EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Πολιτιστικό ΑξιοθέατοΜουσείοΠολιτιστικό Αξιοθέατο // Μουσείο

Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο

Το 1918 ο ευεργέτης Γκίκας Κουλούρας δωρίζει το κτίριο που θα στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Υδρας. Το 1972 το παλαιό κτίριο γκρεμίστηκε και στην θέση του οικοδομήθηκε το σημερινό το οποίο εγκαινιάστηκε το 1996.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 540

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 9
Διεύθυνση :  Ύδρα, 0, 18040,
TEL: 22980 52355,
TEL2: 22980 54142,
FAX: 22980 52355,
E-MAIL: mail@gak-ydras.att.sch.gr
Λειτουργεί : Από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαϊου
  Δευ-Κυρ 09:00-16:00.

Από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου
  Δευ-Κυρ 09:00-16:00, 19:30-21:30.

Κατάλληλο για : ΟικογένειεςΟικογένειες
ΖευγάριαΖευγάρια
ΝέοιΝέοι
ΠλήθοςΠλήθος
Πρόσβαση : ΔρόμοςΔρόμος
Προσιτό : ΟμαλάΟμαλά
Κατηγορία Κόστους : ΦθηνόΦθηνό
Κόστος από : 5 Ευρώ
Διάρκεια Επίσκεψης : 1 ώρα

 Λιγότερα
 Περισσότερα

Παρόμοια: Πολιτιστικά Αξιοθέατα

Εκκλησιαστικό Μουσείο
Μουσείο
ΑΤΤΙΚΗ, ΥΔΡΑ
Κανόνια - Περίπτερο
Μνημείο
ΑΤΤΙΚΗ, ΥΔΡΑ
Υδρα - Θέα από ΙΜ Ματρώνης
Δήμος ΟΤΑ
Υδρα (309)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ
Προτομή Α. Κριεζή
Μνημείο
ΑΤΤΙΚΗ, ΥΔΡΑ
Προτομή Α. Μιαούλη
Μνημείο
ΑΤΤΙΚΗ, ΥΔΡΑ
Προτομή Α. Οικονόμου
Μνημείο
ΑΤΤΙΚΗ, ΥΔΡΑ
Προτομή Nicolas Jorge
Μνημείο
ΑΤΤΙΚΗ, ΥΔΡΑ
.   ..

Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας ιδρύθηκε στα 1918 και στεγάστηκε σε κτίριο που οικοδομήθηκε με δαπάνη του υδραίου εοφπλιστή και ευεργέτη Γκίκα Ν. Κουλούρα.Στους επιβλητικούς του χώρους στεγάζει την πλήρως αναδιοργανωμένη Αρχειακή - Μουσειακή Υπηρεσία και τη βιβλιοθήκη. Το νέο κτίριο εγκαινιάστηκε επίσημα τον Ιούλιο του 1996 και από τότε λειτουργεί σε καθημερινή βάση για τους ιστορικούς ερευνητές και το κοινό των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού.

Αρχειακό Τμήμα

Σκοπός του Αρχειακού τμήματος (Ν. 1946/91) είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, ταξινόμηση, ευρετηρίαση και τέλος η δημοσίευση παντός είδους αρχειακού υλικού που έχει σχέση με την Ύδρα, την τοπική της ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της.Μια μεγάλη ενότητα αρχειακού υλικού, αφορά το Αρχείο της Κοινότητας Ύδρας (1708 - 1865). Στην ενότητα αυτή συγκαταλέγονται 18000 περίπου πρωτογενή έγγραφα, χειρόγραφα, κώδικες και κατάστιχα που σκιαγραφούν διεξοδικά τους προεπαναστατικούς, επαναστατικούς και μετεπαναστατικούς χρόνους της Ελληνικής ιστορίας. Ακολουθούν αρχεία εκπαιδευτικά, διοικητικά, εκκλησιαστικά, συλλογικά κ.λ.π. που ξεκινούν χρονολογικά από τα μέσα του 19ου αιώνα, φθάνοντας συχνά, μέχρι και τις μέρες μας.

Μουσειακό Τμήμα

Ο Μουσειακός χώρος λειτουργεί σε δύο επίπεδα.Στον προθάλαμο του ισογείου εκτίθονται κειμήλια των Βαλκανικών και των Α' και Β' Παγκοσμίων Πολέμων. Προσωπογραφίες πυρπολητών και ναυμάχων της Ύδρας φιλοξενούνται στο κλιμακοστάσιο ανόδου προς τον Α' όροφο. Στον προθάλαμο του Α' ορόφου εκτίθενται ακρόπρωρα και ακροστόλια από πλοία του Αγώνα, η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου καθώς και η μνημειώδης εξωτερική θύρα του αρχοντικού του Γεωργίου Δήμα Βούλγαρη. Στις αίθουσες του ορόφου αυτού έχει δημιουργηθεί θαυμάσια Ιστορική Πινακοθήκη με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται προσωπογραφίες (κυρίως ελαιογραφίες) ιστορικών υδραϊκών μορφών και πορτραίτα (κυρίως υδατογραφίες) πλοίων του Αγώνα αλλά και νεοτέρων. Εκτίθενται επίσης υδραϊκές ενδυμασίες, όπλα υδραίων αγωνιστών, ωραιότατα χαρακτικά, ναυτικοί χάρτες και σπουδαία μικροκαλλιτεχνήματα του 18 - 19ου αιώνα.

Βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τους 10.000 τόμους βιβλίων, κυρίως παλαιών και σπάνιων εκδόσεων, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τις αρχές του 18ου αιώνα. Το περιεχόμενο της εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες εκδόσεις, κατά κύριο λόγο ιστορικές και αρχειακές, αλλά και λογοτεχνικές, περιοδικά, εφημερίδες κ.λ.π.

Πηγή Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ


Το Ταξίδι μου
0.4508 20.74MB SSL