EG Mobile

Info

Υδρα - Θέα από ΙΜ Ματρώνης
Δήμος ΟΤΑ
Υδρα (309)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ


Ενα από τα ιστορικότερα και ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, στενά συνδεδεμένο με την Επανάσταση του 1821. Διατηρητέος οικισμός (όλο το νησί), στον οποίο δεν κυκλοφορεί κανένα τροχοφόρο μέσο. Ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φυσικής ζωής.





Ιστορία

Η σημαντικότερη στιγμή της Ιστορίας του νησιού, είναι η συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Η Υδρα το 1821, διέθετε ισχυρή ναυτιλία, εύπορους πλοιοκτήτες και ετοιμοπόλεμα πληρώματα. Οι Υδραίοι προεστοί είχαν μυηθεί από την Φιλική Εταιρεία αρκετά πρίν από το 1820. Ενώ όμως οι Σπετσιώτες ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης την 26 Μαρτίου, οι Υδραίοι προεστοί φάνηκαν αρχικά διστακτικοί (πιθανώς και λόγω των καταστροφών από τα Ορλωφικά το 1770).

Τελικά κήρυξαν την επανάσταση στις 14 Απριλίου με εκκλησιαστική πομπή και ταυτόχρονα εξέδωσαν γραπτή επαναστατική διακήρυξη που έφερε τον τίτλο "Διαβατήριον των Ελληνικών Μαχομένων Πλοίων". Σημαντικό ρόλο για να μπεί η Υδρα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, παρά τις αντιδράσεις των τότε προκρίτων της, έπαιξε ο Υδραίος πλοίαρχος Ανδρέας Οικονόμου (1785 - 1821) ο οποίος δολοφονήθηκε, για τον λόγο αυτό, από άνδρες του Α. Λιόντου τον Δεκέμβριο του 1821.

Πηγές

Υδρα

Ανδρέας Οικονόμου

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece


Αρχή









0.5756 14.82MB