EG Mobile

Info

Παραλία Αγίας Παρασκευής
Δήμος ΟΤΑ
Σπέτσες (563)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ


Ενα από τα γοητευτικότερα Ελληνικά νησιά.Συνδυάζει την ομορφιά, την ηρεμία, την ξεγνασιά, την κοσμικότητα, την απομόνωση, την ιστορία. Αν και εδώ, σε αντίθεση με την Υδρα, επιτρέπονται τα τροχοφόρα,αξίζει να την περπατήσετε για να την γνωρίσετε καλύτερα.





Ιστορία

Η σημαντικότερη στιγμή της Ιστορίας του νησιού, είναι η συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Οι Σπέτσες το 1821, διέθεταν ισχυρή ναυτιλία, εύπορους πλοιοκτήτες και ετοιμοπόλεμα πληρώματα. Οι Σπετσιώτες αν και είχαν πληρώσει βαρύ τίμημα με την συμμετοχή τους στα Ορλωφικά το 1770, εν τούτοις ήταν από τους πρώτους Ελληνες που αμέσως συμμετείχαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα χωρίς να λογαριάσουν τις πιθανές συνέπειες.

Λαμπρές μορφές, ξεχώρισαν τα χρόνια εκείνα, όπως της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Χατζηγιάννη Μέξη, του πυρπολητή Μπαρμπάτση, του γενναίου Ματρόζου και άλλων πολλών Σπετσιωτών αγωνιστών.

Η μεγαλύτερη στιγμή του αγώνα των Σπετσιωτών ήταν η ναυμαχία, του 1822, στα ανοιχτά του Αργολικού κόλπου μεταξύ του Ελληνικού Στόλου (αποτελούμενος από πλοία των Σπετσών, της Υδρας και των Ψαρών) και του Τουρκικού. Στην ναυμαχία αυτή, σύμφωνα, με τον ιστορικό Χατζηανάργυρο, πήραν μέρος 140 πλοία. Στην κρισιμότερη στιγμή της μάχης ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης καταφέρνει να πυρπολήσει της Τουρκική ναυαρχίδα και να αναγκάσει τον Τουρκικό στόλο σε υποχώρηση. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος οι Σπετσιώτες έκτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Την δεύτερη Κυριακή, του Σεπτέμβρη, κάθε χρόνο, εορτάζεται με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις (που ξεκινούν μία εβδομάδα πρίν) η επέτειος της ναυμαχίας. Το κορύφωμά, του εορτασμού, είναι η αναπαράσταση της ανατίναξης της τουρκικής ναυαρχίδας, γεγονός που συνοδεύεται από πλήθος πολύχρωμων και εντυπωσιακών βεγγαλικών.

Πηγές

Σπέτσες

Αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη - Μουσείο Σπετσών

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece


Αρχή








Προβαλλόμενες Επιχειρήσεις
Βρείτε επιχειρήσεις ενοικίασης, εστίασης, δραστηριοτήτων κλπ

0.5943 14.83MB