EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Τα μονοπάτια της Αίγινας

Στην Αίγινα, δυο τοπικοί σύλλογοι, ο Ε.Π.Ο.Σ. Αίγινας «Ανάβαση» και ο «Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας», έχουν σηματοδοτήσει και διαμορφώσει, δέκα (10) μονοπάτια μέσα από τα οποία μπορείτε να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία του νησιού, την φύση του, τον πολιτισμό του και την λαϊκή του παράδοση. Πρόσφατα αποφασίσθηκε τα μονοπάτια αυτά να ενταχθούν στο Πανελλήνιο πρόγραμμα 'Μονοπάτια Πολιτισμού' της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τα μονοπάτια αυτά έχουν αριθμηθεί (τα εννέα από τα δέκα), έχουν συνολικό μήκος περίπου 45 χιλιόμετρα, και είναι από εύκολα έως μέτρια στην διάσχισή τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 550

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 115

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

Τα Μονοπάτια της Αίγινας

Στην Αίγινα, δυο τοπικοί σύλλογοι, ο Ε.Π.Ο.Σ. Αίγινας «Ανάβαση» και ο «Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας», έχουν σηματοδοτήσει και διαμορφώσει, δέκα (10) μονοπάτια μέσα από τα οποία μπορείτε να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία του νησιού, την φύση του, τον πολιτισμό του και την λαϊκή του παράδοση. Πρόσφατα αποφασίσθηκε τα μονοπάτια αυτά να ενταχθούν στο Πανελλήνιο πρόγραμμα 'Μονοπάτια Πολιτισμού' της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τα μονοπάτια αυτά έχουν αριθμηθεί (τα εννέα από τα δέκα), έχουν συνολικό μήκος περίπου 45 χιλιόμετρα, και είναι από εύκολα έως μέτρια στην διάσχισή τους.

Στην συνέχεια παρουσιάζουμε συνοπτικά τα βασικά τμήματα των μονοπατιών αυτών όπως τα γνωρίσαμε από κοντά και τα περπατήσαμε.

Μονοπάτι 1: Ο Γύρος του Ελλάνιου Όρους

Το μονοπάτι ένα (1) είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο από τα σηματοδοτημένα, με συνολικό μήκος 8.800μ (5 ώρες). Η διαδρομή ξεκινά από το Ανίτσαιο, ανηφορίζει στους Βλάχηδες, συνεχίζει προς το Σφεντούρι όπου συναντά το μονοπάτι δύο και μετά την σουβάλα Αχλάδα ανεβαίνει στην κορυφή του Ελλανίου Όρους στον Προφήτη Ηλία (το δυσκολότερο σημείο), κατεβαίνει στους Ταξιάρχες και επιστρέφει στο Ανίτσαιο.

Μονοπάτι 2: Σφεντούρι - Αρχαίος Ελαιώνας

Το μονοπάτι δύο (2) ξεκινά από τα βορεινά άνω όρια του οικισμού Σφεντούρι και κινείται σε μία ευθεία, βόρεια, με κατεύθυνση και τερματισμό στον αρχαίο Ελαιώνα (3χλμ. 75'). Στην διαδρομή θα περάσουμε από τα ξωκκλήσια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου, και θα συναντήσουμε την εντυπωσιακή σουβάλα 'Αχλάδα', απ' όπου με νότια ανηφορική παράκαμψη 300μ. θα φθάσουμε στα ονομαστά 'Δρακόσπιτα'.

Μονοπάτι 3: Αρχαίος Ελαιώνας

Το μονοπάτι τρία (3), είναι κυκλικό, ξεκινά από την 2η παραλία του Μαραθώνα και ανεβαίνει προς την Παχειά Ράχη, περνώντας από τον μικρό οικισμό των Καπότηδων. Στην συνέχεια στρίβει δεξιά, μετά την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, και σε 30' φθάνει στον Αρχαίο Ελαιώνα του νησιού, όπου θα δούμε δένδρα ηλικίας 1500-2000 ετών. Στην συνέχεια το μονοπάτι κατηφορίζει και καταλήγει πάλι στον Μαραθώνα.

Μονοπάτι 4: Χρυσολεόντισσα

Το μονοπάτι τέσσερα (4), είναι μία από τις ομορφότερες διαδρομές στο νησί. Ξεκινά από το γυναικείο καστρομονάστηρο, της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, ανηφορίζει ομαλά προς το οροπέδιο του Αγίου Λεοντίου και τις παλιές δεξαμενές - σουβάλες, για να κατηφορίσει ΝΑ και να καταλήξει στην Παχειά Ράχη. Σύνολο διαδρομής 6χλμ., 2.5 ώρες και σχετικά εύκολο.

