EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Διαδρομή στο Βουνό

Μετά τον γύρο των Σπετσών, εξίσου απολαυστική είναι και η βουνίσια διαδρομή (10χλμ.) που μπορεί να ξεκινήσει από την ΙΜ Γοργοεπικόου και να καταλήξει στην Βρέλλου, διασχίζοντας στην μέση το νησί, περνώντας από το υψηλότερο σημείο του, τον Πρ. Ηλία (245μ).
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 645

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 84

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Αγία Μαρκέλλα
Εκκλησία
Αγία Μαρκέλλα
(Εκκλησία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Αγιος Αδριανός
Εκκλησία
Αγιος Αδριανός
(Εκκλησία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Κτήμα Μπόταση - Χαρά
Αρχοντικό Σπίτι
Κτήμα Χαρά
(Αρχοντικό Σπίτι)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παναγία Ελώνα
Εκκλησία
Παναγία Ελώνα
(Εκκλησία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παναγία Καψοδεματούσα
Εκκλησία
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Μοναστήρι Παναγίας Γοργοεπικόου
Μοναστήρι
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Προφήτης Ηλίας
Εκκλησία
Προφήτης Ηλίας
(Εκκλησία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Συνάντηση Κυνηγών
Αλλη Περιοχή
Συνάντηση Κυνηγών
(Αλλη Περιοχή)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ

Παρόμοια: Προτάσεις/Προσφορές

Μοναστήρι Αγίων Πάντων
Πρόταση
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παραλία Αγίων Αναργύρων
Πρόταση
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Αναργύρειος Σχολή
Πρόταση
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παραλία Αγίας Παρασκευής
Δήμος ΟΤΑ
Σπέτσες (563)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ
.   ..

Σπέτσες: Διαδρομή στο Βουνό

Μετά τον γύρο των Σπετσών, εξίσου απολαυστική είναι και η βουνίσια διαδρομή, που μπορεί να ξεκινήσει από δύο εναλλακτικά σημεία και να καταλήξει στην Bρέλλου, διασχίζοντας στην μέση το νησί, και περνώντας από το υψηλότερο (245μ.) σημείο του, τον Πρoφήτη Ηλία.

Η πρώτη επιλογή, για να ξεκινήσουμε την διαδρομή, είναι από την Μονή Γοργοεπικόου, στα 1.200 μέτρα δυτικά από την Μονή των Αγίων Πάντων. Η δεύτερη, και αυτή που θα ακολουθήσουμε εδώ, είναι να συνεχίσουμε τον δρόμο μας από το νεκροταφείο του Αγίου Αδριανού το οποίο συναντήσαμε στην γνωριμία μας με το Καστέλι.

Η Διαδρομή ειναι καλύτερα, για να την απολαύσουμε, να γίνει με τα πόδια αλλά μπορείτε να την κάνετε και με μηχανή ή ποδήλατο (έχει πάντως αρκετή ανηφόρα μέχρι τον Προφήτη Ηλία).

Ξεκινώντας την εκδρομή μας, στα 500 μέτρα από τον Αγιο Αδριανό, θα συναντήσουμε ένα περιφραγμένο κτήμα με το όνομα Πορτ Αρθουρ (λιμάνι της Βόρειας Κίνας που το 1898 είχε παραχωρηθεί στην τσαρική Ρωσία). Στα 250μ. Από το Πορτ Αρθουρ, συνεχίζοντας την πορεία μας προς το βουνό θα βρούμε στα δεξιά μας το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαρκέλλας.

Συνεχίζοντας από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρκέλλας, για άλλα 250μ., θα βρούμε στα δεξιά μας το εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχερνιώτισσας, του Τζίλα ή Καψοδεματούσα. Η Παναγία αυτή είχε την φήμη ότι βοηθά τις εγκυμονούσες.

Από την Παναγία και μετά, αρχίζουμε και μπαίνουμε σε ένα πευκόφυτο δάσος, και στα 650 μέτρα φθάνουμε στο σημείο που είναι γνωστό σαν Συνάντηση των Κυνηγών. Η συνάντηση με το καταφύγιο των κυνηγών (το παλιό αριστερά, το νέο δεξιά) βρίσκεται στα 2.5χλμ. από την ντάπια και από το σημείο αυτό ξεκινούν διαδρομές προς τρία διαφορετικά σημεία (Παναγία Ελώνα (1.600 μέτρα) και Κτήμα Χαρά (1.000 μέτρα) αμέσως αριστερά, Αγιοι Ανάργυροι αριστερά,(3.100 μέτρα) και ευθεία προς Προφήτη Ηλία (1.200 μέτρα)).

