EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
ΚατασκευήΓεφύριΚατασκευή // Γεφύρι

Δομοκός

Πανέμορφο πέτρινο γεφύρι στην θέση 'Δομοκός' στον ποταμό Ερύμανθο, χτισμένο το 1870 από τους Αδελφούς Πουρνάρα από το Μοναστηράκι Γορτυνίας, 3Χλμ. βόρεια από το Βιδιάκι. Ευκολότερη η πρόσβαση από Ηλεία. Διατηρητέο μνημείο από το Υπ. Πολιτισμού το 2003.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 540

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 359
Χρονική Αναφορά : 19ος Αιώνας μ.Χ.
Πρόσβαση : ΧωματόδρομοςΧωματόδρομος
ΜονοπάτιΜονοπάτι
4X44X4
Προσιτό : ΜέτριαΜέτρια
Διάρκεια Επίσκεψης : 3 ώρες 20 λεπτά

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Κατασκευές

Γεφύρι - Μοναστηράκι
Γεφύρι
Γεφύρι
(Γεφύρι)
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΗ
Γεφύρι Δομοκός - Βιδιάκι Αρκαδίας
Κοινότητα
ΒΙΔΙΑΚΙ (9)
(Κοινότητα)
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΗ
Σχολείο - Βυδιάκι
Σχολείο
Σχολείο
(Σχολείο)
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΗ
.   ..

Τοποθεσία

Πανέμορφο πέτρινο γεφύρι στην θέση 'Δομοκός' στον ποταμό Ερύμανθο, χτισμένο το 1870 από τους Αδελφούς Πουρνάρα από το Μοναστηράκι Γορτυνίας, 3Χλμ. βόρεια από το Βιδιάκι. Ευκολότερη η πρόσβαση από Ηλεία. Διατηρητέο μνημείο από το Υπ. Πολιτισμού το 2003.

Πηγές

Τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece

.   ..

Πως θα Φτάσουμε

Για να φτάσουμε στο γεφύρι του Δομοκού έχουμε τρείς εναλλακτικές:

Η πρώτη είναι από το χωριό Βιδιάκι (περίπου 3 Χιλιόμετρα Βόρεια). Εν τούτοις τα μονοπάτια από το χωριό έχουν κλείσει και η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη χωρίς κάποιον (και είναι δύσκολο πλέον και να βρεθεί) που να γνωρίζει τα μέρη.

Η δεύτερη είναι λίγο πιό μακρυνή, και ξεκινά από τον μικρό οικισμό Πέτα, των Παραλογγιών. Και εδώ όμως θα συναντήσουμε τα ίδια προβλήματα.

Η τρίτη εναλλακτική είναι και η καλύτερη και είναι αυτή την οποία ακολουθήσαμε.Η προσέγγιση γίνεται ακολουθώντας την οδό Δ111, περνώντας τα Τριπόταμα και την Λάμπεια (Δίβρη) και ακολουθώντας την διασταύρωση αριστερά (στα 6 χιλιόμετρα από την Λάμπεια) προς τον νομό Ηλείας και την Κούμενη.

Στα 2Χλμ. περίπου από την διασταύρωση θα συναντήσουμε ένα σημείο όπου δεξιά και αριστερά του δρόμου που κινούμαστε φεύγουν κάθετα ως προς τον δρόμο δύο χωματόδρομοι. Εμείς θα στρίψουμε αριστερά, αλλά δεν θα πάμε στον κάθετο δρόμο. Θα κάνουμε όλο αριστερά και θα πάρουμε έναν μικρότερο λοξό χωματόδρομο και θα κινηθούμε στην ουσία αντίθετα προς την φορά του δρόμου που ερχόμαστε.

Ο χωματόδρομος αυτός δεν είναι καλός, και θα χρειασθούμε σε σημεία του όχημα 4x4. Προχωράμε όσο να τερματίσει ο δρόμος (υπάρχει εκεί σημείο αναστροφής) στα περίπου 2.200 μέτρα. Από εδώ και μετά θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας και η κατάβαση προς τον Ερύμανθο.

Θεωρητικά υπάρχει κάποιο μονοπάτι (που τμήματά του βρίσκουμε κατά την διαδρομή μας), αλλά πρακτικά κινούμαστε νότια και κατηφορικά, έχοντας στα δεξιά μας την ψηλή πυκνόφυτη πλαγιά. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε την πυκνή βλάστηση (κινούμαστε στα όριά της). Η πορεία μας στα περίπου 1.000 - 1.200 μέτρα θα μας βγάλει στις όχθες του όμορφου Ερύμανθου ποταμού. Από το σημείο αυτό και μετά κινούμαστε δεξιά, παράλληλα με την ροή του ποταμού (αλλά ψηλότερα). Στα 400 περίπου μέτρα θα συναντήσουμε το πανέμορφο πετρόκτιστο γεφύρι του Δομοκού να σκεπάζει επιβλητικά τις δύο όχθες του Ερύμανθου.

Τοπίο υψηλού φυσικού κάλλους θα σας αποζημιώσει για την κοπιαστική ανάβαση της επιστροφής που σας περιμένει! Υψομετρική διαφορά, της θέσης που ξεκινήσαμε, από το γεφύρι, περίπου 270 μέτρα. Διάρκεια ανάβασης 45'-60'.


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.4210 19.81MB