EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Βόρεια και Ανατολικά παράλια Αίγινας

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 550

Χαρακτηριστικά

Κατάλληλο για : ΟικογένειεςΟικογένειες
ΖευγάριαΖευγάρια
ΝέοιΝέοι
Μικρά παιδιάΜικρά παιδιά

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Αίγινα - Αγία Μαρίνα
Χωριό
Αγία Μαρίνα (121)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Αγιοι
Χωριό
Αγιοι (10)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Αλωνες
Χωριό
Αλωνες
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Βάια
Χωριό
Βαγία (22)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Περιοχή Κάβου
Χωριό
Κάβος (6)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Παραλία Καμάρες
Παραλία
Καμάρες
(Παραλία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Αφαία
Αρχαιολογικός Χώρος
Ναός Αφαίας
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Σπίτι Ν. Καζαντζάκη
Αλλο Πολιτιστικό Αξιοθέατο
Οικία Νίκου Καζαντζάκη
(Αλλο Πολιτιστικό Αξιοθέατο)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Σουβάλα
Χωριό
Σουβάλα (45)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα

Παρόμοια: Προτάσεις/Προσφορές

Αίγινα, άποψη από το λιμάνι
Δημοτική Ενότητα
Αίγινα (798)
(Δημοτική Ενότητα)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ
Αίγινα - Είσοδος στο λιμάνι
Χρήσιμες Πληροφορίες
Χρήσιμες Πληροφορίες
(Χρήσιμες Πληροφορίες)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
.   ..

Περιήγηση στα βόρεια και ανατολικά παράλια της Αίγινας

Ξεκινώντας από την πόλη της Αίγινας και κινούμενοι βόρεια, από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και μετά, στο 1.5 χιλιόμετρο θα περάσουμε από την περιοχή Πλακάκια με το ομώνυμο ακρωτήρι, εκεί που βρίσκεται και ο βορειοανατολικός όμορφος φάρος του νησιού (με ακτίνα φωτός 10 ν.μ.). Μαζί με το γειτονικό Λιβάδι αποτελούν μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αίγινας με όμορφα σπίτια, γραφικές μικρές παραλίες, απέραντη θέα στην θάλασσα και άπλετο φως Δίπλα στον φάρο θα συναντήσουμε το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.

Σημαντικοί Έλληνες των γραμμάτων και των τεχνών συνέδεσαν την ζωή τους με την Αίγινα, ιδιαίτερα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα Στα Πλακάκια θα συναντήσουμε του σπίτι-Μουσείο του Χρήστου Καπράλου, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες του μοντερνισμού του 20ου αιώνα Στις τρεις αίθουσες του μουσείου του θα βρούμε έργα όπως η Σταύρωση του Χριστού, το μνημείο της Μάχης της Πίνδου, καθώς και έργα ζωγραφικής του. Απέναντι του μουσείου στην πλευρά της θάλασσας δεσπόζει επιβλητική η ορειχάλκινη φιγούρα της Μάνας.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά, θα συναντήσουμε το σπίτι, με θέα στην θάλασσα του Σαρωνικού, όπου έζησε για μία 20-ετία (από τον Μάιο του 1927) ο μεγάλος συγγραφέας μας Νίκος Καζαντζάκης.
Στο ύψος του σπιτιού του Ν. Καζαντζάκη αν αφήσουμε για λίγο τον παράλιο δρόμο και στρίψουμε δεξιά, νότια, προς την πόλη της Αίγινας, θα βρούμε μέσα σε στενά σοκάκια την Γυναικεία Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Λίγα μέτρα πιο μακρυά υπάρχει περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος χωρίς άλλη σήμανση.

Στην συνέχεια του παραλιακού δρόμου μας περνάμε από έναν μικρό, ελεύθερο, αρχαιολογικό χώρο με ανασκαμμένους αρχαίους τάφους, δίπλα στο εκκλησάκι και την παραλία των Αγίων Αναργύρων, για να προχωρήσουμε προς την αμμουδερή παραλία στις Καμάρες, το καρνάγιο, που σήμερα χρησιμοποιείται και σαν χώρος στάθμευσης σκαφών, στην περιοχή Λεόντι δίπλα στην παραλία της Καβουρόπετρας και να καταλήξουμε στο Βαθύ, έναν από τους πιο μεγάλους οικισμούς της Αίγινας.

Αν θέλουμε να χορτάσουμε θέα, θα ακολουθήσουμε τον σύντομο χωματόδρομο που μας οδηγεί στην κορυφή του λόφου πάνω από το Βαθύ και στο εκεί εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με άπλετο ορίζοντα σε όλη την βόρεια Αίγινα και στις απέναντι ακτές της Αττικής. Από το Βαθύ ανηφορίζοντας τον δρόμο που περνά μπροστά από τον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος μπορούμε να κατευθυνθούμε προς την Γυναικεία Μονή της Παναγίας της Ελευθερώτριας (προς το Λεόντι).

Αμέσως μετά το Βαθύ θα βρεθούμε στην Σουβάλα. Ενα όμορφο παραδοσιακό ψαροχώρι με μία πανέμορφη αμμουδιά που έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό κέντρο. Στην παραλία, υπήρχαν θερμά ιαματικά λουτρά, γνωστά με την παλιά ονομασία Θερμά.

