EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πολιτιστικό ΑξιοθέατοΚάστροΠολιτιστικό Αξιοθέατο // Κάστρο

Κάστρο Μπεζενίκου

Απλώνεται στην κορυφή του βράχου που καλύπτει την νότια πλευρά της Βλαχέρνας. Ακολουθούμε τον δρόμο για την Ι.Μ. της Παναγίας της Ελεούσας. Η ανάβαση για την γκρεμισμένη πύλη του κάστρου ξεκινά από την σπηλιά της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας (15'-20').
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 435

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 1250
Χρονική Περίοδος : Βυζαντινή Περίοδος
Πρόσβαση : ΜονοπάτιΜονοπάτι
Προσιτό : ΔύσκολαΔύσκολα
Διάρκεια Επίσκεψης : 1 ώρα 20 λεπτά

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Πολιτιστικά Αξιοθέατα

Ιερά Μονή Παναγίας Βλαχέρνας
Κοινότητα
ΒΛΑΧΕΡΝΗ (15)
(Κοινότητα)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, Λεβίδι
Τάφος Αλέξη Νικολάου - Βλαχέρνα - Αρκαδία
Ιστορική Τοποθεσία
Τάφος Αλέξη Νικολάου
(Ιστορική Τοποθεσία)
ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη, Λεβίδι
.   ..

Τοποθεσία

Το κάστρο του Μπεζενίκου απλώνεται στην κορυφή του βράχου που καλύπτει την νότια πλευρά της Βλαχέρνας. Από το πάνω μέρος της Βλαχέρνας, ακολουθούμε την όμορφη, μέσα στα έλατα, χωμάτινη διαδρομή για το μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας. Η απόσταση είναι 3Χλμ.

Σταθμεύουμε ακριβώς κάτω από τα σκαλοπάτια που το ανέβασμά τους μας οδηγεί στην σπηλιά της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας. Για να κατευθυνθούμε προς το κάστρο, και αφού ανέβουμε τα σκαλοπάτια ακολουθούμε την διαδρομή δεξιά, ακριβώς δηλ. αντίθετα από την σπηλιά της Παναγίας. Αμέσως μετά "αναρριχόμαστε" κάθετα προς τα πάνω. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μονοπάτι, και σε μερικά σημεία η κλίση είναι αρκετά απότομη. Η διαδρομή μέχρι την γκρεμισμένη πύλη του κάστρου είναι σύντομη (150μ-200μ). Διάρκεια ανάβασης 15'.

Πηγές

Κάστρο Μπεζενίκου

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece

.   ..

Ιστορία

Το κάστρο του Μπεζενίκου, της Βλαχέρνας πιθανότατα κτίσθηκε την εποχή που οι Βυζαντινού του Δεσποτάτου του Μορέως ανέκτησαν την Γορτυνία. Κτισμένο σε απόκρημνο βράχο και με προσβαση μόνο από την πλευρά της πύλης του, ήταν πολύ δύσκολο να κυριευθεί. Ακόμη και αυτός, ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν μπόρεσε να το κατακτήσει.

Το κάστρο είναι εκτεταμένο και διακρίνονται βυζαντινά οχυρωματικά στοιχεία καθώς και δύο πύργοι του στην ΝΑ πλευρά του. Στο εσωτερικό του ενός πύργου (του μικρότερου) υπήρχε στέρνα.

Κατεβαίνοντας προς την σπηλιά της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας και παίρνοντας τον δρόμο για το, μέσα στον βράχο κτισμένο, Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας θα συναντήσουμε τον τάφο του Λεβιδιώτη αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Αλέξη Νικολάου, ο οποίος είχε ως ορμητήριό του την Μονή και σκοτώθηκε σε μάχη τον Νοέμβριο του 1826.

Πηγές

Κάστρο Μπεζενίκου

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για την Αρκαδία του Exploring Greece


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.4215 20.37MB