EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πολιτιστικό ΑξιοθέατοΙστορική ΤοποθεσίαΠολιτιστικό Αξιοθέατο // Ιστορική Τοποθεσία

Ταμπούρια - Τρίκορφα

Στα Τρίκορφα του Ανατολικού Μαινάλου έδωσαν τις μάχες τους οι επαναστατημένοι Ελληνες κατά των Τούρκων. Τα Ταμπούρια (το ανατολικό του Υψηλάντη και το δυτικό του Κολοκοτρώνη) βρίσκονται σε πετρώδη περιοχή με θέα προς την Τρίπολη, πριν την Συλίμνα.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 535

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 1054
Χρονική Αναφορά : 1825
Χρονική Περίοδος : Ελληνική Επανάσταση
Πρόσβαση : ΜονοπάτιΜονοπάτι
Προσιτό : ΔύσκολαΔύσκολα
Διάρκεια Επίσκεψης : 1 ώρα

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Πολιτιστικά Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο - Τρίπολη
Δημ. Κοινότητα
ΤΡΙΠΟΛΗ (156)
(Δημ. Κοινότητα)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, Δημοτική Ενότητα
Κάψια - Πηγή Πανός
Αρχαιολογικός Χώρος
Πηγή Πανός
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, Δημοτική Ενότητα
Οδός Ταξιαρχών - Τρίπολη
Ιστορική Τοποθεσία
Οδός Ταξιαρχών
(Ιστορική Τοποθεσία)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, Δημοτική Ενότητα
.   ..

Τοποθεσία

Παίρνοντας τον δρόμο από Τρίπολη προς Σιλίμνα, στα πέντε περίπου χιλιόμετρα από την Τρίπολη, θα συναντήσουμε στο δεξί μας χέρι ένα πλάτωμα και ένα μνημείο, προς τιμή των πεσόντων Ελλήνων στην ατυχή μάχη των Τρικόρφων στις 23 Ιουνίου του 1825.

Μία πινακίδα δίπλα στο μνημείο, με την λέξη "Ταμπούρια", δείχνει προς Βορειοδυτικά. Από εδώ μονοπάτι 1.200 μέτρα θα μας οδηγήσει στο πρώτο και πιό εύκολα προσβάσιμο, ανατολικό ταμπούρι του Υψηλάντη (σε αυτό που φαίνεται από μακρυά και ο ιστός με την σχισμένη Ελληνική σημαία).

Ομορφη θέα και ξεκάθαρη εικόνα των τριών κορυφών των Τρικόρφων έχουμε από την Μονή της Επάνω Χρέπας.

Πηγές

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece

.   ..

Πως θα φθάσουμε

Λίγα μέτρα μετά το σημείο με το μνημείο των πεσόντων της μάχης του 1825, φεύγει δεξιά του δρόμου χωματόδρομος τον οποίο ακολουθούμε, για περίπου 300 μέτρα, μέχρι να τερματίσει. Από το σημείο αυτό, ξεκινά το μονοπάτι προς τα Τρίκορφα και το πρώτο, πιό εύκολα προσβάσιμο, ανατολικό ταμπούρι του Δ. Υψηλάντη.

Η τοποθεσία είναι εύκολα ανιχνεύσιμη, γιατί φαίνεται από μακρυά ο ιστός από την Ελληνική σημαία η οποία έχει τοποθετηθεί εκεί. Η απόσταση από το σημείο που ξεκινά η πεζοπορία είναι περίπου 800 μέτρα και θα ανεβούμε κατά 150 μέτρα υψόμετρο στα 1.050 μέτρα. Οσο πλησιάζουμε προς την κορυφή του λόφου και το Ανατολικό ταμπούρι, το "μονοπάτι" γίνεται όλο και πιό κακοτράχηλο με πολλές απότομες και κοφτερές λευκές πέτρες. Θέλει λοιπόν αρκετή προσοχή. Διάρκεια ανάβασης περίπου μισή ώρα.

Γιά το δυτικό ταμπούρι του Αϊ Βλάσση, που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Θ. Κολοκοτρώνης για οχύρωση, η επιπλέον πορεία έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

Και από τα δύο ταμπούρια, αλλά ιδιαίτερα από το Δυτικό, έχουμε όμορφη θέα προς το οροπέδιο και την πόλη της Τρίπολης.

Πηγές

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece

.   ..

Ιστορία

Οι Ελληνες χρησιμοποίησαν πρώτη φορά τα Τρίκορφα σαν σημείο οχύρωσης το 1770 στα Ορλωφικά. Το 1821, ο Κολοκοτρώνης, κατά την πολιορκία της Τριπολιτσάς, έκανε τα Τρίκορφα στρατιωτικό κέντρο των Ελλήνων. Τότε φτιάχτηκαν και τα περισσότερα ταμπούρια, που διασώζονται μέχρι σήμερα (με κυριότερα το Ανατολικό ταμπούρι του Δ. Υψηλάντη και το Δυτικό του Θ. Κολοκοτρώνη). Τέλος, εδώ δόθηκε η μάχη των Τρικόρφων στις 23 Ιουνίου του 1825, που κατέληξε σε μεγάλες Ελληνικές απώλειες με τον θάνατο περισσοτέρων των τριακοσίων Ελλήνων πολεμιστών.

Πηγές

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.3850 20.42MB