Μονοπάτι 5: Στα Ανατολικά της Αίγινας

Το μονοπάτι πέντε (5) εξερευνά τα ανατολικά της Αίγινας. Πρόκειται για μία κυκλική διαδρομή 6 χλμ., διάρκειας 3 ωρών και υψομετρικής διαφοράς 180μ., η οποία ξεκινά και τερματίζει στο παραδοσιακό χωριό Ανίτσαιο. Στην πορεία του διασχίζει μικρό φαράγγι, περνά μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό του Κύλινδρα, κατεβαίνει προς τις παράλιες Πόρτες και μετά ανηφορίζει ξανά για να καταλήξει στο Ανίτσαιο.

Μονοπάτι 6: Μυθικός Ασωπός

Το μονοπάτι έξι (6), ξεκινά από το ρέμα της Σκοτεινής (ο Ασωπός της αρχαιότητας), ανηφορίζει στους Τζίκηδες και στην συνέχεια κατευθύνεται προς την Μονή της Χρυσολεόντισσας αφού πρώτα περάσει από το εντυπωσιακό πέτρινο αλώνι της Μονής. Τριακόσια μέτρα πρίν το αλώνι μία βόρεια παράκαμψη 100 μέτρων θα μας οδηγήσει στο ξωκκλήσι του Αγίου Ανδρέα. Σύνολο διαδρομής 6χλμ. (150', βατή).

Μονοπάτι 7: Παλιαχώρα

Το μονοπάτι επτά (7) μας περιφέρει στον λόφο της Παλιαχώρας, εκεί όπου για 1.000 περίπου χρόνια βρισκόταν ο κύριος οικισμός της Αίγινας. Στην όμορφη πεζοπορική περιήγηση, διάρκειας 120-150 λεπτών (με πολλές στάσεις στα εκκλησάκια), θα ανακαλύψουμε τριάντα δύο από τις 350 εκκλησίες που υπήρχαν παλιά, το κάστρο και λίγα ερείπια σπιτιών. Ίσως η ομορφότερη περιηγητική διαδρομή στο νησί.

Μονοπάτι 8: Στο Δάσος

Στα 800μ. από την είσοδο της Παλιαχώρας, προς Σουβάλα, θα δούμε χωματόδρομο να φεύγει βόρεια ακριβώς στην καμπή μίας πολύ κλειστής αριστερής στροφής. Από εδώ ακριβώς ξεκινά και το μονοπάτι οκτώ (8), που είναι και το μόνο μονοπάτι που μπορεί κανείς να το διασχίσει και με ποδήλατο. Η διαδρομή κινείται ΒΑ, μέσα σε πευκοδάσος για 5χλμ. και καταλήγει στον αμαξιτό δρόμο, 2χλμ. βόρεια του Μεσαγρού.

Μονοπάτι 9: Αφαία

Το μονοπάτι εννέα (9), ξεκινά από το νηπιαγωγείο του Μεσαγρού, λίγο έξω από τον οικισμό στον δρόμο προς Αφαία. Στην αρχή κινείται λίγο βόρεια (200μ) και μετά ανατολικά, κάνοντας ένα φαρδύ και κοντό Π, για να ξαναβγεί στον δημόσιο δρόμο περίπου στα 500μ. ανατολικά της αφετηρίας του. Από εκεί κινείται νότια και ανατολικά μέσα στο πευκοδάσος για να φθάσει στον ναό της Αφαίας (εύκολο, 2.5χλμ.,50').

Μονοπάτι: Βλάχηδες- Κήποι

Από τον μικρό οικισμό των Βλάχηδων, στα 1.300 μέτρα νότια από το Ανίτσαιο, ξεκινά σηματοδοτημένο μονοπάτι που σε 1.300 μέτρα καταλήγει στην παραλία του όρμου των Κήπων. Το μονοπάτι δεν ανήκει στα εννέα οργανωμένα που παρουσιάσαμε στον οδηγό, εν τούτοις είναι αρκετά καλά σηματοδοτημένο (με κούκους και πλαστικά αποκόμματα δεμένα σε κλαριά). Παρ' όλα αυτά χρειάζεται προσοχή σε κάποια σημεία αν και η πορεία είναι προφανής αφού κατεβαίνοντας η παραλία φαίνεται από ψηλά και ανεβαίνοντας ξεχωρίζουν τα σπίτια του οικισμού. Η κατάβαση γίνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά και η ανάβαση σε 40'. Υψομετρική διαφορά 240 μέτρα.Το Ταξίδι μου
0.3714 18.98MB