός (Κατάπολα) – Κουφονήσι – Σχοινούσα – Ηρακλειά – Νάξος – Πάρος – Σύρος.

  3. Με τον θρυλικό Σκοπελίτη, που χρόνια τώρα συνδέει ημερησίως με όλους τους καιρούς τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με Αμοργό (Κατάπολα/Αιγιάλη) και Νάξο. Στο μικρό γκαράζ του πλοίου χωρούn 11-12 ΙΧ, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε κράτηση αρκετά νωρύτερα, όπως επίσης να είστε στο λιμάνι έγκαιρα γιατί το καλοκαίρι οι θέσεις είναι μετρημένες στον πόντο! Διάρκεια ταξιδιού: Ηρακλειά – Δονούσα 2 ώρες και 15 λεπτά, Σχοινούσα – Δονούσα 1 ώρα και 55 λεπτά, Κουφονήσι – Δονούσα 1 ώρες και 10 λεπτά, Δονούσα – Κατάπολα 2 ώρες και 15 λεπτά, Δονούσα – Αιγιάλη 1 ώρα και 15 λεπτά, Δονούσα – Νάξος 3 ώρες και 40 λεπτά.

Μέση ενδεικτική τιμή επιβάτη 7,50 Ευρώ και αυτοκινήτου 22,50 Ευρώ. Σταθμοί: Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα - Αμοργός (Αιγιάλη) – Αμοργός (Κατάπολα)

Σαν το πιό απόμακρο νησί των Μικρών Κυκλάδων και χωρίς να προστατεύεται από τον ορεινό όγκο της Νάξου (όπως τα υπόλοιπα), η Δονούσα μπορεί να αποκλεισθεί πιό εύκολα όταν ανεβάσει μποφόρ. Για τον λόγο αυτό και δεν υπάρχει δρομολόγιο με ταχύπλοο πλοίο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια και κρατήσεις στο www.digitickets.gr.

Το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο.

Οδικό δίκτυο

Η Δονούσα έχει ένα οδικό δίκτυο 11 χιλιομέτρων (ασφαλτοστρωμένο) που ξεκινά από το λιμάνι του Σταυρού και καταλήγει στην Καλοταρίτισα. Την διαδρομή αυτή με ενδιάμεσες στάσεις στον Κέδρο, την Μεσσαριά, και το Μερσήνι κάνει και λεωφορείο το οποίο αναχωρεί τακτικά από το λιμάνι του Σταυρού.

Αυτό όμως που κάνει την Δονούσα ξεχωριστή είναι το άρτιο δίκτυο σηματοδοτουμένων μονοπατιών που καλύπτουν σημαντικό μέρος του νησιού. Μοιάζει ως προς αυτό με την Ηρακλειά, υπάρχει μάλιστα και πολύ προσεγμένη έκδοση του πολιτιστικού συλλόγου Δονούσας που περιγράφει αναλυτικά τα πέντε (μέχρι σήμερα, 2014) σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού (την έκδοση μπορείτε να προμηθευτείτε σε καταστήματα του νησιού. Εμείς την αγοράσαμε στο ταξιδιωτικό πρακτορείο. Κόστος 5 Ευρώ). Τα μονοπάτια αυτά, συνολικού μήκους 9.200 μέτρων συγκροτούν το Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού και αποτελούσαν σε μεγάλο τμήμα τους μέρος των παλιών ημιονικών δρόμων που κάλυπταν το νησί και ένωναν κάθετα και περιμετρικά τα τέσσερα χωριά του, Σταυρός, Μερσήνι, Μεσαριά και Καλοταρίτισα. Αναλυτικότερη περιγραφή των μονοπατιών της Δονούσας μπορείτε να βρείτε [εδώ][TID:].

