EG Mobile

Info



Δέκα Προτάσεις για να Γνωρίσετε τους Αρκιούς





Δέκα Προτάσεις για να Γνωρίσετε τους Αρκιούς

Το μεγαλύτερο κατοικημένο νησάκι του ομώνυμου νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων (με κυριότερες νησίδες το Μαράθι, το Μακρονήσι, την Αργελούσα, το Σπολάτο, την Στρογγυλή, το Αβάπτιστο, τα Ψαθονήσι, τον Καλόβολο, την Κούμαρο, την Τσούκα, το Σμινερονήσι και το Τσουκάκι). Σαραντα-τέσσερις κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, κρατούν εδώ ζωντανές τις παραδόσεις και την Ελληνική κληρονομιά. Ιδανικός τόπος για λίγη ξεκούραση μακριά από όλα όσα ζούμε οι περισσότεροι καθημερινά. Ησυχο περιβάλλον, λίγες αλλά ωραίες παραλίες με ανοιχτογάλαζα νερά σαν πισίνες, καλό φαγητό (καθώς ο τόπος είναι σημείο που καταπλέουν το καλοκαίρι πολλά σκάφη) σας δίνουν όλα όσα χρειάζεστε για να περάσετε αξέχαστες διακοπές. Υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια (γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει έγκαιρα να προγραμματίσετε την διαμονή σας). Η επίσκεψη στο γειτονικό Μαράθι δεν πρέπει να λείψει από το πρόγραμμά σας.

Για να γνωρίσετε καλύτερα το νησί και τις ομορφιές του έχουμε ξεχωρίσει τις παρακάτω προτάσεις:

1. Τα καταγάλανα Τηγανάκια

Η πιό γνωστή και διάσημη παραλία του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι έγινε γνωστή όχι τόσο λόγω της παραλίας αλλά λόγω των καταγάλανων νερών της και μάλιστα όχι στην αρχή της παραλίας αλλά στο στενό ανάμεσα στην παραλία και την νησίδα Αβάπτιστος απέναντι όπου και εκεί σχηματίζεται μία όμορφη αμμουδιά. Το στενό είναι πολύ μικρό ρηχό και άνετα κολυμπάς από την μία παραλία στην άλλη. Στο σημείο καταφθάνουν στην διάρκεια της ημέρας και τουριστικά σκάφη ημερήσιων διαδρομών από Πάτμο και Λειψούς. Η πρόσβαση από το λιμάνι των Αρκιών μπορεί να γίνει τόσο οδικώς (δύο χιλιόμετρα από τα λιμάνι και μετά άλλα 300 μέτρα σε μονοπάτι που περνά μέσα από ένα ημιτελές συγκρότημα πέτρινων κατοικιών) όσο και με βάρκα (του κυρ-Μιχάλη) από το λιμάνι.

2. Απόβαση στο Ειδυλλιακό Μαράθι

Νησάκι που ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών, νότια από τους Αρκιους, σε απόσταση περίπου 1νμ από αυτούς. Οσο μικρό είναι το νησάκι τόσο πιο μεγάλη είναι η δημοφιλία του και όχι άδικα. Ειδυλλιακή μεγάλη αμμουδιά μας υποδέχεται φθάνοντας στο νησί που εκτείνεται σε μήκος περίπου 300μ. και γύρω-γύρω από αυτήν είναι κτισμένα καλαίσθητα εστιατόρια με πολύ καλό φαγητό και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το Μαράθι είναι σημείο συγκέντρωσης σκαφών, ιστιοπλοϊκών και τουριστικών πλοιαρίων. Ημερήσιες εκδρομές από τους Λειψούς, την Πάτμο και τους Αρκιούς απέναντι έχουν το Μαράθι σαν κύριο αξιοθέατο στο πρόγραμμά τους. Αν θέλετε να κάνετε και λίγη εξερεύνηση αξίζει να πάρετε το μονοπάτι βόρεια της κύριας παραλίας που σε 600μ. θα σας οδηγήσει σε μία δεύτερη πολύ μικρότερη αλλά και πολύ ωραία παραλία του νησιού. Τέλος από το νότιο άκρο της κύριας παραλίας μονοπάτι 200μ. μας οδηγεί στο παλιό εκκλησάκι -- μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που γύρω του θα δούμε τα λιγοστά ερείπια του παλιού οικισμού του νησιού.

