EG Mobile

Info



Following the route shown on the map on foot, we arrive after a hike and ascent of 30-40mins, the deserted small Church of High Ai-Giannis, completely surrounded by yew bushes. Built on the remains of the Ancient Temple of Parrasios Apollon.





Πώς θα πάμε

Ερχόμενοι από Μεγαλόπολη, διασχίζουμε το χωριό Ισιωμα Καρυών, περνάμε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ανηφορίζουμε προς το κοιμητήριο. Στο σημείο αυτό πρέπει να αφήσουμε το μηχανοκίνητο μέσο μας και να συνεχίσουμε στον ανηφορικό χωματόδρομο με τα πόδια (ο δρόμος από ένα σημείο και μετά έχει κλείσει από τα χορτάρια). Σε απόσταση περίπου 1.650 μέτρων ο δρόμος τερματίζει σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με νεαρά πλατάνια και νερά (που το καλοκαίρι, τουλάχιστον, έχουν δυστυχώς 'στερέψει').

Για να βρούμε τον Αι-Γιάννη, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημάδι (βέβαια υπάρχει το μονοπάτι στο χάρτη μας και τα γεωγραφικά μας στίγματα). Περίπου στα 100-150 μέτρα πριν από τις πηγές θα πρέπει να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε στην πλαγιά αριστερά μας, σχετικά κάθετα. Το εκκλησάκι βρίσκεται στα 400-450 μέτρα, από τον δρόμο. Το άσχημο είναι ότι ούτε συγκεκριμένο μονοπάτι υπάρχει, ούτε φαίνονται από μακρυά τα ερείπια του ναού, καθώς έχουν αρχίσει να χάνονται μέσα στα πουρνάρια. Δείτε το σαν μία ενδιαφέρουσα αναζήτηση.

Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχει ο ίδιος ο ναός (κτισμένος με υλικά από τον αρχαίο ναό του Παρρασίου Απόλλωνα) η θέα από το σημείο αυτό προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης (και τις καμινάδες του εργαστασίου της ΔΕΗ) είναι φανταστική.

Ο συνολικός χρόνος της εκδρομής μας για να φτάσουμε στις πηγές και μετά στον Ψηλό Αι-Γιάννη είναι 30'-45'.


Top









0.6626 14.78MB