EG Mobile

Info

Παραλία Αγίας Παρασκευής
Δήμος ΟΤΑ
Σπέτσες (563)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ


Ενα από τα γοητευτικότερα Ελληνικά νησιά.Συνδυάζει την ομορφιά, την ηρεμία, την ξεγνασιά, την κοσμικότητα, την απομόνωση, την ιστορία. Αν και εδώ, σε αντίθεση με την Υδρα, επιτρέπονται τα τροχοφόρα,αξίζει να την περπατήσετε για να την γνωρίσετε καλύτερα.





Σπέτσες

Ενα από τα ιστορικότερα και ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, στενά συνδεδεμένο με την Επανάσταση του 1821. Στο νησί δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία Ι.Χ. (πλήν ειδικών αδειών και για συγκεκριμένες ώρες, δρόμους και χρονικές περιόδους). Επιτρέπεται όμως η κυκλοφορία δικύκλων (κυκλοφορούν πολυάριθμα). Χαρακτηριστικό μέσο μεταφοράς τα παραδοσιακά αμαξάκια.

Η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα (και οδικώς και δια θαλάσσης), το μικρό του μέγεθος (24 Χλμ. περίμετρος δρόμου), οι καλοί του δρόμοι, η αρχιτεκτονική των σπιτιών του, η πανέμορφη φύση του και οι πεντακάθερες θάλασσες, η κοσμικότητά του με τα πολλά και καλά καταλύματα, εστιατόρια και σημεία διασκέδασης, ο συνδυασμός όλων αυτών (και αρκετών ακόμη), το κάνει ιδανικό μέρος για όλων των τύπων τις διακοπές.

Ισως η σημαντικότερη φυσιογνωμία του νησιού και ο κύριος συντελεστής της ανάπτυξής του και ευεργέτης του ήταν ο Σωτήριος Ανάργυρος. Ενα από τα μεγαλύτερα ευεργετήματά του ήταν η δημιουργία της "Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής των Σπετσών", που σκοπό είχε να γίνει σχολή ηγητόρων εθνικής εμβέλειας. Αρχισε να χτίζεται το 1923 και λειτούργησε μέχρι το 1983.

Ενα δεύτερο σημαντικό για τις Σπέτσες ήταν το επιβλητικό "Ποσειδώνιο", το οποίο μας φέρνει στον νού μνήμες άλλων εποχών. Υπερπολυτελές ξενοδοχείο αντίστοιχο των παλατιών της Γαλλικής Κυανής Ακτής. Εργο που δρομολόγησε ο Ανάργυρος και ολοκληρώθηκε το 1914. Εγινε το θερινό στέκι της πλούσιας και κοσμικής Αθήνας.

Δείτε επίσης την πρόταση Εξερευνήστε τις Σπέτσες με 5 διαφορετικές ξεναγήσεις του νησιού.

Πηγές

Σπέτσες

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece


Αρχή


Πώς θα φτάσετε στις Σπέτσες

Προσοχή στις Σπέτσες ΔΕΝ επιτρέπεται η κυκλοφορία ΙΧ αυτοκινήτων

  • Από Πειραιά (Πύλη Ε8) με πλοία της Γραμμής, Δελφίνια και Ταχύπλοα (διάρκεια ταξιδιού 2,5 έως 3 ώρες)
  • Από Κόστα
    • Η Κόστα βρίσκεται στη Πελοπόννησο, ακριβώς απέναντι από τον Πόρο και απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, θα βγείτε στην έξοδο για Επίδαυρο και στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τη σήμανση για Ερμιόνη / Κρανίδι / Κόστα / Σπέτσες.
  • Από Ύδρα, Πόρο, Πόρτο Χέλι
Εσωτερικά Δρομολόγια

Τα εσωτερικά δρομολόγια στις Σπέτσες μιας και δεν κυκλοφορούν ιδιωτικά αυτοκίνητα, γίνονται με λεωφορεία, με ταξί, με θαλάσσια ταξί και με έναν παραδοσιακό τρόπο ιδιαίτερα δημοφιλή στις Σπέτσες, τα αμαξάκια με άλογα. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ποδήλατα και μοτοσυκλέτες.

  • Ταξί 22980-72072
  • Δρομολόγια Ακτοπλοΐας 22980-73141
  • Θαλάσσια Ταξί 22980-72072
  • Δρομολόγια με Άμαξες 22980-73171

Αρχή


Ιστορία

Η σημαντικότερη στιγμή της Ιστορίας του νησιού, είναι η συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Οι Σπέτσες το 1821, διέθεταν ισχυρή ναυτιλία, εύπορους πλοιοκτήτες και ετοιμοπόλεμα πληρώματα. Οι Σπετσιώτες αν και είχαν πληρώσει βαρύ τίμημα με την συμμετοχή τους στα Ορλωφικά το 1770, εν τούτοις ήταν από τους πρώτους Ελληνες που αμέσως συμμετείχαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα χωρίς να λογαριάσουν τις πιθανές συνέπειες.

Λαμπρές μορφές, ξεχώρισαν τα χρόνια εκείνα, όπως της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Χατζηγιάννη Μέξη, του πυρπολητή Μπαρμπάτση, του γενναίου Ματρόζου και άλλων πολλών Σπετσιωτών αγωνιστών.

Η μεγαλύτερη στιγμή του αγώνα των Σπετσιωτών ήταν η ναυμαχία, του 1822, στα ανοιχτά του Αργολικού κόλπου μεταξύ του Ελληνικού Στόλου (αποτελούμενος από πλοία των Σπετσών, της Υδρας και των Ψαρών) και του Τουρκικού. Στην ναυμαχία αυτή, σύμφωνα, με τον ιστορικό Χατζηανάργυρο, πήραν μέρος 140 πλοία. Στην κρισιμότερη στιγμή της μάχης ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης καταφέρνει να πυρπολήσει της Τουρκική ναυαρχίδα και να αναγκάσει τον Τουρκικό στόλο σε υποχώρηση. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος οι Σπετσιώτες έκτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Την δεύτερη Κυριακή, του Σεπτέμβρη, κάθε χρόνο, εορτάζεται με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις (που ξεκινούν μία εβδομάδα πρίν) η επέτειος της ναυμαχίας. Το κορύφωμά, του εορτασμού, είναι η αναπαράσταση της ανατίναξης της τουρκικής ναυαρχίδας, γεγονός που συνοδεύεται από πλήθος πολύχρωμων και εντυπωσιακών βεγγαλικών.

Πηγές

Σπέτσες

Αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη - Μουσείο Σπετσών

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece


Αρχή








Προβαλλόμενες Επιχειρήσεις
Βρείτε επιχειρήσεις ενοικίασης, εστίασης, δραστηριοτήτων κλπ

0.5574 14.86MB