3. Κολύμπι στα όμορφα νερά της Πατελιάς

Λίγες και καλές παραλίες έχει το νησί που όλες ξεχωρίζουν για το ανοιχτογάλαζο χρώμα των νερών τους. Η Πατελιά είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και βρίσκεται στο δυτικό άκρο του όρμου του οικισμού κοντά στο σημείο που δένουν τα πλοία (εκεί που βρίσκεται η ταβέρνα του καπετάν Στεφανή). Από τον οικισμό απέχει 500 μέτρα. Η παραλία έχει βότσαλο έξω και άμμο μέσα, που της δίνει το χαρακτηριστικό ανοιχτό της γαλανό χρώμα. Στο μονοπατάκι από την ταβέρνα του καπετάν Στεφανή προς την παραλία θα συναντήσουμε μία μικρότερη παραλία στο αριστερό μας χέρι με βότσαλο και αυτή.

4.\ Περπάτημα στο Ιταλικό Παρατηρητήριο

Η πιό αξιόλογη περαπατητική διαδρομή του νησιού είναι αυτή που ξεκινά από το λιμάνι του νησιού και καταλήγει σε περίπου 3.100 μέτρα στο ΒΔ άκρο εκεί που στέκει μέχρι σήμερα το ερειπωμένο κτίριο που είχε κτίσει ο Ιταλικός στρατός προπολεμικά και χρησίμευε σαν παρατηρητήριο καθώς από την θέση αυτή μπορούσε κανείς να ελέγξει όλη την θαλάσσια κίνηση. Για να φθάσουμε ανηφορίζουμε, από το λιμάνι, βόρεια τον μοναδικό τσιμεντόδρομο του νησιού μέχρι την κορυφή του δρόμου (500 μέτρα) και κάνουμε αριστερά πρός την στάνη που βλέπουμε πιό ψηλά για άλλα 100 μέτρα. Από την στάνη ανοίγουμε μία πορτούλα και κινούμαστε δυτικά (όχι βόρεια προς το Λιμνάρι). Από εδώ χρειάζεται προσοχή να μην χάσουμε την κατεύθυνσή μας (ΒΔ) μιάς και θα χρειασθεί να περπατήσουμε τουλάχιστον την μισή διαδρομή μέχρι να φανεί στο βάθος το κουφάρι του Παρατηρητηρίου. Η θέα από εδώ είναι πανέμορφη ενώ κανείς μπορεί να κάτσει ώρες απλώς αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Γυρίζοντας από την βόλτα μας στο Ιταλικό Παρατηρητήριο μία παράκαμψη στα ΝΑ μας προς την ψηλότερη κορυφή που θα δούμε στο δεξί μας χέρι θα μας οδηγήσει σε 15 λεπτά στην κορυφή Χάλαρα στα 115 μέτρα, την ψηλότερη του νησιού. Από εδώ η θέα είναι πολύ όμορφη ενώ στο δεξί μας χέρι ΝΑ αχνοφαίνεται και μία μικρή παραλία μή προσβάσιμη από την ξηρά.

5. Η μικρή και γραφική παραλία Λιμνάρι

Λίγες και καλές παραλίες έχει το νησί που όλες ξεχωρίζουν για το ανοιχτογάλαζο χρώμα των νερών τους. Το Λιμνάρι βρίσκεται στο μέσο του βορείου του τμήματος του νησιού και είναι σχετικά προσβάσιμο με τα πόδια. Ανηφορίζουμε, από το λιμάνι, βόρεια τον μοναδικό τσιμεντόδρομο του νησιού μέχρι την κορυφή του δρόμου (500 μέτρα) και κάνουμε αριστερά πρός την στάνη που βλέπουμε πιό ψηλά για άλλα 100 μέτρα. Εκεί ακολουθούμε τον χωματόδρομο δεξιά (αφού πρώτα ανοίξουμε μία πόρτα για τα κατσίκια) και συνεχίζουμε για περίπου 400 μέτρα.Στο σημείο αυτό θα δούμε δεξιά μας να ξεχωρίζει ο όρμος της παραλίας αλλά όχι η ίδια η παραλία. Θα κινηθούμε δεξιά με κατεύθυνση τον όρμο και σιγά-σιγά θα αρχίσει να αχνοφαίνεται και η παραλία καλά κρυμμένη πίσω από θάμνους και δένδρα. Η παραλία είναι μικρή αλλά γραφική, με βότσαλο έξω και πετρώδη βυθό στην αρχή με άμμο μετά πιό μέσα.

