EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Γύρος Σπετσών

Ισως η πιό απολαυστική εμπειρία στις Σπέτσες είναι ο γύρος του νησιού με όποιο μέσο επιθυμείτε. Θα προτείνουμε το ποδήλατο ή τα πόδια (με φεγγαράδα). Το μήκος του δρόμου, που πλέον είναι όλος άσφαλτος, είναι 24 Χλμ. με αρκετές ανηφοροκατηφόρες.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 742

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 10

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Παραλία Αγίας Μαρίνας
Παραλία
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παραλία Αγίων Αναργύρων
Παραλία
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
DSC02344_Spetses_Scholes1
Παραδοσιακή Κατασκευή
Αναργύρειος Σχολή
(Παραδοσιακή Κατασκευή)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Βρέλλος
Αλλη Περιοχή
Βρέλλος
(Αλλη Περιοχή)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παραλία Ορμου Ελένης
Παραλία
Ελένης
(Παραλία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παραλία Ζωγεριάς
Παραλία
Ζωγεριά
(Παραλία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Θέα προς Αγία Παρασκευή
Ωραία θέα
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Ξυλοκέριζα
Σημείο Διαδρομής
Ξυλοκέριζα
(Σημείο Διαδρομής)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
DSC02303_Spetses_Oikismos_Michanikon
Οικισμός
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Προς Τσάκωνα
Σημείο Διαδρομής
Προς Τσάκωνα
(Σημείο Διαδρομής)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Σχολές - Παραλία
Παραλία
Σχολές
(Παραλία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ

Παρόμοια: Προτάσεις/Προσφορές

Μοναστήρι Αγίων Πάντων
Πρόταση
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Σπέτσες - Θέα Προφήτη Ηλία από Παναγία Δασκαλάκη
Πρόταση
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Αναργύρειος Σχολή
Πρόταση
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ
Παραλία Αγίας Παρασκευής
Δήμος ΟΤΑ
Σπέτσες (563)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ
.   ..

Γύρος Σπετσών

Ισως η πιό απολαυστική εμπειρία στις Σπέτσες είναι ο γύρος του νησιού με όποιο μέσο επιθυμείτε. Θα προτείνουμε το ποδήλατο ή τα πόδια (με φεγγαράδα). Το μήκος του δρόμου, που πλέον είναι όλος άσφαλτος, είναι 24 χλμ. με αρκετές ανηφοροκατηφόρες. Πρόσφατα έχει καθιερωθεί ο γύρος και σαν αθλητικό γεγονός. Στην πορεία του θα γνωρίσουμε όλο το νησί, την φύση του, τις παραλίες του, τις ομορφιές του.

Η περιγραφή που ακολουθεί ξεκινά από την Αγία Μαρίνα και καταλήγει, κάνοντας τον γύρο του νησιού, στις Σχολές.

Ο γύρος μας μπορεί να ξεκινήσει και από την παραλία του Αγίου Μάμα, εκεί που είναι και η αφετηρία του λεωφορείου που κάνει την διαδρομή προς Αγίους Αναργύρους και Αγία Παρασκευή. Η απόσταση από τον Αγιο Μάμα έως τους Αγίους Αναργύρους είναι 12Χλμ.

Στα 1.900 μέτρα από τον Αγιο Μάμα, φθάνουμε στην Αγία Μαρίνα. Παλιά εδώ λειτουργούσαν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης του νησιού (μπουζούκια). Την δεκαετία του '80 με τις ντισκοτέκ, εδώ βρίσκαμε την Disco Fever (και στο Παλιό Λιμάνι την Disco Figaro).

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας έχει εξελιχθεί σε μία κοσμοπολίτικη πλάζ. Οργανωμένη με θαλάσσια σπόρ, ποτό και φαγητό. Παλιά η παραλία είχε μεγάλα βότσαλα, σήμερα είναι αρκετά πιό "φιλική" για τους λουόμενους. Η θάλασσα πεντακάθαρη. Βυθός σχετικά αμμώδης.

Στο αριστερό άκρο της παραλίας, στο υψωματάκι, στέκεται περήφανο το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Εδώ υπήρχε πρωτοελλαδικός οικισμός της 3ης χιλιετίας π.χ. και τα ευρήματα που βρέθηκαν βρίσκονται στο Μουσείο των Σπετσών.

Εαν επιθυμείτε λίγη απομόνωση, ιδανικό μέρος για κολύμπι στην Αγία Μαρίνα είναι στον κολπίσκο πίσω από το λοφάκι της Εκκλησίας. Αριστερά της εκκλησίας ξεκινά μονοπατάκι που κατεβαίνει στον κόλπο. Υπάρχει και μικρή βοτσαλωτή παραλία αλλά και βραχάκια.

