EG Mobile

Info

Στη λίμνη Κερκίνη στο νομό Σερρών
Λίμνη
ΣΕΡΡΕΣ, ΣΙΝΤΙΚΗ, ΚΕΡΚΙΝΗ


Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στο χωριό Λιθότοπος. Το φράγμα έγινε και για λόγους συγκράτησης των πλημμυρικών νερών του ποταμού αλλά και για την άρδευση του κάμπου των Σερρών. Στη θέση της λίμνης προϋπήρχαν εκτεταμένοι, ρηχοί υγρότοποι που τροφοδοτούνταν από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Η συνεχής μείωση της χωρητικότητας της λίμνης, λόγω των φερτών υλικών του Στρυμόνα, οδήγησε το 1982 στην κατασκευή νέου φράγματος. Η λίμνη Κερκίνη αποτελεί πλέον έναν από τους 10 σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και προστατεύεται από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ. Το Εθνικό Πάρκο που ιδρύθηκε το 2006 ορίζει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται ή όχι στα όρια του (κυνήγι, υλοτομίες,κτλ). Σπάνια πουλιά, μεγάλος αριθμός ψαριών και άλλα σημαντικά είδη ζουν στη λίμνη και γύρω από αυτήν. Χιλιάδες παρατηρητές πουλιών, επιστήμονες και άλλοι επισκέπτονται τη λίμνη και το φυσικό περιβάλλον στις γύρω περιοχές.





Λίμνη Κερκίνη

Πώς θα πάτε

Η Λίμνη Κερκίνη απέχει 574 χιλιόμετρα από την Αθήνα και θα χρειαστείτε περίπου 6 ώρες για να καλύψετε την απόσταση. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε είναι μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και από εκεί ακολουθείτε τις πινακίδες για Σέρρες. Περίπου 55 χιλιόμετρα μετά τη Θεσσαλονίκη, θα συναντήσετε έξοδο προς λίμνη Κερκίνη. Από τον κεντρικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Σερρών, η λίμνη Κερκίνη απέχει 14 χιλιόμετρα. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 70 χιλιόμετρα.

Μπορείτε να φτάσετε στα διάφορα χωριά γύρω από τη λίμνη Κερκίνη με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Σερρών (Τηλ. 23210-22.822).

Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης μπορείτε να φτάσετε και με τρένο από την Αθήνα μέσω Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, από Θεσσαλονίκη για Ροδόπολη θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο και για το χωριό Βυρώνεια 1 ώρα και 35 λεπτά. Πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων στον ΟΣΕ και στο τηλ. 14511.

Μετακινήσεις

Οδικό δίκτυο

Το οδικό δίκτυο στην περιοχή είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, εκτός από τον κεντρικό δρόμο Κιλκίς – Προμαχώνα, ο οποίος έχει πολλές λακούβες, λόγω και των πολλών φορτηγών που τον διασχίζουν καθημερινά. Ολοκαίνουριος είναι ο δρόμος που συνδέει το Σιδηρόκαστρο με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αν και ακόμα εκτελούνται κάποιες εργασίες κατά μήκος του. Στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, οι δρόμοι είναι εύκολοι και ξεκούραστοι, γιατί πρόκειται για πεδινές περιοχές. Το μόνο μέρος που θα συναντήσετε στροφές είναι στους πρόποδες του όρους Μπέλες και στους δρόμους που οδηγούν στα οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ.

Άλλα μέσα μετακίνησης

Λεωφορείο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από τις Σέρρες προς τα περισσότερα χωριά του νομού.

Χρήσιμες Συμβουλές

1. Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε την περιοχή είναι η άνοιξη, οπότε όλα είναι πράσινα και ανθισμένα. Έχετε υπ’όψιν σας βέβαια ότι βρίσκεστε στη βόρεια Ελλάδα και ο καιρός είναι δροσερός και την άνοιξη αλλά και τα βράδια του καλοκαιριού.

2. Λόγω της λίμνης, των πολλών νερών και των ορυζώνων του κάμπου των Σερρών, η περιοχή έχει πάρα πολλά κουνούπια, ιδίως όταν ο καιρός είναι ζεστός. Προμηθευτείτε αντικουνουπικό, κλείνετε τις σίτες (όλα τα σπίτια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή διαθέτουν σίτες) και αποφύγετε τις ώρες αιχμής των κουνουπιών, 8-10 το βράδυ.

3. Αφού θα είστε τόσο κοντά στη Βουλγαρία, είναι κρίμα να μην κάνετε μια επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Για αυτό μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ταυτότητα νέου τύπου ή διαβατήριο.

4. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη (ειδικά οι παραλίμνιοι και οι ορεινοί δρόμοι) είναι γεμάτη μικρά και μεγάλα ζώα. Οδηγείτε προσεκτικά ειδικά τις βραδυνές ώρες, οπότε η ορατότητα είναι περιορισμένη.

5. Φαρμακείο θα βρείτε σχεδόν σε κάθε χωριό αλλά για τράπεζα/ταχυδρομείο θα πρέπει να κατευθυνθείτε σε κάποια από τις κωμοπόλεις όπως η Ηράκλεια και το Σιδηρόκαστρο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αστυνομικό Τμήμα Ποροΐων - 23270-22353

Αστυνομικό Τμήμα Σιδηροκάστρου - 23230-22812

Νοσοκομείο Σερρών - 23210-94500

Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου - 23233-50000

Περιφερειακό Ιατρείο Κερκίνης - 23270-41222

Δήμος Σιντικής - 23233-50200

ΚΕΠ Σιδηροκάστρου - 23230-28281


Αρχή









0.6843 14.85MB