6. Οι κρυμμένες αμμουδιές

Στον δρόμο μας από το λιμάνι προς το σημείο που δένουν τα μεγάλα πλοία, στα 300 περίπου μέτρα, δίπλα από ένα σπίτι φεύγει μικρό μονοπατάκι (στο αριστερό μας χέρι) που καταλήγει σε δύο πολύ γραφικές μικρές αμμουδιές που βλέπουν προς τον όρμο του λιμανιού.

7. Επίσκεψη στην Παναγιά την Παντάνασσα

Η Παναγιά η Παντάνασσα είναι η πιό παλιά εκκλησία των Αρκιών. Βρίσκεται ψηλά, ΒΑ του οικισμού σε απόσταση ενός χιλιομάτρου από το λιμάνι, ανηφορίζοντας αρχικά βόρεια τον μοναδικό τσιμεντένιο δρόμο του νησιού και στρίβοντας δεξιά στα 500 μέτρα, προς την εκκλησία στην οποία θα φθάσουμε μετά από άλλα 500 μέτρα δρόμο. Από εδώ ψηλά μπορούμε να δούμε όλο τον όρμο και το λιμάνι του νησιού και το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού. Στον χώρο της εκκλησίας λειτουργούσε στο παρελθόν και το σχολείο του νησιού.

8. Περιοχή Κάστρου Αρκιών

Προχωρώντας από το λιμάνι των Αρκιών προς το σημείο που δένουν τα πλοία της γραμμής, περίπου στα 200 μέτρα από το λιμάνι θα δούμε στο δεξί μας χέρι μία βάρκα (στην στεριά) και ένα εσκαπτικό μηχάνημα. Κάνουμε δεξιά και κινούμαστε δυτικά προς την κορυφή του πολύ χαμηλού λόφου. Σε περίπου 500 μέτρα, περπατώντας ανάμεσα σε χόρτα και χαμηλή βλάστηση, θα φθάσουμε στο σημείο που σύμφωνα με τα ευρήματα υπήρχε κάστρο της Ελληνιστικής εποχής. Σήμερα βλέπουμε κάτι λίθινους όγκους απροσδιόριστης προέλευσης. Από εδώ έχουμε και ωραία θέα προς τον οικισμό.

9. Τα καραβάκια του Νικόλα

Εκεί που τελειώνει η ταβέρνα του Νικόλα και αρχίζει το λιμάνι, θα συναντήσουμε ένα σύνολο εντυπωσιακών κατασκευών από φελιζόλ. Πρόκειται για ένα στόλο μινιατούρα αποτελούμενο από κάθε λογής πλεούμενο τον οποίο έχει κατασκευάσει ο κυρ-Νικόλας (της ταβέρνας) και στέκει εκεί αγκυροβολημένος στην άκρη του λιμανιού.

10. Το Δημοτικό Σχολείο με τον ένα μαθητή

Το Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών με τον μικρό περιβάλλοντα χώρο του. Το 2019, ένας μαθητής φοίτησε σε όλο το σχολείο και μία δασκάλα τον υποστήριξε. Δυστυχώς αν δεν αλλάξει κάτι, μόλις το παιδή αυτό αποφοιτήσει από το Δημοτικό, το σχολείο θα πρέπει να κλείσει.


Αρχή








Προβαλλόμενες Επιχειρήσεις
Βρείτε επιχειρήσεις ενοικίασης, εστίασης, δραστηριοτήτων κλπ

0.6085 14.9MB