EG Mobile

Info



Στα βόρεια της Σίταινας, παίρνοντας το μονοπάτι που παλαιότερα συνέδεε την Σίταινα με τον Πλάτανο, θα κατέβουμε, μετά από πορεία περίπου μίας ώρας στο φαράγγι του Λούλουγκα με τον εντυπωσιακό καταρράκτη (30 μέτρα) και τις πανέμορφες μικρές λιμνούλες.





Τοποθεσία

Στα βόρεια της Σίταινας, ακολουθώντας το μονοπάτι που παλαιότερα συνέδεε την Σίταινα με τον Πλάτανο, και μετά από πορεία 45'-60' και κατάβαση 180 μέτρων, θα συναντήσουμε την είσοδο τού ονομαστού φαραγγιού του Λούλουγγα, ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Το πιό εντυπωσιακό του σημείο είναι εκεί που δημιουργείται ο μεγάλος καταρράκτης 30-40 μέτρων με τα νερά του να πέφτουν σε μία μικρή λίμνη.

Κατά μήκος του φαραγγιού σχηματίζονται αρκετές λίμνες και πολλές εντυπωσιακές σπηλιές, όπως αυτές του Καραχάλιου και του Καλιοτζή.

Πηγές

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece


Αρχή


Πώς θα Πάμε

Μπαίνοντας στην Σίταινα, ερχόμενοι από τον Πλάτανο, ακολουθούμε στο γεφύρι τον δρόμο αριστερά (βόρεια κατεύθυνση). Προχωράμε ευθεία, περί τα 300μ. μέχρι να συναντήσουμε δεξιά μας μία ξύλινη πινακίδα που δείχνει προς το φαράγγι του Λούλουγγα. Προσοχή γιατί η πινακίδα δεν φαίνεται καθαρά αν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο.

Από το σημείο αυτό και μετά, ξεκινά το μονοπάτι και πρέπει να συνεχίσουμε με τα πόδια. Ο λιθόστρωτος αυτός δρόμος είναι το παλιό μονοπάτι που ένωνε την Σίταινα με τον Πλάτανο, συνολικής απόστασης περίπου 4.5 χιλιομέτρων (αξίζει η προσπάθεια να το περπατήσετε για να απολαύσετε την θέα προς το φαράγγι της Κουτουπούς και στο βάθος την θάλασσα του Μυρτώου Πελάγους).

Στα περίπου χίλια εξακόσια μέτρα από την αρχή της πορείας μας από την Σίταινα, θα αφήσουμε το μονοπάτι προς Πλάτανο και θα αρχίσουμε την κατάβασή μας προς το φαράγγι του Λούλουγγα. Υπάρχει πινακίδα στο σημείο που μας οδηγεί. Η απόσταση από εδώ μέχρι την είσοδο του φαραγγιού είναι περίπου 400-450 μέτρα και κατεβαίνουμε από τα 580μ. στα 400μ.

Η διαδρομή θέλει σχετική προσοχή (λίγο απότομη) και σε ένα σημείο λίγο πριν φθάσουμε στο φαράγγι θα πιασθούμε από τοποθετημένο σχοινί για να αισθανθούμε μεγαλύτερη ασφάλεια!

Πλησιάζοντας, θα ακούσουμε την βοή από τα νερά του ρέματος του Λούλουγγα που τρέχει μέσα στο φαράγγι (και θα σχηματίσει μετά την θέση Τριπόταμα τον Βρασιάτη ποταμό). Λίγο μετά θα αντικρύσουμε την εντυπωσιακή σχισμή του φαραγγιού. Εμπειρία μοναδική. Η συνέχεια απαιτεί να πατήσουμε μέσα στα νερά, αν θέλουμε να προχωρήσουμε.

Διασχίζοντας το φαράγγι, μετά από περίπου 350μ. θα φθάσουμε στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Κουτουπούς). Αλλά 200-250μ. περίπου και θα βρούμε το σημείο για την ανάβασή μας στο βυζαντινό καστράκι της Ζάγγολης και το ομώνυμο ξωκκλήσι της Παναγιάς.


Αρχή









0.6174 14.8MB