EG Mobile

Info

Γαϊδουράκι με φόντο αγροτικά σπίτια στην ’νω Μεριά, στη Φολέγανδρο
Δημοτική Ενότητα
Φολέγανδρος (363)
(Δημοτική Ενότητα)
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ


Από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων, η Φολέγανδρος έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια φανατικούς θαυμαστές, που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η άγρια ομορφιά της Άνω Μεριάς, η γραφική και εντυπωσιακή Χώρα που θυμίζει θεατρικό σκηνικό, οι απομονωμένες παραλίες και οι ζωντανές νύχτες προσελκύουν κάθε είδους επισκέπτη.

Πώς θα πάτε

Από το λιμάνι του Πειραιά με συμβατικό πλοίο θα χρειαστείτε περίπου 7-10 ώρες (ανάλογα τις στάσεις σε ενδιάμεσα λιμάνια) για να προσεγγίσετε το λιμάνι της Φολεγάνδρου. Ενδεικτικές τιμές για ενήλικα χωρίς έκπτωση 36 ευρώ μόνο η μετάβαση, ενώ για αυτοκίνητο η τιμή είναι 82 ευρώ για απλή μετάβαση. Επίσης από το λιμάνι του Πειραιά ξεκινάνε ταχύπλοα, τα οποία καλύπτουν την απόσταση σε περίπου 4 ώρες και η τιμή για απλή μετάβαση ανά ενήλικα είναι 59,50 ευρώ. Τοπικά δρομολόγια συνδέουν τη Φολέγανδρο με τα νησιά της Σικίνου, της Μήλου, της Σαντορίνης, της Ίου, της Νάξου, της Σύρου και άλλα. Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια και κρατήσεις στο www.digitickets.gr.

Οδικό δίκτυο

Ασφαλτοστρωμένος δρόμος συνδέει (από νότια προς βόρεια) το Λιβάδι, τον Καραβοστάση, τη Χώρα, την Αγκάλη και την Άνω Μεριά. Κατά τα άλλα, χωματόδρομοι οδηγούν σε διάφορες παραλίες και αυτοί οι χωματόδρομοι είναι προσβάσιμοι μόνο με οχήματα 4x4. Στον Καραβοστάση και στη Χώρα υπάρχουν πολλά καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτου και μηχανής.

Άλλα μέσα μετακίνησης

Λεωφορείο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από τον Καραβοστάση στη Χώρα, την Αγκάλη και την Άνω Μεριά. Στο νησί υπάρχει και ταξί, τηλ 6944-693957.

Όσον αφορά στις θαλάσσιες μεταφορές, υπάρχουν καραβάκια από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη που εκτελούν δρομολόγια προς κοντινές παραλίες. Στη Φολέγανδρο δεν υπάρχει οργανωμένη μαρίνα και τα σκάφη μπορούν να δένουν στο λιμάνι του νησιού, όπου γίνεται και ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό και στον όρμο της Αγκάλης.

Πολλά από τα σημεία ενδιαφέροντος (ιδιαίτερα οι παραλίες) είναι προσβάσιμα και μέσω μονοπατιού.

Χρήσιμες Συμβουλές

1. Η Χώρα της Φολεγάνδρου δεν είναι προσβάσιμη σε οχήματα. Και στις 2 εισόδους της, υπάρχει άπλετος χώρος πάρκινγκ για να αφήνετε το αυτοκίνητο. Αν σχεδιάζετε να κάτσετε αρκετές μέρες στη Χώρα, χωρίς να μετακινηθείτε σε άλλες περιοχές, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μη φέρετε το όχημά σας με το πλοίο και να νοικιάσετε από τη Φολέγανδρο για τις υπόλοιπες μέρες.

2. Γενικά οι δρόμοι της Φολεγάνδρου είναι βατοί, αλλά σκεφτείτε το πριν νοικιάσετε μηχανάκι. Υπάρχουν απότομες κατηφόρες (όπως αυτή που οδηγεί στην Αγκάλη) και κάποιοι χωματόδρομοι που θα σας δυσκολέψουν.

3. Μπουκαλάκι νερό, καπέλο και αντηλιακό! Αυτά είναι τα μόνα που θα χρειαστείτε αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε το νησί με τα πόδια. Η Φολέγανδρος έχει λίγα μονοπάτια με σήμανση αλλά με τη βοήθεια των ντόπιων μπορείτε να κάνετε ενδιαφέρουσες πεζοπορίες.

4. Η διαδρομή προς τη Φολέγανδρο διασχίζει αρκετά σημεία ανοικτής θάλασσας και αν ο καιρός είναι λίγο αγριεμένος, το ταξίδι (ειδικά με ταχύπλοο) μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο. Συμβουλευτείτε τον καιρό και την ένταση των ανέμων και μετά επιλέξτε τη μέρα αναχώρησής σας προς τη Φολέγανδρο.

5. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, όπως το Λιβαδάκι, τον Άγιο Νικόλαο και το Κάτεργο. Αξίζει να κάνετε και τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτές, αλλά πάντα υπάρχει και η λύση των μικρών καραβιών, που ξεκινούν από Αγκάλη και Καραβοστάση.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αστυνομία 22860-41249

Λιμεναρχείο 22860-41530

Ιατρείο 22860-41222

Κοινότητα 22860-41285

ΚΕΠ 22860-27171

Φαρμακείο 22860-41540


Αρχή
Προβαλλόμενες Επιχειρήσεις
Βρείτε επιχειρήσεις ενοικίασης, εστίασης, δραστηριοτήτων κλπ

0.2685 14.69MB SSL