EG Mobile

Info



Following the route shown on the map on foot, we arrive after a hike and ascent of 30-40mins, the deserted small Church of High Ai-Giannis, completely surrounded by yew bushes. Built on the remains of the Ancient Temple of Parrasios Apollon.





Τοποθεσία

Πάνω από το χωριό Ισιωμα Καρυών, στην περιοχή που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κρητέα, ο Ελληνας αρχαιολόγος και ακαδημαικός Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης, το 1903, ανακάλυψε την ύπαρξη ιερού του Πυθίου Απόλλωνα, επονομαζομένου και Παρρασίου.

Στην ίδια, με τον αρχαίο ναό θέση, που σήμερα ονομάζεται Μάρμαρα (από τις ίσιες, σαν μάρμαρα, πέτρες της απέναντι πλαγιάς), θα βρούμε μισογκρεμισμένο και πνιγμένο μέσα στα πουρνάρια το εκκλησάκι του Αι-Γιάννη του επονομαζομένου και "Ψηλού". Πέτρες του αρχαίου ναού στηρίζουν ακόμη τους μισογκρεμισμένους τοίχους του. Η Αγία Τράπεζα του ναού, πεσμένη στο χώμα πάνω από τα κεραμμίδια της γκρεμισμένης στέγης, λέγεται πώς ήταν το θυσιαστήριο του Αρχαίου Ναού.

Πηγές

Η Αρχαία Παρρασία

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece


Top









0.7455 14.77MB