EG Mobile

Info



Από τις Χειράδες (αριβώς πίσω από την Αγ. Παρασκευή) ξεκινά χωματόδρομος που μας φέρνει κοντά στο κάστρο της Ωριάς (καλύτερη πρόσβαση έχουμε από Τουρκολέκα) αλλά και στην οχυρωμένη σπηλιά της Περιστεριάς (χρειάζεται βοήθεια τοπικού οδηγού).





Πως θα φθάσουμε

Ο ευκολότερος δρόμος γιά να προσεγγίσουμε το κάστρο ξεκινά από το χωριό Τουρκολέκα. Ακολουθούμε τον δρόμο (υπάρχει και σήμανση προς κάστρο Ωριάς στα 7 Χλμ.) προς τον λόφο με το άγαλμα του Νικηταρά και στο τέλος του κάνουμε δεξιά. Σε περίπου 6.5Χλμ. (που πάνω από τα μισά είναι βατός χωματόδρομος) θα φθάσουμε στους πρόποδες του απόκρημνου βράχου, που πάνω του στέκονται τώρα τα ερείπια του κάστρου.

Στο ίδιο σημείο μπορούμε να φθάσουμε από την αντίθετη πλευρά ξεκινώντας από το χωριό Χειρράδες (ακολουθώντας τον δρόμο που ξεκινά πίσω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής).

Ο χώρος, στο σημείο που θα αφήσουμε το μηχανοκίνητο μέσο μας, έχει διαμορφωθεί καλαίσθητα με πέτρα (δρόμος και πεζούλες). Μπροστά μας ορθώνεται ο απότομος κατακόρυφος βράχος του κάστρου. Ακολουθούμε το μονοπάτι που προχωρά προς τον βράχο αριστερά. Η απόσταση μέχρι την μισογκρεμισμένη πύλη δεν είναι μεγάλη (μικρότερη από 600 μέτρα, και σε χρόνο περίπου 20 λεπτά μιάς και ο "δρόμος" είναι αρκετά δύσβατος και ανηφορικός), αλλά θέλει προσοχή γιατί από ένα σημείο και μετα το μονοπάτι "χάνεται". Μία ξύλινη πινακίδα, περίπου στα μισά του δρόμου, που κανονικά δείχνει δεξιά (προς τα επάνω) έχει πέσει και αν δεν την προσέξουμε θα βρεθούμε μετά από λίγο μέσα στα πουρνάρια και τ΄αγκάθια...

Το ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στην μοναδική πύλη του κάστρου και σε διασωζόμενα τείχη μήκους 10 μέτρων. Ακριβώς πίσω από την πύλη υπάρχει πηγάδι. Προχωρώντας δεξιά της πύλης, προς την κορυφή του κάστρου συναντάμε τμήματα από τον δεύτερο οχυρωματικό περίβολο, ερείπια πύργου, μια δεξαμενή και τα ερείπια της Παναγίας της Φανερωμένης. Βορειοδυτικά του λόφου θα βρούμε τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Ελεούσας.


Αρχή









0.9609 14.79MB