Ακριβώς απέναντι από την Εκκλησία και ψηλά, πάνω από την παραλία θα διακρίνουμε την Μονή των Αγίων Πάντων, την οποία θα επισκεφθούμε σε ξεχωριστή διαδρομή.

Φεύγοντας από Αγία Μαρίνα προς Αγίους Αναργύρους στα αριστερά μας (στα 800 μέτρα) θα συναντήσουμε μία μικρή, ήσυχη παραλία με βότσαλο και βραχώδη βυθό. Δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, απλά έχει ελάχιστο κόσμο και ησυχία. Δίπλα ακριβώς θα προσπεράσουμε και το Ελικοδρόμειο των Σπετσών.

Στα αριστερά μας φαίνεται καθαρά στο βάθος η καταπράσινη Σπετσοπούλα Το διάσημο νησί του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. Είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Λεωνίδα και παραχωρήθηκε με συμβόλαιο 99 ετών στον Σταύρο Νιάρχο, ο οποίος την μετέτρεψε σε κυνηγετικό καταφύγιο.

Ο Κουζουνός είναι μία πολύ όμορφη παραλία στο 1.7 χλμ. Από την Αγία Μαρίνα. Η πρόσβαση από την ξηρά έχει περιορισθεί (λόγω των σπιτιών που έχουν κτισθεί δίπλα στην θάλασσα) σε ένα πολύ μικρό μονοπατάκι που θέλει λίγο προσοχή για να το βρούμε. Αξίζει τον κόπο να το αναζητήσουμε και να την επισκεφθούμε.

Κατά μήκος της Διαδρομής από Κουζουνό προς Ξυλοκέριζα θα δούμε στα αριστερά μας όμορφους ορμίσκους με μικρές παραλίες (ευκολότερα προσβάσιμες από την θάλασσα). Η θέα προς Σπετσοπούλα είναι μοναδική και μπορούμε να την απολαύσουμε σε διάφορα σημεία της διαδρομής.

Λίγο πριν την Ξυλοκέριζα (στα 4.5 χλμ. από την Αγία Μαρίνα) στον δρόμο προς Αγίους Αναργύρους, βρίσκεται ο χώρος καύσης και απόθεσης των απορριμάτων του νησιού. Ακόμη ούτε λόγος για υγειονομική ταφή.

Στα 6 χλμ. από την Αγία Μαρίνα φθάνουμε πάνω από την όμορφη παραλίας της Ξυλοκέριζας.Από εδώ ξεκινά η κατάβαση του δρόμου (περίπου 550 μέτρα) για την παραλία και τον όρμο της Ξυλοκέριζας. Το κατέβασμα είναι εύκολο, η επιστροφή δυσκολότερη. Εδώ κάνει στάση και το λεωφορείο των Αγίων Αναργύρων. Η παραλία διαμορφώθηκε σχετικά πρόσφατα (τα τελευταία 15 χρόνια). Είναι μεγάλη, βοτσαλωτή, με βραχώδη βυθό.

Επόμενο σημείο ενδιαφέροντος, είναι η περιοχή της Ξωκέριζας (στα 8Χλμ. από την Αγία Μαρίνα). Λίγο μετά την Ξυλοκέριζα μπορούμε να πάρουμε αριστερά τον χωματόδρομο προς την περιοχή της Ξωκέριζας και να καταλήξουμε σε έναν πολύ όμορφο πευκόφυτο όρμο με βίλες και την πολύ όμορφη μικρή παραλία της Ελένης (στα 1.200 μέτρα από εκεί που στρίψαμε αριστερά για Ξωκέριζα).

Στα 9.5 χλμ. από την Αγία Μαρίνα ξεκινά μία μεγάλη κατηφόρα (για τους λάτρεις του ποδηλάτου) που καταλήγει (μετά από περίπου 400μ.) στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων με την μεγαλύτερη παραλία των Σπετσών. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια. Από το σημείο αυτό έχουμε μία πολύ όμορφη θέα της παραλίας των Αγίων Αναργύρων.

Στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων υπάρχουν δύο εκκλησάκια προς τιμή των Αγίων. Η μία από τις δύο εκκλησίες είναι δίπλα στην παραλία. Το όνομα Ανάργυρος στις Σπέτσες ήταν πολύ διαδεδομένο όπως και το Παρασκευή.

