EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Επίσκεψη στο Ιερό Προσκύνημα της Πλατανιώτισσας - Διαδρομές από Πλατανιώτισσα

Στο πολύ όμορφο χωριό της Πλατανιώτισσας (Κλαπατσούνα) που το διασχίζει παραπόταμος του Κερυνίτη, θα επισκεφθούμε τον Ιερό χώρο – προσκύνημα της Παναγίας. Εδώ οι Άγιοι Πατέρες Συμεών και Θεόδωρος, είδαν σε κοινό τους όνειρο τον πρωτόκλητο Ανδρέα και τον Ευαγγελιστή Λουκά να τους υποδεικνύουν το σημείο που θα βρούν την εικόνα της Θεοτόκου (του Μ. Σπηλαίου).
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 625

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 770

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Αχαία - Βάλτα
Χωριό
Βάλτα (9)
(Χωριό)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
Αχαία - Βιλιβίνα
Χωριό
Βιλιβίνα (16)
(Χωριό)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
Αχαία - Δροσάτο
Χωριό
Δροσάτο (13)
(Χωριό)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
Αχαία - Κερπινή
Χωριό
Κερπινή (38)
(Χωριό)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
Αχαία - Σκεπαστό
Χωριό
Σκεπαστό (28)
(Χωριό)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
.   ..

Επίσκεψη στο Ιερό Προσκύνημα της Πλατανιώτισσας - Διαδρομές από Πλατανιώτισσα

Στο πολύ όμορφο χωριό της Πλατανιώτισσας (Κλαπατσούνα) που το διασχίζει παραπόταμος του Κερυνίτη, θα επισκεφθούμε τον Ιερό χώρο – προσκύνημα της Παναγίας. Εδώ οι Αγιοι Πατέρες Συμεών και Θεόδωρος, είδαν σε κοινό τους όνειρο τον πρωτόκλητο Ανδρέα και τον Ευαγγελιστή Λουκά να τους υποδεικνύουν το σημείο που θα βρούν την εικόνα της Θεοτόκου (του Μ. Σπηλαίου).

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας έχει σχηματισθεί μέσα στην κουφάλα ενός τεράστιου πλατάνου που σχηματίσθηκε από την ένωση τριών. Το πλατάνι έχει ύψος περίπου 25μ., περίμετρο βάσης 16μ. και χωρητικότητα 20 ατόμων. Πάνω στον εσωτερικό κορμό του πλατανιού, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος, είναι αποτυπωμένη η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, πανομοιότυπη με αυτήν του Μεγάλου Σπηλαίου.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ιστορικός ναός προς τιμή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο ναός κτίσθηκε τον 10ο ή 11ο αι. μχ. και κοσμείται από νωπογραφίες, σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας, του 17ου αιώνα.

Με βάση την Πλατανιώτισσα μπορούμε να εξερευνήσουμε πολύ όμορφες διαδρομές προς τα χωριά της περιοχής. Φτάνοντας στην Πλατανιώτισσα από Βάλτα και πρίν μπούμε στο χωριό θα δούμε δεξιά μας να φεύγει νότια χωματόδρομος. Ο βατός αυτός δρόμος συνδέει την Πλατανιώτισσα με το Σκεπαστό (περίπου 8χλμ.) και την Κερπινή (περίπου 6χλμ.). Σκεπαστό (νότια), Δροσάτο (δυτικά), Πλατανιώτισσα (βόρεια) και Κερπινή (ανατολικά) σχηματίζουν ένα είδους ασύμμετρου ρόμβου, οι κορυφές του οποίου (δηλ. οι οικισμοί) συνδέονται μεταξύ τους με ένα αρκετά πυκνό δίκτυο χωματόδρομων (σε αρκετά καλή κατάσταση. Αξίζει να κάνετε τις διαδρομές αυτές και να προσθέστε μικρές εξερευνητικές παρακάμψεις για να επισκεφθείτε ξωκκλήσια (σαν και αυτά που έχουμε καταγράψει), βρύσες με τις πηγές τους και γενικά να παρατηρήσετε το ιδιόμορφο (εντελώς γυμνό) τοπίο της περιοχής.

Μία δεύτερη πρόταση είναι από την Πλατανιώτισσα να επισκεφθείτε την Βιλιβίνα. Ενα πολύ όμορφο χωριό, του οποίου οι κάτοικοι έχουν φροντίσει να το ομορφύνουν ακόμη περισσότερο, φροντίζοντας, προβάλλοντας και αναβαθμίζοντας τα αξιοθέατα του τόπου τους.











Το Ταξίδι μου
0.3731 19.04MB