Ξεκινάμε πρώτα, αμέσως αριστερά προς το Κτήμα Χαρά και την Παναγία Ελώνα. Στα 1.000μ. φθάνουμε στο κτήμα Χαρά της οικογένειας Μπόταση. Πανέμορφο και μεγάλο κτήμα, με ερειπωμένο σπίτι (τελευταίοι κάτοικοι του οι αδελφές Μαρία και Ειρήνη Μπόταση). Μέσα στο Κτήμα Χαρά ξεχωρίζει ένα εκκλησάκι, ρομανικού ρυθμού, προς τιμήν της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας που έχτισε ο Ιωάννης Μπότασης το 1901 και είναι αντίγραφο ναού των Γαλλικών Αλπεων όπου παραθέριζαν οι Μποτασαίοι.

Συνεχίζοντας από το κτήμα Χαρά για άλλα 600 μέτρα, θα φθάσουμε στον λόφο της Ελωνας, που στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελωνας και τα ερειπωμένα σπίτια της οικογένειας Μιμηκόπουλου. Εδώ βρίσκεται και ο τάφος του μοναχού Ακάκιου Κούτση.

Ξαναγυρίζουμε πίσω στην Συνάντηση των Κυνηγών και συνεχίζουμε ευθεία προς τον Προφήτη Ηλία. Στα 180μ. αριστερά μας, θα βρούμε τα ερείπια του σπιτιού του παλιού Δημάρχου Σπετσών Δημήτριου Λεωνίδα. Το σπίτι ρήμαξε από τον καιρό της κατοχής.

Στα 200 μέτρα από τα ερείπια του σπιτιού του Δ. Λεωνίδα ο δρόμος αριστερά φεύγει προς Αγίους Αναργύρους (πιό δύσβατος από τον πρώτο, στην Συνάντηση, αλλά συντομότερος, στα 2.600 μέτρα) και δεξιά προς Παναγία Δασκαλάκη. Θα φθάσουμε μετά από 300 μέτρα, για να βρούμε την εκκλησία της Παναγίας και το κτήμα με τα ερείπια του σπιτιού του βιομήχανου Δασκαλάκη. Ισως το καλύτερο δασικό σημείο των Σπετσών με υπέροχη φύση (μέσα στα πεύκα) και θέα.

Η αναζήτησή μας για την κορυφή (245μ.) και τον Προφήτη Ηλία θα χρειασθεί περπάτημα άλλων 850 μέτρων. Από εδώ ξεκινά όμορφος (αν και μεγάλο τμήμα του δάσους τώρα ξαναγεννιέται από την φωτιά) δασικός δρόμος 4.3χλμ. προς την Βρέλου.

Η δασική διαδρομή (4.3χλμ.) από Προφήτη Ηλία προς Βρέλου είναι πανέμορφη. Στην πορεία της θα περάσουμε 13 πέτρινα γεφύρια από πέτρα Δοκού με κράσπεδα από την καφεκόκκινη πέτρα της Αίγινας.

Η απολαυστική ταλαιπωρία μας θα ανταμειφθεί και με το παραπάνω, όταν θα φθάσουμε στην όμορφη πευκόφυτη παραθαλάσσια περιοχή των Σπετσών, την Βρέλου. Δυστυχώς, η φωτιά του 2000 έκαψε μεγάλο μέρος του πευκοδάσους πάνω από την παραλία φθάνοντας σχεδόν μέχρι την θάλασσα. Η παραλία του Βρέλλου εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε μία πλήρως οργανωμένη παραλία. Πρίν 10-15 χρόνια ήταν μία απόμερη και ερημική παραλία των Σπετσών. Σήμερα κάνει εκεί την τελευταία του στάση το λεωφορείο του Λιγονερίου (και μάλλον θα επιστρέψουμε με αυτό!). Λευκό βότσαλο και βραχώδης βυθός.

Πηγές

Σπέτσες

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.3680 19.68MB