EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πολιτιστικό ΑξιοθέατοΚάστροΠολιτιστικό Αξιοθέατο // Κάστρο

Κάστρο Ζάγγολης

Κατεβαίνοντας το ρέμα της Κουτουπούς δεξιά (150μ. μετά το ρέμα του Λούλουγκα), προς το φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας,ψηλά στα βράχια της αριστερής όχθης θα συναντήσουμε μετά από επίπονο ανέβασμα το βυζαντινό καστράκι και το εκκλησάκι της Παναγίας της Ζάγγολης.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 645

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 516
Χρονική Περίοδος : Βυζαντινή Περίοδος
Πρόσβαση : ΜονοπάτιΜονοπάτι
Προσιτό : ΔύσκολαΔύσκολα
Διάρκεια Επίσκεψης : 3 ώρες

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Πολιτιστικά Αξιοθέατα

.   ..

Τοποθεσία

Το βυζαντινό Καστράκι της Ζάγγολης και το ομώνυμο ξωκκλήσι της Παναγιάς που στέκεται δίπλα του, βρίσκονται ψηλά στα βράχια της αριστερής όχθης του φαραγγιού της Ζαρμπάνιστας (230μ. μετά το ρέμα του Λούλουγκα), κατεβαίνοντας από Καστάνιτσα προς Αγιο Ανδρέα.

Πηγές

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece

.   ..

Πως θα Φθάσουμε

Ο "ευκολότερος" τρόπος για να φθάσουμε στο καστράκι της Ζάγγολης είναι περπατώντας μέσα στο ρέμα της Κουτουπούς που ξεκινά από την θέση Διπόταμα (λίγο μετά την σπηλιά της Αγίας Παρασκευής), 5 Χλμ από την Καστάνιτσα στον δρόμο προς Αγιο Ανδρέα (Από τα Διπόταμα μπορεί κανείς να ανηφορίσει προς την Καστάνιτσα και από το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι).

Στο ρέμα δεν θα κατέβουμε στην θέση Διπόταμα, αλλά θα συνεχίσουμε με το μηχανοκίνητο μέσο μας, για περίπου ένα χιλιόμετρο ακόμη, μέχρι που θα δούμε στα αριστερά μας ένα μικρό πλάτωμα του δρόμου με ένα παγκάκι. Εδώ θα σταθμεύσουμε και θα κατέβουμε προσεκτικά στην κοίτη του ρέματος.

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και σχετικά βατή (μην ξεχνάμε πως περπατάμε σε κοίτη ρέματος). Σε 2-3 σημεία υπάρχουν στενέματα με βράχια και λίγα νερά, αλλά υπάρχει δίοδος από τα πλάγια. Πλησιάζοντας προς το σημείο που θα συναντήσουμε το ρέμα του Λούλουγγα η κοίτη στενεύει και τα βράχια δεξιά και αριστερά μας ορθώνονται ψηλά. Στα χίλια μέτρα από εκεί που ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας μέσα στο ρέμα (και περίπου μετά από 25') θα ακούσουμε την ροή από τα νερά του Λούλουγγα που έρχονται από αριστερά μας.

Αν στρίψουμε αριστερά θα πάμε προς το περίφημο φαράγγι του Λούλουγγα (ένα από τα ομορφότερα της Πελοποννήσου), με τους καταρράκτες και τις λίμνες του, και την Σίταινα. Ευθεία θα δούμε ένα κόκκινο βέλος που γράφει "Ελένης" και μας οδηγεί μετά από απότομη ανάβαση σε μία σπηλιά μέσα σε βράχο. Από κάτω γκρεμός στον οποίο έπεσε και σκοτώθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, μία νιόπαντρη νέα (η Ελένη) την εποχή της κατοχής.

Εμείς θα στρίψουμε δεξιά προς την θέση Τριπόταμα. Σε περίπου 230 μέτρα θα φθάσουμε στο σημείο από όπου, αριστερά μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την ανάβασή μας για το καστράκι της Ζάγγολης και το εκκλησάκι της Παναγίας. Το κάστρο δεν φαίνεται από κάτω, δηλ. μέσα από το ρέμα. Υπάρχει ένα πλαστικό σημάδι (που κρέμεται από ένα κλαδί) για το σημείο. Αν παρ' όλα αυτά το χάσουμε και συνεχίσουμε ευθεία, λίγα μέτρα πατακάτω (30μ-50μ), υπάρχει ανισοϋψές σημείο που δεν περνιέται χωρίς εξοπλισμό, οπότε αναγκαστικά γυρίζουμε πίσω.

Η αρχική ανάβαση προς το Κάστρο ξεκινά αρκετά απότομα και χρειάζεται προσοχή. Η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη (περίπου χίλια μέτρα) και ανεβαίνουμε σε υψόμετρο περί τα 200 μέτρα. Μετά την πρώτη αρχική ανάβαση από το ρέμα, υπάρχουν τα γνωστά κόκκινα σημάδια, τα οποία μας καθοδηγούν στο μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η επίπονη ανάβαση μας ανταμείβει στο τέλος με την εντυπωσιακή εμφάνιση του κάστρου (που τώρα έχει μετατραπεί σε μαντρί...) χτισμένου μέσα στον βράχο, απρόσιτο και έρημο. Αριστερά μας στέκεται κατάλευκο το ξωκκλήσι της Παναγίας της Ζάγγολης. Προχωρώντας δεξιά του Κάστρου το μονοπάτι καταλήγει σε ένα ακόμη όμορφο εκκλησάκι. Πανέμορφο και άγριο το τοπίο, μία συνολικά μοναδική εμπειρία που αξίζει να την δοκιμάσετε. Συνολικός χρόνος διαδρομής από τα Διπόταμα μέχρι και το κάστρο της Ζάγγολης περίπου 75'-90' (χωρίς στάσεις).

Αν μπορέσουμε να συνεχίσουμε, στο ρέμα της Κουτουπούς, και αφού αυτό έχει ενωθεί με το ρέμα του Λούλουγγα, τότε λίγο μετά το κάστρο της Ζάγγολης θα συναντήσουμε το ρέμα Μαζιάς (στην θέση Τριπόταμα). Από εδώ ξεκινά πλέον ο Βρασιάτης ποταμός (Χάραδρος) ο οποίος φθάνει μέχρι την παραλία του Αγίου Ανδρέα.


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.3955 20.39MB