Ο δρόμος από την Σουβάλα περνά από τους Αγίους, παράλιος οικισμός, με αρκετή σύγχρονη δόμηση, και εκτεταμένη αλλά βραχώδη παραλία. Ανηφορίζοντας, νότια, στον πάνω μέρος του οικισμού θα συναντήσουμε την εκκλησία του Αγίου Κρίσπου (που λέγεται ότι ήταν ο ιδρυτής της εκκλησίας της Αίγινας) και πιο ψηλά το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, χωμένο μέσα σε μία πολύ όμορφη δασική περιοχή στα ψηλά της κοινότητας των Αγίων. Τα σπίτια έχουν φθάσει σχεδόν μέχρι το δάσος,οπότε θα πρέπει να ψάξουμε λίγο για να βρούμε την έναρξη του σύντομου μονοπατιού που θα μας οδηγήσει στον ναό.

Ο παραλιακός δρόμος στο βόρειο τμήμα του νησιού καταλήγει στα Βάγια πριν το ακρωτήριο Τούρλος και τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Ψαροχώρι χτισμένο σε πευκόφυτο λόφο, με μία όμορφη αμμουδιά. Υπάρχουν ίχνη αρχαίας κατοίκησης. Από τα Βάγια ο δρόμος κατευθύνεται προς το ηπειρωτικό του νησιού νότια και μπορούμε να κινηθούμε είτε ανατολικά προς της Αφαία, είτε Δυτικά προς τον Μεσαγρό και στην συνέχεια στον Αγιο Νεκτάριο.

Η επίσκεψή στην Αφαία αποτελεί βασική προτεραιότητα οποιασδήποτε τουριστικής παρουσίας μας στην Αίγινα. Μέσα σε ένα πευκόφυτο περιβάλλον θα αντικρίσουμε τον επιβλητικό και καλά σωζόμενο Δωρικό ναό προς τιμή της τοπικής Θεάς Αφαίας. Στην τελική του μορφή χτίσθηκε το 500 π.χ. με χρήση του τοπικού πώρινου πετρώματος. Μαζί με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Παρθενώνα αποτελούσαν τις τρεις κορυφές ενός ισοσκελούς τριγώνου (με βάση του ναούς του Ποσειδώνα και του Παρθενώνα).

Στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο της Αφαίας παρουσιάζονται κυρίως εκθέματα και αναπαραστάσεις του παλιού ναού που κτίσθηκε το 575 π.χ. και κάηκε για να κατασκευασθεί στην θέση ο σήμερα σωζόμενος (το 500 π.χ.).

Στο 1χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά ή οποία περιβάλλεται από υψηλό εξωτερικό τοίχο και έχει δύο καθολικά.

Από την Αφαία, προχωρώντας νότια, θα κάνουμε μία μικρή παράκαμψη ανατολικά για να επισκεφθούμε τον μικρό οικισμό του Κάβου. Όμορφος οικισμός μέσα σε πυκνή βλάστηση, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τον λόφο της Αφαίας. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη προϊστορικού οικισμού. Ακολουθώντας, μέχρι το τέρμα του, τον δρόμο που διασχίζει τον οικισμό, και ο οποίος στην συνέχεια γίνεται χωματόδρομος, θα καταλήξουμε σε σύντομο μονοπάτι που αν το ακολουθήσουμε θα μας οδηγήσει σε μία ερημική παραλία με ψιλό βότσαλο ή σε μία διπλανή της με επίπεδα βραχάκια για όσους τα προτιμούν.

Ο επόμενος σταθμός μας μετά τον Κάβο, είναι η πολύπαθη Αγία Μαρίνα. Η Αγία Μαρίνα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί σε έναν οικισμό που στηρίζει την ανάπτυξή του μόνο στον μαζικό τουρισμό (η κατάρρευση του οποίου οδήγησε σε κλείσιμο πολλές τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις). Πανέμορφο φυσικά τοπίο, με μία μεγάλη και οργανωμένη αμμουδιά, που έχασε όμως το χρώμα του από την άναρχη τουριστική δόμηση.

Από την Αγία Μαρίνα, είτε θα πάρουμε τον δρόμο που περνά από τους Αλωνες και καταλήγει πριν τον Μεσαγρό από την δυτική πλευρά, είτε θα συνεχίσουμε νότια και θα περάσουμε από τον μικρό οικισμό Κυλινδρά και τις γραφικές Πόρτες, με μία όμορφη αμμουδερή παραλία με γραφικά ταβερνάκια. Οι Πόρτες ήταν λιμάνι των Βενετσιάνων και από εδώ φόρτωναν μεγάλες επεξεργασμένες μαυρόπετρες για να χτίσουν τα λιμάνια της Κρήτης.

Αν ακολουθήσουμε τον δρόμο προς Αλωνες, αξίζει μετά τους Αλωνες, να επισκεφθούμε τα ξωκλήσια του Αγιου Παντελεήμονα και του Αγίου Ευσταθίου. Λίγο έξω από το χωριό θα συναντήσουμε πινακίδα προς Αγιο Ευστάθιο. Την ακολουθούμε και θα συναντήσουμε, δίπλα στο ποτάμι, σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία πρώτα τον Αγιο Παντελεήμονα και μετά τον Αγιο Ευστάθιο.











Το Ταξίδι μου
0.4698 19.17MB