EG Mobile

Info



Από τις Χειράδες (αριβώς πίσω από την Αγ. Παρασκευή) ξεκινά χωματόδρομος που μας φέρνει κοντά στο κάστρο της Ωριάς (καλύτερη πρόσβαση έχουμε από Τουρκολέκα) αλλά και στην οχυρωμένη σπηλιά της Περιστεριάς (χρειάζεται βοήθεια τοπικού οδηγού).





Ιστορία

Κάστρα της Ωριάς υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο της Μικράς Ασίας. Στην Αρκαδία υπάρχουν δύο: Αυτό, του Γαρδικίου, και ένα δεύτερο κοντά την θέση 'Ξηροκάμπι" στον Αγιο Ιωάννη Κυνουρίας.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, - κοινή γιά πολλά μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας - το κάστρο πήρε το όνομά του από μια ωραία (-Ωριά) κόρη, που δεν δίστασε να γκρεμιστεί από τα τείχη του για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Το κάστρο πρέπει να χτίσθηκε από τους σταυροφόρους ιππότες μεταξύ των χρόνων 1264 και 1292. Εχει χτιστεί πάνω στην αρχαία Μεσσηνιακή πόλη Άμφεια και αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως ως Gardisco ή Bardisco, από δεν τον Φρατζή, Γαρδίκι. Μεταγενέστερα ονομάστηκε από τους ανθρώπους της περιοχής Παλιόκαστρο και κάστρο της Ωριάς. Το έτος 1374 το κάστρο κατείχε ο Σεργιάννης Γιλόπουλος ο οποίος με τη βοήθεια του Μανουήλ Κατακουζηνού, αποκρούει την επίθεση του φράγκικου στρατού.

Το 1460, όταν ο Μωάμεθ ο Β' ο πορθητής κατέβηκε στην Πελοπόννησο, στο κάστρο βρήκαν καταφύγιο περίπου 6.000 κάτοικοι της γύρω περιοχής. Μετά από σκληρή πολιορκία και με έλλειψη νερού οι πολιορκημένοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Οι Τούρκοι όμως δεν τήρησαν την συνθήκη της παράδοσης και κατέσφαξαν περίπου 6.000 από τους αιχμαλώτους κατοίκους. Πολλοί από αυτούς ρίχτηκαν πάνω από το κάστρο στον απόκρημνο γκρεμό. Εκτοτε το Γαρδίκι δεν αναφέρεται πουθενά. Αργότερα στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, βρήκαν σε αυτό καταφύργιο ο Γενναίος Κολοκοτρώνης και οι άνδρες του μετά την μάχη της Δραμπάλας.


Αρχή









0.6469 14.79MB