EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πολιτιστικό ΑξιοθέατοΑρχαιολογικός ΧώροςΠολιτιστικό Αξιοθέατο // Αρχαιολογικός Χώρος

Ισιωμα Καρυών - 'Ψηλός' Αι-Γιάννης

Ακολουθώντας, με τα πόδια, την διαδρομή του χάρτη, θα βρούμε μετά από πεζοπορία και ανάβαση 30-40', πνιγμένο μέσα στα πουρνάρια, το ερειπωμένο εκκλησάκι του ψηλού Αϊ Γιάννη κτισμένο πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Παρρασίου Απόλλωνα.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 540

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 690
Χρονική Περίοδος : Κλασική Εποχή
Πρόσβαση : ΜονοπάτιΜονοπάτι
Προσιτό : ΔύσκολαΔύσκολα
Διάρκεια Επίσκεψης : 1 ώρα 30 λεπτά

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

Τοποθεσία

Πάνω από το χωριό Ισιωμα Καρυών, στην περιοχή που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κρητέα, ο Ελληνας αρχαιολόγος και ακαδημαικός Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης, το 1903, ανακάλυψε την ύπαρξη ιερού του Πυθίου Απόλλωνα, επονομαζομένου και Παρρασίου.

Στην ίδια, με τον αρχαίο ναό θέση, που σήμερα ονομάζεται Μάρμαρα (από τις ίσιες, σαν μάρμαρα, πέτρες της απέναντι πλαγιάς), θα βρούμε μισογκρεμισμένο και πνιγμένο μέσα στα πουρνάρια το εκκλησάκι του Αι-Γιάννη του επονομαζομένου και "Ψηλού". Πέτρες του αρχαίου ναού στηρίζουν ακόμη τους μισογκρεμισμένους τοίχους του. Η Αγία Τράπεζα του ναού, πεσμένη στο χώμα πάνω από τα κεραμμίδια της γκρεμισμένης στέγης, λέγεται πώς ήταν το θυσιαστήριο του Αρχαίου Ναού.

Πηγές

Η Αρχαία Παρρασία

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece

.   ..

Πώς θα πάμε

Ερχόμενοι από Μεγαλόπολη, διασχίζουμε το χωριό Ισιωμα Καρυών, περνάμε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ανηφορίζουμε προς το κοιμητήριο. Στο σημείο αυτό πρέπει να αφήσουμε το μηχανοκίνητο μέσο μας και να συνεχίσουμε στον ανηφορικό χωματόδρομο με τα πόδια (ο δρόμος από ένα σημείο και μετά έχει κλείσει από τα χορτάρια). Σε απόσταση περίπου 1.650 μέτρων ο δρόμος τερματίζει σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με νεαρά πλατάνια και νερά (που το καλοκαίρι, τουλάχιστον, έχουν δυστυχώς 'στερέψει').

Για να βρούμε τον Αι-Γιάννη, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημάδι (βέβαια υπάρχει το μονοπάτι στο χάρτη μας και τα γεωγραφικά μας στίγματα). Περίπου στα 100-150 μέτρα πριν από τις πηγές θα πρέπει να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε στην πλαγιά αριστερά μας, σχετικά κάθετα. Το εκκλησάκι βρίσκεται στα 400-450 μέτρα, από τον δρόμο. Το άσχημο είναι ότι ούτε συγκεκριμένο μονοπάτι υπάρχει, ούτε φαίνονται από μακρυά τα ερείπια του ναού, καθώς έχουν αρχίσει να χάνονται μέσα στα πουρνάρια. Δείτε το σαν μία ενδιαφέρουσα αναζήτηση.

Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχει ο ίδιος ο ναός (κτισμένος με υλικά από τον αρχαίο ναό του Παρρασίου Απόλλωνα) η θέα από το σημείο αυτό προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης (και τις καμινάδες του εργαστασίου της ΔΕΗ) είναι φανταστική.

Ο συνολικός χρόνος της εκδρομής μας για να φτάσουμε στις πηγές και μετά στον Ψηλό Αι-Γιάννη είναι 30'-45'.


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.3905 20.28MB