Η παραλία των Αγίων Αναργύρων είναι η μεγαλύτερη των Σπετσών. Ομορφη βοτσαλωτή παραλία με αμμώδη βυθό, οργανωμένη, προσφέρει και θαλάσσια σπόρ. Το λεωφορείο από Αγιο Μάμα, σταματά στην είσοδο της παραλίας δίπλα στο εστιατόριο.Πάει και καίκι από την ντάπια.

Στα δεξιά άκρη της παραλίας των Αγ. Αναργύρων ξεκινά μονοπάτι που θα μας οδηγήσει (σε 500μ. από την εκκλησία) σε μία θαλάσσια σπηλιά, την Σπηλιά του Μπεκίρη με εσωτερική μικρή αμμουδιά! Εδώ λέγεται πώς είχαν κρυφθεί στα Ορλωφικά, γυναικόπαιδα, που τα πρόδωσε ο Μπεκίρης και σφαγιάσθηκαν.

Συνεχίζουμε προς την επόμενη στάση μας, την πανέμορφη παραλία της Αγίας Παρασκευής (στα 11.8Χλμ. από την Αγία Μαρίνα). Η καταπράσινη με πεύκα παραλία της Αγίας Παρασκευής θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη των Σπετσών. Χονδρό βότσαλο και όμορφα κρυστάλλινα νερά. Μπορούμε να έρθουμε και με το λεωφορείο και με τα καίκια που κάνουν τις ημερήσεις εκδρομές.

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου και αξίζει να απολαύσετε την βραδυνή επίσκεψη (ή και την διανυκτέρευση εκεί στην ύπαιθρο) με το καίκι και την φεγγαράδα.

Μετά την παραλία της Αγίας Παρασκευής ο δρόμος ανηφορίζει απότομα και περνά πάνω από τον όρμο του Τσάκωνα (στα 1700 μέτρα από την Αγ. Παρασκευή). Στο ύψος του όρμου από ψηλά, θα δούμε στα αριστερά μας την ερημική και όμορφη παραλία του Τσάκωνα. Από τον δρόμο ξεκινά μονοπάτι 150μ. που ύστερα από πεντάλεπτο περπάτημα καταλήγει σε αυτήν την απόμερη βοτσαλωτή παραλία με τον βραχώδη βυθό.

Στα 3.200 μέτρα από την Αγία Παρασκευή, στα αριστερά μας, φεύγει χωματόδρομος προς το Ακρωτήρι Καμάρες και την περιοχή Ρεματάκια. Εδώ υπάρχουν ερείπια πύργου της Βυζαντινής Εποχής και μία όμορφη απόμερη και αμμουδερή παραλία δυτικά στις Καμάρες. Ο χωματόδρομος αυτός καταλήγει στην Ζωγεριά, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε για 2.5 χλμ. ακόμη και θα πάρουμε την κανονική διασταύρωση αριστερά προς Ζωγεριά.

Από το σημείο της διασταύρωσης, μέχρι να κατέβουμε κάτω στην θάλασσα, στον μεγάλο όρμο, η απόσταση είναι άλλα 900 μέτρα. Ο όρμος της Ζωγεριάς είναι ο ομορφότερος του νησιού. Στην ουσία αποτελείται από δύο όρμους, τον μεγάλο με την εκκλησία της Ανάληψης και στην άκρη του τον Αγ. Γεώργιο και τον μικρό, με την οργανωμένη παραλία, την ταβέρνα και τον μώλο που δένουν τα καίκια.

Η εκκλησία της Ανάληψης οικοδομήθηκε το 1853. Στην περιοχή που λέγεται Λαζαρέτο, στο μέσο του όρμου, λειτούργησε στα μέσα του 19ου αιώνα λοιμοκαθαρτήριο για τους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες, λόγω των επιδημιών χολέρας και πανούκλας που είχαν ξεσπάσει στην Ευρώπη το 1837.

Στα 500 μέτρα από την Ανάληψη, στην άκρη του όρμου της Ζωγεριάς, θα συναντήσουμε το όμορφο, δίπλα στην θάλασσα, εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα, το εκκλησάκι, αποτελεί κοσμική επιλογή για την τέλεση γάμων από την Αθήνα. Λίγα χρόνια πρίν,το 1989, η εκκλησία ήταν ετοιμόρροπη μέχρι που οι Κ. Θυμαράς και Π. Μαθιός αποφάσισαν να την ξανακτίσουν.

Ο μικρός όρμος της Ζωγεριάς καταλήγει σε μία πολύ όμορφη αμμουδερή, ήπια οργανωμένη παραλία με ήρεμα πρασινογάλαζα νερά. Ισως τα καλύτερα νερά για κολύμπι των Σπετσών. Ωραίες μικρές παραλίες, πιό απόμερες, υπάρχουν και στον μεγάλο όρμο της Ζωγεριάς.

