EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πολιτιστικό ΑξιοθέατοΜουσείοΠολιτιστικό Αξιοθέατο // Μουσείο

Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας, στεγάζεται στο τριώροφο πυργόσπιτο του 18ου αιώνα της οικίας Χατζή. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της χώρας μας.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 540

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 1078
Διεύθυνση :  Στεμνίτσα, Στεμνίτσα,
TEL: 27950 81252
Λειτουργεί : Από 1 Οκτωβρίου έως 30 Ιουνίου
  Δευ-Παρ 10:00-13:00.
  Σαβ-Κυρ 10:00-14:00.

Από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου
  Τετ, Πεμ, Σαβ 10:00-13:00, 17:00-20:00.
  Παρ 17:00-20:00.

Κατάλληλο για : ΟικογένειεςΟικογένειες
ΝέοιΝέοι
ΠλήθοςΠλήθος
Πρόσβαση : ΔρόμοςΔρόμος
Προσιτό : ΟμαλάΟμαλά
Κατηγορία Κόστους : Πολύ φθηνόΠολύ φθηνό
Κόστος από : 1 Ευρώ
Διάρκεια Επίσκεψης : 30 λεπτά

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Πολιτιστικά Αξιοθέατα

Αρχαία Γόρτυς
Αρχαιολογικός Χώρος
Αρχαία Γόρτυς
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΤΡΙΚΟΛΩΝΑ
Αρκαδία - Αρχαία Γόρτυς - Ρωμαϊκά Λουτρά
Αρχαιολογικός Χώρος
Ιαματικά Λουτρά
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΤΡΙΚΟΛΩΝΑ
Ασκληπιείο - Αρχαία Γόρτυς
Αρχαιολογικός Χώρος
Ασκληπιείο
(Αρχαιολογικός Χώρος)
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΤΡΙΚΟΛΩΝΑ
Χαστούπειος Βιβλιοθήκη - Πνευματικό Κέντρο - Στεμνίτσα
Πολιτιστικό Κέντρο
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΤΡΙΚΟΛΩΝΑ
Στεμνίτσα
Δημ. Κοινότητα
ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ (77)
(Δημ. Κοινότητα)
ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΤΡΙΚΟΛΩΝΑ
.   ..

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας στεγάζεται σε δυο κτίρια, εκ των οποίων το πρώτο είναι ένα τριόροφο σπίτι του 18ου αιώνα, πρώην οικία Γεωργίου Χατζή, το οποίο παραχωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Στεμνίτσας και στη συνέχεια στο ΄Ιδρυμα με την επωνυμία « Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας» για να λειτουργήσει ως Μουσείο. Το 1995 οικοδομήθηκε με παραδοσιακούς όρους δόμησης το δεύτερο κτίριο με δαπάνες των: Ιωάννη και Ειρήνης Σαββοπούλου, Παναγιώτη Αγγελόπουλου καθώς και Ιωάννη Μαρτίνου. Στο Λαογραφικό Μουσείο αφενός παρουσιάζονται αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων, εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού αφετέρου εκτίθενται μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, κεντήματα, φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, φιγούρες θεάτρου σκιών φιλοτεχνημένες από τον καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα.

Παλαιά πτέρυγα Στο Ισόγειο εκτίθενται - σε αναπαράσταση - εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων (αργυροχρυσοχόου, κηροπλάστη, καμπανά-κουδουνά, καλαντζή, κανταρτζήδων με μέτρα και σταθμά, τσαγκάρη, καθώς και αποστακτήριο σταφυλιών). Στο Μεσοπάτωμα έχουν διαμορφωθεί εσωτερικά του στεμνιτσιώτικου σπιτιού με αυθεντικά έπιπλα, υφαντά, μεταξωτά, φωτογραφίες, κασέλες, αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά. Πρόκειται για τη σάλα ενός εύπορου σπιτιού του 19°ου αιώνα, δωμάτιο με αργαλειό και εργαλεία υφαντικής καθώς το τρίχωρο (χειμωνιάτικο, κάμαρη και κελάρι) μιας μεσαίας οικονομικά οικογένειας. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο με προθήκες χώρο η συλλογή/δωρεά του ζεύγους Σαββοπούλου, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που εκπροσωπούν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής λαϊκής τέχνης: ενδυμασίες, αργυροχοϊα, κεντήματα, υφαντά, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες.

Νέα πτέρυγα Στο Μεσοπάτωμα έχει διαμορφωθεί μια αίθουσα διαλέξεων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για προβολές και παρουσιάσεις, ενώ φιλοξενούνται επιτοίχιες βιτρίνες με αντικείμενα εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοίας, υφαντά και άλλα είδη οικιακής τέχνης. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η Συλλογή του καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα (φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες), δωρεά της οικογένειάς του καθώς και αστικές και αγροτικές ενδυμασίες.

Πηγή Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.4577 20.79MB