EG Mobile

Info

Καμίνια Λιμανάκι
Λιμανάκι
ΑΤΤΙΚΗ, ΥΔΡΑ


To γραφικό και όμορφο λιμανάκι στην περιοχή Καμίνια.





Τοποθεσία

Μία πολύ όμορφη και σύντομη διαδρομή είναι αυτή η οποία ξεκινά από το δυτικό κανονιοστάσιο του Λιμανιού (κάτω από τον τάφο του Κουντουριώτη) και καταλήγει στον οικισμό Καμίνια. Η συνολική απόσταση από την πόλη της Υδρας είναι περίπου 1.5Χλμ. Οικιστικά η περιοχή έχει πλέον ενωθεί με την Υδρα.

Αν συνεχίσουμε τον δρόμο μας, προς Βλυχό, σε περίπου 200 μέτρα θα φθάσουμε, στην περιοχή Μικρό Καμίνι, με την ομώνυμη μικρή βοτσαλωτή παραλία, στην θέση κάτω από το παλιό λιοτρίβι του Ε. Γκίκα, νύν Καστέλλο. Βυθός βραχώδης.

Στο λιμανάκι των Καμινίων θα ξεχωρίσουμε στην άκρη του το παλιό σπίτι του Θ. Γκίκα (προκρίτου της Υδρας και ευεργέτου της Επανάστασης του 1821), όπου κατοίκησε και πέθανε ο παλιός Υδραίος δημοσιογράφος και λαογράφος Αντώνης Μανίκης, που εξέδιδε για χρόνια την πολύ καλή εφημερίδα "Το Μέλλον της Υδρας". Το σπίτι έχει γίνει επίσης γνωστό γιατί μπροστά από αυτό γυρίστηκαν χορευτικές σκηνές του Ελληνικού Μιούζικαλ του Γ. Δαλιανίδη "Γοργόνες και Μάγκες".

Στα Καμίνια ξίζει να επισκεφθούμε την εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στον λόφο της Ράχης Καμινίου, παλαιά Αγίου Γεωργίου, του Παπακόκκινου. Λέγεται πως οι Υδραίοι σφουγγαράδες δεν αναχωρούσαν εαν πρώτα δεν άγιαζαν τα καίκια τους με την εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Αν Ανηφορίσουμε 300 μέτρα νότια, προς το Ανω Καμίνι, θα συναντήσουμε την ομορφη εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Γεδεών του Οσιομάρτυρος του Νέου, και ακριβώς απέναντι το Γηροκομείο (διώροφο πετρόκτιστο αρχοντικό, ιδιοκτησία της οικογένειας Θεοδωράκη. Το 1911 ο Δ. Θεοδωράκης το έκανε δωρεά στον Δήμο Υδρας, για να λειτουργήσει σαν γηροκομείο, όπως και λειτουργεί έως σήμερα).

Πηγές

Καμίνια

Γηροκομείο Υδρας

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece


Αρχή









0.5709 14.79MB