Άλλα μέσα μετακίνησης

Από το λιμάνι του Σταυρού εκτελούνται ημερησίως δρομολόγια (πέντε τους καλοκαιρινούς μήνες) με εκδρομικό καίκι προς τις πανέμορφες παραλίες του Κέδρου και του Λιβαδιού, ενώ σε κάποιες από τις διαδρομές (συνήθως των 11:30 & 13:30) γίνεται επίσκεψη με σύντομο μπάνιο στις εντυπωσιακές φωκοσπηλιές, στο ανατολικό μέσον του νησιού.

Χρήσιμες Συμβουλές

  1. Το νησί έχει αρκετούς ορεινούς όγκους, και δύο κορφές στα 390 μέτρα στου Πάπα και στην Βάρδια. Στην κορυφή του Πάπα με την φανταστική θέα στο Αιγαίο μπορείτε να φθάσετε ακολουθώντας το μονοπάτι 1 προς Καλοταρίτισα και ακριβώς πρίν το προβάλισμα προς την Καλοταρίτισα (δηλ. στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού) να τραβήξετε κάθετα ανατολικά (δεξιά σας) προς την κορυφή (περίπου 450 μέτρα ανάβαση και 100 μέτρα υψομετρική διαφορά).

  2. Παραλίες δεν υπάρχουν πολλές (όπως στην Σχοινούσα και τα Κουφονήσια), καταγράψαμε περίπου δέκα, αλλά όλες είναι ξεχωριστές και πανέμορφες. Ξεχωρίσαμε τις μεγάλες αμμουδιές στο Λιβάδι και τον Κέδρο, αλλά και την γλυκύτατη αμμουδιά στο Φύκιο, την μοναχική και δύσκολα προσβάσιμη στο Βαθύ Λιμενάρι, την αμμουδιά της Τρυπητής στην Καλοταρίτισα και φυσικά την κεντρική παραλία του Σταυρού, δίπλα στο Λιμάνι, ιδανική γαι ένα απογευματινό μπάνιο μέχρι την δύση του ήλιου.

  3. Στο νησί δεν υπάρχει βενζινάδικο.

  4. Στο νησί δεν υπάρχουν ενοικιάσεις μεταφορικών μέσων.

  5. Στο νησί δεν υπάρχει φαρμακείο.

  6. Στο νησί υπάρχει ένα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, στον Σταυρό.

  7. Το νησί είναι η χαρά των κατασκηνωτών. Υπάρχουν δύο ελεύθερα camping, στον Κέδρο και στο Λιβάδι. Και στα δύο θα απολαύσετε δύο μαγευτικές παραλίες. Ο Κέδρος είναι κοντά στον Σταυρό, και στην παραλία του μπορείτε να φθάσετε με τα πόδια (απόσταση από την παραλία του Σταυρού 1.000 μέτρα). Επιπλέον στην παραλία λειτουργεί cafe – bar, συνεπώς θα βρείτε εύκολα νερό και κάτι για φαγητό. Στο Λιβάδι θα πρέπει να πάτε με κάποιο μέσο δικό σας ή με το λεωφορείο στο Μερσίνι και από εκεί να κατέβετε το μονοπάτι 3 (και να το ανέβετε στον γυρισμό...) στον γυρισμό, ενώ στην παραλία δεν υπάρχει κάποιο αναψυκτήριο. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε με το καίκι που κάνει τα δρομολόγια από το λιμάνι. Φαγητό θα βρείτε στις δύο πολύ καλές ταβέρνες στο Μερσίνι. Παρά τις παραπάνω δυσκολίες, η παραλία στο Λιβάδι είναι μοναδική και αξίζει κάποιες μέρες από την διαμονή σας να τις αφιερώσετε εδώ.

  8. Το νησί δεν διαθέτει πολλά καταλύματα για το μέγεθός του (λιγότερα από 30), και ειδικά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει να φροντίσετε να κάνετε τις κρατήσεις σας αρκετό καιρό πρίν (από τον Ιούνιο τουλάχιστον).

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κοινότητα Δονούσας 22850-51600

ΚΕΠ Δονούσας 22850-29107

Ιατρείο – ΠΕΣΥ 22850-51506











Το Ταξίδι μου
0.3621 20.07MB