Αφήνουμε την όμορφη Ζωγεριά, ξανανεβαίνοντας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, και σε περίπου 2.000 μέτρα φθάνουμε σε μία ομορφη πευκόφυτη παραθαλάσσια περιοχή των Σπετσών, τον Βρέλλο. Δυστυχώς, η φωτιά του 2000 έκαψε μεγάλο μέρος του πευκοδάσους πάνω από τον Βρέλλο φθάνοντας σχεδόν μέχρι την θάλασσα. Η παραλία του Βρέλλου εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε μία πλήρως οργανωμένη παραλία.Πρίν 10-15 χρόνια ήταν μία απόμερη και ερημική παραλία των Σπετσών.Σήμερα κάνει εκεί την τελευταία του στάση το λεωφορείο του Λιγονερίου.Λευκό βότσαλο και βραχώδης βυθός.

Στον δρόμο από Βρέλου προς Λιγονέρι θα συναντήσουμε (στα 200-500 μέτρα) στα αριστερά μας πολύ όμορφες μικρές ήσυχες παραλίες με γαλάζια καθαρά νερά και ψιλό βότσαλο. Η πρόσβαση γίνεται από τον δρόμο με σύντομα μονοπάτια.

Στα 1.2Χλμ. από Βρέλου, φθάνουμε στο Λιγονέρι και τον Οικισμό των Μηχανικών. Η παραλία χωρίζει σε δύο μεριές και είναι αρκετά μεγάλη. Βότσαλο και λίγη άμμος, βραχώδης βυθός. Πάνω από την παραλία κάνει στάση το λεωφορείο της γραμμής, κατεβαίνουμε με τα πόδια.

Ξαναβγαίνοντας στον δρόμο, στα 350 μέτρα από την παραλία, στα δεξιά μας, μέσα στα κυπαρίσσια και τα πεύκα θα βρούμε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή της Ελωνας (λέγεται και "Κάτω Ελωνα" για να ξεχωρίζει από την Ανω, που βρίσκεται ανατολικά κοντά στο κτήμα Χαρά). Εκεί θα δούμε και μία πηγή μέσα στα βράχια.

Περίπου 300 μέτρα μετά την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ξεκινά δεξιά η ανηφόρα για τον οικισμό των Μηχανικών, κλασσικό παράδειγμα τσιμεντόκτιστης "αρχιτεκτονικής" της δεκαετίας του '70.

Στον δρόμο από Λιγονέρι προς τις Σχολές και πρίν το παλιό Ξενία (στα 250 μέτρα), θα συναντήσουμε στα αριστερά μας μία πολύ όμορφη απόμερη παραλία με άμμο και βότσαλο. Για τους φίλους της απομόνωσης.

Κάτω από την θέση του παλιού Ξενία των Σπετσών στις Σχολές, θα βρούμε μία πολύ μικρή βοτσαλωτή ήσυχη παραλία (έχει και μώλο για πρόσβαση σκαφών). Βυθός Βραχώδης. Ακριβώς μετά υπάρχει μία πολύ καλύτερη παραλία, στο τέλος των κτιρίων της Σχολής κάτω από το παλιό Ξενία. Βυθός αμμώδης και το χρώμα της θάλασσας ανοικτό γαλάζιο.

Μπροστά μας πλέον απλώνεται η οργανωμένη παραλία των Σχολών, ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Σχολής, με το Καίκι σύμβολο. Ο βυθός είναι βραχώδης και η πρόσβαση στην θάλασσα είναι ευκολότερη από τα αριστερά της παραλίας. Η απόσταση από την Ντάπια είναι περίπου 1.800 μέτρα.

Πίσω από την παραλία βρίσκεται η περίφημη "Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή των Σπετσών", δημιούργημα του Σ. Αναργύρου με σκοπό να γίνει σχολή ηγητόρων εθνικής εμβέλειας. Αρχισε να χτίζεται το 1923 και λειτούργησε μέχρι το 1983. Αποτελείται από πέντε μεγάλα κτίρια σε μία έκταση 1.000 στρεμμάτων.

Μέσα στην έκταση της Σχολής βρίσκεται και το σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Σπετσών (του Α.Ο. Μπουμπουλίνας).

Από τις Σχολές και μετά ξεκινά πρακτικά ο κεντρικός οικισμός του Νησιού, με την περιοχή της Κουνουπίτσας που καταλήγει στην Ντάπια και συνεχίζει μέχρι το Παλιό Λιμάνι.

Πηγές

Σπέτσες

Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ










Το Ταξίδι μου
0.4009 19.79MB